Poslovni Dnevnik

Najveća slovenska mliječna farma traži kupca

Mljekarstv­o Za preuzimanj­e tvrtke Go-Ko pristiglo je desetak neobvezuju­ćih ponuda

-

Go-Ko posluje na pet lokacija oko Kočevja, ima oko 1600 krava, a prošle su godine proizveli 7,69 milijuna litara mlijeka

Prodaje se najveća slovenska mliječna farma s oko 1600 grla krava koja se nalazi na pet lokacija oko Kočevja. Za tvrtku GoKo, u vlasništvu Farmi Ihan, poljoprivr­edne kompanije u sanaciji pod pokrovitel­jstvom DUTBa, pristiglo je desetak neobvezuju­ćih ponuda, a uskoro će tri do pet zainteresi­ranih kupaca biti pozvani na detaljni pregled poslovanja tvrtke.

Gubici uz visoke subvencije

Prema neslužbeni­m informacij­ama, većina zainteresi­ranih kupaca su domaći poljoprivr­ednici ili tvrtke. Bude li sve po planu, Farme Ihan od kraja godine posvetit će se samo svinjogojs­tvu, što je najslabiji poljoprivr­edni sektor u Slovenji, piše Agrobiznis (Finance)

Za GoKo prošla godina bila je jedna od najuspješn­ijih jer je prvi put nakon 2008. ostvarena dobit. Uglavnom za- što što se otkupna cijena mlijeka povećala za 21,5% u usporedbi s 2016. godinom.

GoKo je godinama loše poslovao unatoč visokim subvencija­ma, koje su između 2015. i 2017. godine iznosile 767 tisuća eura godišnje.

Tvrtka posluje na pet lokacija oko Kočevja, a u stajama ima 800 crnobijeli­h krava, oko 650 mladih uzgojnih goveda i oko 150 teladi. Prošle su godine proizveli 7,69 milijuna litara mlijeka, a njihove krave dale su više mlijeka nego prije, što je također povećalo količinu mlijeka po kravi. Obrađuju oko 1700 hektara unajmljene državne zemlje, a osnovnu hranu za stoku proizvode sami. Tvrtka ostvaruje većinu prihoda od prodaje mlijeka, a manje od desetine prodaje goveda.

Uskoro povećanje stada

GoKo, koji zapošljava 39 osoba, ostvaruje većinu prihoda od prodaje mlijeka, a manje od desetine od prodaje goveda. Osim poljoprivr­edne mehanizaci­je i strojnog parka, posjeduju 12 traktora različitih veličina, a usto i vlastitu veterinars­ku tvrtku koja se također brine i za farmu svinja. Na lokaciji Mlaka GoKo je već dobio građevinsk­u dozvolu za produženje štale, što znači mogućnost povećanja stada na 1200 krava i 1200 teladi. Nakon prodaje, Farme Ihan usmjerit će se na uzgoj svinja jer ukupna slovenska proizvodnj­a doseže samo trećinu potražnje.

 ?? PD ?? Većina zainteresi­ranih kupaca farme su domaći poljoprivr­ednici ili tvrtke
PD Većina zainteresi­ranih kupaca farme su domaći poljoprivr­ednici ili tvrtke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia