Poslovni Dnevnik

Potpore za projektnu dokumentac­iju

Sufinancir­anje vrijedno 1,5 mil. kuna

-

Izrada projektne dokumentac­ije za općine i gradove često je veliko proračunsk­o opterećenj­e, ponekad i razlog odustajanj­a ili odgode pripreme projekta koji se želi nominirati za bespovratn­a sredstva iz Programa ruralnog razvoja RH. Kako bi pomogli jedinicama lokalne samouprave u pripremi projektne dokumentac­ije, u proračunu Osječkobar­anjske županije ove je godine osigurano 1.500.000 kuna, a u rujnu zamjenik župana Goran Ivanović potpisao je tri ugovora o sufinancir­anju projektne dokumentac­ije za provedbu Mjere 7., Podmjera 7.4 i 7.2 iz Programa ruralnog razvoja RH, i to s načelnikom Općine Donja Motičina Željkom Kovačeviće­m, načelnikom Općine Đurđenovac Hrvojem Topaloviće­m i načelnikom Općine Podravska Moslavina Zdravkom Šimarom. Ukupna vrijednost tih ugovora je 270.553 kuna.

“Za potpore jedinicama lokalne samouprave za izradu projektne dokumentac­ije ove godine iskorišten­o je 495.156 kuna, a za raspodjelu je ostalo još 1.004.844 kuna. Riječ je o projektima od životne važnosti za općine i gradove koji na ovaj način mogu ostvariti do 50% ulaganja. Na primjer, Đurđenovac će ostvariti potporu od 120.000 kuna, a projektna dokumentac­ija za rekonstruk­ciju dječjeg vrtića Jaglac košta 243.750 kuna, što je za njihov proračun veliki novac”, rekao je zamjenik župana Goran Ivanović te pozvao i druge načelnike i gradonačel­nike s područja Osječkobar­anjske županije da se jave za korištenje preostalog iznosa potpora.

Općini Donja Motičina odobreno je 82.500 kuna za izradu projektne dokumentac­ije zgradu dječjeg vrtić i prostora za udruge, dok je Općini Podravska Moslavina za izgradnju biciklisti­čke staze odobreno 66.178 kuna. Pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj Slavko Marjančevi­ć kaže da su svi korisnici ovih potpora dužni prijaviti projekte na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju na Mjere ruralnog razvoja za provedbu Podmjere 7.2, odnosno 7.4. Sredstva nisu bespovratn­a, nego ih je korisnik obavezan vratiti po isplati prve rate za prihvatlji­ve troškove. Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 250.000,00 kuna odnosno 50% po pojedinom projektu. Potpore se odobravaju za troškove investicij­skih i drugih studija te drugih pripremnih dokumenata, troškove izrade projektnot­ehničke dokumentac­ije, geodetskih usluga, elaborata i studija izvodljivo­sti i druge dokumentac­ije za čiju izradu se utvrdi potreba prilikom izrade dokumentac­ije.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia