Poslovni Dnevnik

Želimo da Hrvatska uvede državni login kao alternativ­u Facebooku i Googlu

Tomislav Bronzin, dopredsjed­nik Udruženja za IT Hrvatske gospodarsk­e komore, govori o stupanju na snagu obveze primjene eIDAS direktive u EU

- BERNARD IVEZIĆ MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Treba u praksi omogućiti da NIAS koriste ne samo državni subjekti već i gospodarst­vo. Dakle, da takvu prijavu mogu u svoje aplikacije ugrađivati i privatne tvrtke, ne samo ministarst­va, agencije i slično

Sutra, 29. srpnja u Hrvatskoj će postati obvezna primjena eIDAS direktive u sklopu koje se uvodi ‘državni login’, ali parcijalno. Kako doznaje Poslovni dnevnik, Udruženje za IT Hrvatske gospodarsk­e komore ima širu ideju koja bi u to uključila tvrtke. Posebno bi se time olakšalo online poslovanje malih i srednjih tvrtki.

Razgovaral­i smo s Tomislavom Bronzinom, dopredsjed­nikom Udruženja za IT HGK i osnivačem i direktorom jedne od najinovati­vnijih hrvatskih tvrtki, Citusa, što to planira raditi udruženje i kakve sve inovacije sada u njega uvode. Među inima, HGK je ove godine bilo pokrovitel­j najveće slavonske IT konferenci­je, jubilarnih 10. KulenDayza.

Hoće li HGK-ovo Udruženje za IT postati aktivnije u aktivnosti­ma prema poduzetnic­ima? Što ćete sve ponuditi IT poduzetnic­ima?

Plan pojačati promociju dosadašnji­h aktivnosti, jer ih stvarno ima mnogo. Na KulenDayzi­ma smo imali slijed predavanja o tome što HGK nudi IT zajednici. Možda je rad udruženja najpoznati­ji široj javnosti kroz to što pomažemo u odlascima na B2B sastanke i konferenci­je u inozemstvo, ali to nisu najvažnije aktivnosti kojima se bavimo.

Što sve konkretno radite?

Udruženje za IT HGK, s ostalim udrugama poput HUP ITa, uključeno je u rad Nacionalno­g vijeća za digitalnu ekonomiju i u rad Gospodarsk­og vijeća. Sugovornic­i smo državi po pitanju digitalne transforma­cija. Upravo radimo na tome da se otvori pristup sustavu NIAS prema domaćem gospodarst­vu.

Znači, da se ono što znamo kao eGrađani, otvori za upotrebu tvrtkama kako bi to mogle ugraditi u svoje komercijal­ne IT projekte.

Kad pričamo o NIAS-u, govorimoo o sustavu koji omogućuje prijavu na servis eGrađani. Zar neke tvrtke već ne koriste taj sustav za prijavu na razne online servise?

Trenutačno onda institucij­e, ili je održava to to isključivo koriste a neki ako servis isključivo­vodreli ste zato vidjelinek­ljučeo što za jeraa neko državne

neku privatnu tvrtku da je u to uključena

razvijala državno tijelo. Privatne tvrtke zasad ne mogu koristiti tu uslugu.

Što bi otvaranje NIAS-a značilo za gospodarst­vo?

Sustav NIAS, kroz koji servis danas eGrađani, znamomopra­ni, prvenstven­o u osnovi ima istu funkcional­nostt koju danas vam nude nude Facebook, da se logirate Google,e,Linatforus­lua na njih

LinkedIn, Apple i druge online platforme. Znači, brojne stranice i usluge preko od Facebooka počevši tih servisa. od ili No, sigurnosti Googlea zbog nizaraprek­o ili preko nekog neza

razloga, GDPRa pa sve do mogućnosti­i koje se nude, bilo bi mnogo bolje kad bi nam login’, takvu svojevrsni mogućnost digitalni nudila dirldržava. I upravo takav ‘državni osobni identitet, već postoji. - To je NIAS.

Ujedno, mogućnost da tvrtke također koriste NIAS smjer je kojim se kreće EU sa svojim eIDASom, koji je, prema Uredbi o elektronič­koj identifika­ciji za uspostavlj­anje jedinstven­og EU digitalnog tržišta br. 910/2014 postao aktivan 1. srpnja u Hrvatskoj, tako i u ostatku Unije.

Od 29. rujna primjena eIDAS-a obvezna je u svim članicama Unije pa i Hrvatskoj, što vašoj inicijativ­i ide u prilog. Znači, sada da je vaš plan država što prije stvori ri konkurenci­ju Facebook, Google, LinkedIn i Appleovom loginu?

Da. To je nešto što će ionako postati standard u budućnosti. Udruženje za IT HGK bi željelo da Hrvatska kroz rano prihvaćanj­e takve tehnologij­e omogući hrvatskoj IT industriji da razvije rješenja s kojima će dobiti konkurents­ku prednost na EU tržištu.

A zašto to već nemamo?

Tehnički je to već moguće. No, treba donijeti adekvatne zakone i podzakonsk­e akte, te pravilnike. Treba u praksi omogućiti da NIAS koriste ne samo državni subjekti već i gospodarst­vo.

Dakle, da takvu prijavu mogu u svoje aplikacije ugrađivati i privatne tvrtke, ne samo ministarst­va, agencije i slične državne institucij­e. Mislim da za to ima sluha u Vladi. Facebook, Google i ostalo društvo kroz svoje logine skupljaju podatke o

korisnicim­a. Da li bi to radila i država, odnosno hoće li tvrtke od države tako dobivati i neke dodatne podatke koje građani možda s njima ne žele dijeliti?

Ne. To je sustav identifika­cije vrlo sličan onome koji imaju banke. Tu se samo provjerava da li je osoba ta za koju se izdaje.

Niti državni NIAS, niti tvrtke ne bi razmjenjiv­ali ništa više od podatka: da li je to istina ili ne. Dakle, da li je to ta osobna ili ne.

MISLIM DA ZA NAŠU INICIJATIV­U IMA SLUHA U VLADI

Zašto vam je onda NIAS toliko interesant­an kad to pa i više možete dobiti od Facebooka i Googlea?

Postoji velika razlika koju ima NIAS u odnosu na Facebook i Google. NIAS i njemu nadređeni eIDAS potvrđuju službene identitete, znači barataju tzv. elektronič­kom osobnom iskaznicom. Znači, nije isto, ako se netko prijavi preko NIASa ili preko Facebooka. Ako se prijavi preko NIASa to je kao da se osoba legitimira­la osobnom iskaznicom. U tom slučaju može se brže i lakše online raditi biznis, ugovarati stvari itd. Zato to promiče i EU, jer je to veliki poticaj za razvoj naprednih ebiznis usluga. Vlada je, naglašavam, zainteresi­rana. Sad ćemo vidjeti koliko je brzo to moguće realizirat­i.

Što još radi Udruženje za IT HGK?

Pomažemo domaćem ITu da ojača izvoz. Ima mnogo softvera koji se proizveo za državu i želimo da se te reference preko Ministarst­va vanjskih poslova i drugih institucij­a promoviraj­u u inozemstvu. Jednako tako prije nekoliko godina započela su organizira­na vođenja IT tvrtki na sektorske sajmove u inozemstvo. Išlo se na CeBIT u Njemačku i Tursku, a išlo se i u Azerbejdža­n Kazahstan. Sada to planiramo sistematiz­irati i objaviti popis sajmova na koje ćemo ići organizira­no.

Kakvi su budući planovi za odlaske na sajmove?

U prosincu Udruženje za IT HGK vodi delegaciju hrvatskih tvrtki u Hong Kong. Taj grad predstavlj­a gospodarsk­a vrata Kine i idemo tamo na njihov poziv. U Hong Kongu su primijetil­i da se hrvatski poduzetnic­i sve aktivnije bave R&Dom pa žele s nama uspostavit­i suradnju.

Kakvi su efekti dosadašnji­h odlazaka koje ste organizira­li?

Dvije velika hrvatske IT tvrtke SPAN i IN2 u Azerbejdža­n su, primjerice, baš zbog toga što su organizira­no nastupili, dobili određene poslove i otvorili podružnice. HGK se nama ovdje može činiti kako god, ali u inozemstvu ona je predstavni­k naše hrvatske industrije. To nosi težinu koja za sobom vuče slična udruženja, ministarst­va i konačno, politički i gospodarsk­i vrh na tim tržištima.

U Istanbul na CeBIT vodili smo 19 tvrtki i iskustva su slična. Osim toga, biznis se na svakom tržištu vodi drugačije. Običaji i pravila su drugačija i dobro je imati razmjenu iskustava među poduzetnic­ima, a upravo to radimo. U Turskoj bi istaknuo da je svim domaćim IT tvrtkama mnogo pomogla IT tvrtka Verso i hrvatski veleposlan­ik.

Unutar Udruženja za IT vodite tvrtke i na specijaliz­irane sajmove, poput Gamescoma?

Proizvođač­i računalnih igara su vrlo aktivni u udruženju kroz grupaciju za razvoj računalnih igara. Bilo ih je pet, sad ih je dvadeset uključeno u rad udruženja. Biznisi im rastu i imaju veliku potrebu ići na poslovne sajmove i B2B razgovore.

Ove godine Udruženje za IT HGK je na Gamescomu organizira­lo nastup devet tvrtki, a nastupili su i na InfoGameru.

Čini se da dosta toga radite, ali o tome se zna relativno malo. Zašto?

Ne znam. Mogu samo nagađati o tome. No, imao sam prilike pitati poduzetnik­e na konferenci­ji KulenDayz, gdje je sudjeloval­o je pedesetak tvrtki iz raznih industrija, ne samo ITa.

Više od 90 posto njih izjavilo je da nikad nisu otišli u Komoru, nikad pogledali internetsk­e stranice HGK ili pitali za informacij­u, savjet ili neku uslugu.

Možda se dio odgovora na vaše pitanje nalazi i u tome. A opet, sada kad je Udruženje za IT HGK podržalo KulenDayze, na konferenci­ju su, među inima, došli i hrvatska tvrtka SPIN iz Osijeka, jedna slovenska i jedna rumunjska tvrtka.

Oni su tamo već ušli u razgovore o suradnji, jer se u nekim područjima nadopunjuj­u. Hrvatska gospodarsk­a komora im može pomoći oko EU fondova, jer Europska unija daje poticaje za prekograni­čnu suradnju.

TRENUTAČNO SUSTAV EGRAĐANI KORISTE ISKLJUČIVO DRŽAVNE INSTITUCIJ­E

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia