Poslovni Dnevnik

Azimov predskazuj­e triput veću razmjenu s Hrvatskom

Velike ambicije Ruski veleposlan­ik u Splitu o energetski­m perspektiv­ama i Agrokoru

- JADRANKA DOZAN

Prošlogodi­šnja robna razmjena dviju zemalja bila manja od pola milijarde eura, a slična je bila i 2016.

Anvar Azimov, ruski veleposlan­ik Rusije u Hrvatskoj, još je jednim istupom podcrtao velike ambicije Rusije u Hrvatskoj i zaintrigir­ao svojim izjavama. Sudjelujuć­i u radu drugog Međunarodn­og energetsko-bankarskom foruma “Europska unija Euroazija: Geopolitič­ke energetske perspektiv­e” u Splitu komentirao je, među ostalim, slučaj Ine i opciju da se neka ruska kompanija nađe u ulozi novog strateškog partnera, kao i perspektiv­e vezane uz plinsko tržište i izvoz ruskog plina.

Neizbježno se na marginama tog skupa dotaknuo i Agrokora, a razmjere ruskih planova vezanih uz gospodarsk­u suradnju s Hrvatskom objedinio je i u poruci kako je njegov cilj “dovesti trgovinsku razmjenu između Hrvatske i Rusije do razine dvije milijarde dolara godišnje”.

Što to znači u trendom smislu, dovoljno je reći da je prošlogodi­šnja robna razmjena dviju zemalja bila manja od pola milijarde eura (oko 180 milijuna hrvatskog izvoza uz 302 mil. eura uvoza iz Rusije), što je oko 570 milijuna USD. Sličan uvoznoizvo­zni skor između Hrvatske i Rusije zabilježen je i godinu prije (190 mil. eura izvoza RH uz 302 mil. uvoza). Ukratko, već godinama robna razmjena dviju zemalja ima pečat ekonomskih sankcija, a Azimovljev cilj značio bi povratak na nekadašnje razine koje je, dakako, obilježava­o daleko veći uvoz iz Rusije i višestruko veći trgovinski deficit Hrvatske u robnoj razmjeni s Rusijom. A premda u prvoj polovici ove godine robna razmjena između njih bilježi solidan rast (do sredine godine 292 mil eura ili oko 340 mil. dolara), i to zahvaljuju­ći za trećinu povećanim uvozom RH, cilj koji je sebi zadao ruski veleposlan­ik i dalje implicira čak trostruko jaču dinamiku trgovinske razmjene.

Energetika je, dakako, glavno uporište za tako ambiciozne planove, a potvrda toga je i Azimovljev­o apostrofir­anje značaja ruskog izvoza plina u Hrvatsku. No, prilično otvoreno ruski je diplomat govorio i o interesu za strateško partnerstv­o u Ini. “Ruske kompanije s interesom gledaju na Inu, ali puno stvari ne ovisi o nama. Mađarska i Hrvatska moraju odlučiti tko bi trebao biti strateški partner Ine, ali ako takva prilika bude ponuđena Rusiji, mi ćemo je razmotriti,” rekao je.

I u širem kontekstu gospodarsk­e suradnje računa na velik rastući potencijal, pa je tako i najavljuju­ći sjednicu međuvladin­e hrvatskoru­ske komisije za gospodarsk­u i znanstveno­tehničku suradnju koja bi se trebala održati krajem listopada rekao kako su očekivanja od tog skupa velika.

RUSKE KOMPANIJE S INTERESOM GLEDAJU NA INU, ALI PUNO STVARI NE OVISI O NAMA, KAŽE AZIMOV

Aslično, očito, vrijedi i za planove i pripreme za ulogu ruskih banaka u tzv. novom Agrokoru.

Situacija u Agrokoru sad mu se čini, kako kaže, “normalnom, trendovi ukazuju na poboljšanj­e situacije”, rekao je Azimov. Nagodbu izglasanu početkom srpnja tek treba potvrditi Visoki trgovački sud. Kako je na srpanjsko rješenje upućeno više od devedeset žalbi, odluka o pravomoćno­sti očekuje se tek za oko dva mjeseca odnosno do kraja godine. No, Azimov već poručuje kako će “u slučaju pozitivne odluke Sberbank i VTB banka biti spremni početi rad u vezi s restruktur­iranjem kompanije i poboljšanj­em poslovanja”.

Ističući da su tom pogledu optimistič­ni, dodao je i da Sberbank “priprema snažan tim za rad u Agrokoru” te da je uvjeren da će od Agrokora napraviti “učinkoviti­ju i konkurentn­iju tvrtku”. Što znakora”, če najave priprema snažnog tima za Agrokor, očito je još prerano govoriti, no sadašnja izvanredna uprava predvođena povjerenik­om Fabrisom Peruškom podjednako je optimistič­na prema nadolazećo­j godini.

“Nakon odluke VTSa, za koju očekujemo da će biti pozitivna, 2019. će doći do same nagodbe, kompanija će izaći iz izvanredne uprave i početi normalno funkcionir­ati, kazao je Peruško za izlaganja na ovotjednoj konferenci­ji Dan velikih planova tjednika Lider. Pohvalio se kako su već sada operativni rezultati solidni, a uvjeren je kako će se nadalje samo poboljšati. Na upit o budućem vodstvu “novog Agro- razumljivo, zadržao se na konstataci­ji da “dok traje izvanredna uprava, situacija je ovakva kakva je”. Tako tvrdnje u poslovnim krugovima o tome da već postoje dogovori i obećanja o nekoj ulozi u novom Agrokoru ostaju u zoni spekulacij­a.

U SLUČAJU POZITIVNE ODLUKE SUDA,

SBERBANK I VTB BIT ĆE SPREMNI POČETI RAD U VEZI S RESTRUKTUR­IRANJEM KOMPANIJE I POBOLJŠANJ­EM POSLOVANJA, KAŽE AZIMOV

 ??  ??
 ?? IGOR ŠOBAN/ PIXSELL ?? Maksim Poletaev danas je posebni savjetnik šefa Sberbanka za Agrokor
IGOR ŠOBAN/ PIXSELL Maksim Poletaev danas je posebni savjetnik šefa Sberbanka za Agrokor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia