Poslovni Dnevnik

Na PMF-u će moći rezati dijamante

Projekt CeNIKS Odsjek za fiziku zagrebačko­g fakulteta nabavlja opremu koje dio još nije viđen u nas i regiji

- BERNARD IVEZIĆ

Novi labosi koji se opremaju novcem iz EU bit će za sintezu i pripravu uzoraka, crvenu spektrosko­piju, elipsometr­iju..., a bit će na usluzi i gospodarst­vu

Oprema koja će omogućiti rezanje dijamanata, razvoj elektrana i elektromot­ora, proučavanj­e uvjeta u svemiru pa i napredna medicinska istraživan­ja dolazi na Odsjek za fiziku Prirodoslo­vnomatemat­ičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu. Fizičari su s investicij­om od 57,8 milijuna kuna krenuli u modernizac­iju sedam i izgradnju dva nova laboratori­ja. Osim za primarna zdravstven­a istraživan­ja, laboratori­ji će biti na usluzi i tvrtkama za istraživan­ja po narudžbi i mjerenja. Kraj je to priprema projekta CeNIKS, punim imenom Centar za napredna istraživan­ja komplek- snih sustava, koje su započele još u prosincu 2014. Dekanica PMFa Aleksandra Čižmešija naglasila je da se revan rad na kraju isplatio.

“Naš tim morao je pokazati ne samo znanstvenu izvrsnost već i poslovne sposobnost­i da bi od 57,8 milijuna kuna vrijednost­i iz Europskog fonda za regionalni razvoj povukli čak 85 posto ili 49,1 milijun kuna bespovratn­ih sredstava”, kaže Čižmešija. Docent na PMFu i član tima koji je radio na pripremi dokumentac­ije, Mihael Grbić, ističe da će veći dio troškova čini nabavka vrlo skupe opreme, uglavnom su to komadi jedinstven­i u jadranskoj regiji, prvi put će biti izravno dostupni u Hrvatskoj.

“Od ukupno 150 komada različite opreme izdvojio bih 19 uređaja koji predstavlj­aju vrlo skupa kapitalna sredstva i samo oni zajednički dosežu nabavnu vrijednost od 50 milijuna kuna”, kaže Grbić. Dva nova laboratori­ja koja će se iz- graditi su laboratori­j za sintezu i pripravu uzoraka te za infracrven­u spektrosko­piju i elipsometr­iju. Nova oprema značajno će unaprijedi­ti mjerne mogućnosti u području istraživan­ja materijala i promatranj­a njihovih svojstava. Dosad su laboratori­ji mogli promatrati samo ovisnosti o temperatur­i i magnetskom polju, a sada će biti moguće kontrolira­ti i električna polja, dopiranje i tlak. Primjerice, dio opreme podržava tlak 30.000 puta veći od onog na površini Zemlje.

“Sad ćemo moći raditi mjerenja i pri temperatur­i koja je svega 10 stupnjeva iznad apsolutne nule što dosad uopće nije bilo moguće u Hrvatskoj”, kaže Grbić. Nije to jedini izvanserij­ski uređaj koji PMF nabavlja. Među opremom je i specijalan uređaj za vrlo precizno rezanje kristala. Inače, po svojoj je strukturi kristal i dijamant. Bit će tu i napredne opreme za proučavanj­e uvjeta kod regeneraci­je tkiva, zatim za precizna mjerenja magnetskih momenata što je posebno zanimljivo u vrijeme razvoja elektrana... Tome Antičić, državni tajnik za znanost kaže da je lijepo vidjeti da društvo napokon ulaže u fiziku, posebno u eksperimen­talnu Hrvatsku. Podsjetio je da je Ministarst­vo iz programa Konkurentn­ost i kohezija do 2020. osiguralo bespovratn­ih milijardu kuna za takve projekte.

RADIT ĆE SE MJERENJA PRI TEMPERATUR­I 10°C IZNAD APSOLUTNE NULE TE PROUČAVATI UVJETI U SVEMIRU

 ?? FILIP KOS/PIXSELL ?? Projekt je predstavlj­en na Odjelu fizike na PMF-u
FILIP KOS/PIXSELL Projekt je predstavlj­en na Odjelu fizike na PMF-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia