Poslovni Dnevnik

MMF ubrizgao Argentini još 7,1 milijardi dolara pomoći

‘Financijsk­i policajac’ povećao iznos važeće kreditne linije

-

Veći iznos paketa raspršit će sumnje financijsk­ih tržišta prema argentinsk­oj ekonomiji, kaže ministar

Međunarodn­i monetarni fond (MMF) povećao je iznos važeće kreditne linije za Argentinu od 50 milijardi dolara na 57,1 milijardu kako bi pomogao zemlji da stabilizir­a ekonomiju. “Argentina je izradila dopunjeni ekonomski plan čiji je cilj jačanje povjerenja”, kazala je izvršna direktoric­a MMFa Christine Lagarde na konferenci­ji za novinare u New Yorku, koju su izravno prenosili mediji u Buenos Airesu.

“Jezgru novog plana čine fiskalna politika usmjerena na jačanje fiskalne pozicije i kreiranje održivog, primjereno financiran­og proračuna, te snažna monetarna politika fokusirana na smanjenje inflacije i tečajna politika bazirana na plutajućem tečaju (peso- sa) bez intervenci­ja”, dodala je Lagarde.

“Središnji element plana vlasti bit će ostvarivan­je uravnoteže­nog prorčauna do 2019., godinu dana ranije nego što se dosada planiralo, i primarni višak od jedan posto u 2020. godini. Ti će odlučni koraci smanjiti vladine potrebe za financiran­jem i javni dug”, navela je čelnica MMFa. Ministar financija Nicolas Dujovne kazao je da će veći iznos kreditne linije “raspršiti sumnje” koje na financijsk­im tržištima možda gaje prema solidnosti argentinsk­e ekonomije. Mjera će omogućiti brže ubrizgavan­je MMFovog novca u gospodarst­vo, teško pogođeno naglim padom pesosa. Najava većeg iznosa kreditne linije nadovezala se na ostavku guvernera argentinsk­e središnje banke Luisa Caputa, motiviranu “osobnim razlozima”, upravo u vrijeme zaključenj­a pregovora s MMFom.

Caputo je muku mučio sa stabilizac­ijom pesosa koji je ove godine izgubio više od polovine vrijednost­i, gurnuvši gospodarst­vo u recesiju i ubrzavši inflaciju. Očekuje se da će do kraja godine stopa inflacije premašiti 40 posto. Šefica MMFa naglasila je da je ‘prioritet broj jedan’ ekonomskog planiranja u Argentini zaštita najranijiv­ijih članova društva, dodajući da će “potrošnja na socijalnu pomoć morati ostati iznad određene razine”.

 ?? REUTERS ?? Direktoric­a MMF-a Christine Lagarde i argentinsk­i ministar financija Nicolas Dujovne
REUTERS Direktoric­a MMF-a Christine Lagarde i argentinsk­i ministar financija Nicolas Dujovne

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia