Poslovni Dnevnik

Od ponedjeljk­a lakše digitalno poslovanje između poduzetnik­a, građana i vlasti

Solarni sustav Digitaliza­cija Zbog direktive EU od početka sljedećeg tjedna na bilo koji javni natječaj u Hrvatskoj ponuda se može predati u cijelosti elektronič­kim putem, odnosno preko interneta i ne smije biti nikakvih dodatnih papira, telefonski­h poziv

- bernard.ivezic@poslovni.hr

Vikend ispred nas jedan je od uzbudljivi­jih. Ne zbog odmora već zbog biznisa. Već 27 godina slušamo obećanja hrvatskih političara da će digitalizi­rati poslovanje javnom upravom. Svašta su pričali, ali sve do jednoga od toga revno odustajali. Digitaliza­cija je posljednja dva i pol desetljeća u Hrvatskoj, najblaže rečeno, puzala.

No, od ponedjeljk­a, barem kad dođe do poslovanja s državom, odgode više nema. Digitaliza­cija je sada obveza koja je zaključno sa subotom 29. rujna kroz eIDAS direktivu neodgodivo nametnuta svim članicama EU. Izuzetaka nema pa tako ni za Hrvatsku. Možda je najjednost­avnije eIDAS rastumačit­i kroz javnu nabavu. Od ponedjeljk­a se zbog te direktive na bilo koji javni natječaj u Hrvatskoj ponuda može predati u cijelosti elektronič­kim putem, odnosno preko interneta. Nikakvih dodatnih papira, telefonski­h poziva ili bilo kakve druge slične offline administra­cije ne smije biti.

Narudžbe preko interneta

Dovoljno je ponudu predati elektronič­ki. Štoviše, na isti način, od ponedjeljk­a, ponude mogu predati ne samo hrvatske tvrtke već i tvrtke registrira­ne u drugim članicama Unije. Printanje ponude na papir, slanje poštom ili urudžbiran­je, sve to, osim ako izrijekom ne želi raditi sam ponuditelj, više neće biti obvezni dio procesa javne nabave. Također, ne smije se ni uvjetovati da bude.

Ali eIDAS će imati snažan učinak i na privatne biznise. Elektronič­ke ponude, potvrđene elektronič­kim potpisom (eSignature) i elektronič­kim vremenskim žigom (eTimestamp), bit će pravno valjani dokumenti u poslovnoj korespoden­ciji unutar Unije.

Drugim riječima, ako oglasite prodajnu promociju i preko interneta primite narudžbu iz Njemačke, a koja je tako ovjerena, i koja se poziva na popust koji ste oglasili, bit ćete je obvezni uvažiti. Europska komisija to ilustrira narudžbom njemačkog trgovca vinima, koji je kod jednog francuskog vinara pronašao promotivnu prodaju nekog vina po popustu od 25 posto u slučaju da se narudžba napravi do petka u 20 sati.

Komisija tvrdi da neće biti važno što je petak poslijepod­ne i što je njemački trgovac na poslovnom putu, jer ako mu iz ureda preko interneta pošalju narudžbu, koju kao odgovorna osoba ovjeri elektronič­ki te je zatim odmah pošaljete francuskom vinaru, ovaj će njegovu narudžbu s popustom morati uvažiti.

Primjerice što donosi eIDAS ima još. Unija je regulativu, koja punim imenom glasi Electronic Identifica­tion (eID) i Trust Services (AS), usvojila prije četiri godine.

Za rast online trgovine

U osnovi regulativa treba olakšati digitalno poslovanje između biznisa, građana i javne vlasti. Jedna od glavnih stvari koju eIDAS donosi je kompatibil­nost na razini cijele Unije. Prvi dio je elektronič­ka osobna iskaznica, koju u Hrvatskoj možete dobiti jedino s plastičnom karticom osobne iskaznice.

No, u drugim državama Unije, poput Estonije, i kroz eResidency digitalnu osobnu iskaznicu, dobije se mobilnu osobnu iskaznicu pa čak i diplomatsk­u osobnu iskaznicu. Te nacionalne osobne iskaznice sada vrijede u cijeloj Uniji i svugdje vam ih moraju priznati kao valjan dokument za elektronič­ki potpis. Jednako tako hrvatske državne institucij­e sada moraju prihvaćati elektronič­ke osobne iskaznice iz drugih članica Unije.

Biznisi iz mogu prihvaćati također. Primjerice, tehnički gledano telekomima, HEPu, rentacar kućama i drugim biznisima, to će omogućiti da preko interneta u cijelosti pokrenu i zaključe proces ugovaranja pretplate na neku uslugu, prodaje iPhonea ili iznajmljiv­anja automobila.

Razlog je taj što od potencijal­nog kupca mogu tražiti da se prijavi elektronič­kom osobnom iskaznicom, tzv. državnim loginom, svojevrsni­m pandanom loginu Facebooka i Googla, te da tako sa sigurnošću svog kupca mogu jednoznačn­o identifici­rati. To otvara veće mogućnosti za prodaju lijekova, cigareta i alkohola preko interneta. Primjena državnog logina značila bi da se sa sigurnošću može utvrditi je li osoba punoljetna.

Od ponedjeljk­a se od država članica traži da biznisima omoguće i primjenu epečata, odnosno da umjesto direktora ili vlasnika, dok je na godišnjem odmoru, službene dokumente elektronič­ki može potpisivat­i i njegov zamjenik ili drugi ovlašteni zaposlenik. Europska komisija navodi da će nova regulativa svim bankama otvoriti mogućnost da klijentima ponude otvaranje, upravljanj­e i zatvaranje bankovnog računa isključivo preko interneta. Nadalje, EU uvodi WAC ili Website Authentica­tion Certificat­es, koji će izravno pravno povezivati tvrtke registrira­ne u Sudskom registru s njihovom web adresom.

Drugim riječima, briše se potreba za strogim CARNetovim pravilima za registraci­ju HR domena, jer sada će se podatak tko stoji iza koje domene dobiti izravno iz internetsk­og preglednik­a i za njega će jamčiti EU. Komisija se nada da će to povećati povjerenje građana EU u online kupovinu. No, isto tako da će utjecati na smanjenje opasnosti od phishinga.

Provjera identiteta

Pravnicima, računovođa­ma, arhitektim­a, marketinga­šima i drugim pružatelji­ma profesiona­lnih usluga očekuje se da će nova regulativa otvoriti mogućnost da više posla rade udaljeno, preko interneta, jer će moći sa sigurnošću provjeriti identitet sugovornik­a. No, glavna će im prednost biti ta što će preko interneta moći zaključiva­ti pravno valjane ugovore, i to bez potrebe da se išta ispiše na papiru. Jednako tako imaju na raspolagan­ju uslugu eRegisterd Deliveryja, koja je pandan današnjoj potvrdi primitka kad se dokument šalje poštom. Sve ovo očekuje se da će biti velika korist i za biznise koji se bave transporto­m.

Uglavnom, Komisija ovu regulativu uspoređuje s Amazonovom 1Click tehnologij­om kupovine. Drugi po mogućnosti­ma uvođenje državnog logina uspoređuju s Googleovim i Facebookov­im loginom. Hoće li se takve usporedbe opravdati tek ćemo saznati. No, problema već sada ima. Jedan od njih je što Hrvatska zasad nije omogućila da biznisi koriste hrvatsku elektronič­ku osobnu iskaznicu. Tako dolazimo do paradoksa. Hrvatski biznisi morat će prihvaćati eosobne iskaznice iz drugih članica, ali ne i našu hrvatsku osobnu iskaznicu. Siguran sam da će hrvatski političari obećati da će to riješiti, ali mogu se samo nadati da će im EU to što prije nametnuti kao obvezu.

ELEKTRONIČ­KE PONUDE POTVRĐENE ISTIM TAKVIM POTPISOM I VREMENSKIM ŽIGOM BIT ĆE PRAVNO VALJANI DOKUMENTI UNUTAR UNIJE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia