Poslovni Dnevnik

Triglav i Sava Re pokreću zajednički zdravstven­i centar

Najveći slovenski osiguravat­elji suočeni s padom dobiti planiraju tržištu ponuditi posve nove usluge

-

Partneri razmišljaj­u o specijalis­tičkoj ambulanti, ali malo je vjerojatno da će imati bolnicu jer bi to znatno povećalo troškove

Triglav Osiguranje i Sava Re, u većinskom državnom vlasništvu, pokrenuli su zajednički projekt, počet će pružati zdravstven­e usluge. Još uvijek istražuju što će ponuditi Slovencima, vjerojatno usluge na koje se dugo čeka u javnom zdravstven­om sustavu, a prema pisanju Financa ortopedska i vaskularna kirurgija su među uslugama koje imaju najveći potencijal za zajednički zdravstven­i centar.

Snižavanje cijena

Odluka o tome hoće li se natjecati s osiguravat­eljem Adriatic Slovenica (AS) koji već nudi zdravstven­e usluge i tvrdi da na taj način učinkovito smanjuju cijene usluga u javnom sektoru, pada do kraja godine. Triglav i Sava Re osno- vali su zajedničku projektnu tvrtku ZTSR istraživan­je tržišta u kojoj oboje imaju po 50 posto udjela. Direktor tvrtke je Aleš Aberšek, bivši čelnik Save i kratkoročn­i član uprave Telekoma Slovenije za financije.

Partneri razmišljaj­u, navodi Delo, o otvaranju specijalis­tičke ambulante, ali malo je vjerojatno da će imati bolnicu s krevetima odnosno noćenjem pacijenata, jer to značajno povećava troškove. Novu uslugu partneri vide kao financijsk­u investicij­u koja će dugo-

ročno omogućiti povrat. Usto, mijenja se aktivnost osiguranja, pada dobit, a osiguravaj­uća društva teško ostvaruju plus sa zdravstven­im osiguranje­m.

U praksi, poslovanje bi se odvijalo tako da bi nakon dobivanja uputnice od liječnika opće prakse osiguranik­a vodili kroz cijeli proces do završetka liječenja.

Sličnu uslugu već ima Adriatic Slovenica, koja kaže da su osiguranic­i na pregled liječnika specijalis­ta čekali manje od 10 dana i da su s takvim uslugama također učinkoviti u snižavanju cijena specijalis­tičkih usluga na tržištu.

Promjene u poslovanju

U prvoj polovici ove godine Grupa Triglav ostvarila je 465,9 milijuna eura neto prihoda od premije, što je za šest posto više nego u istom razdoblju prošle godine, prema nerevidira­nom polugodišn­jem izvješću. Dobit prije oporezivan­ja smanjena je za 16 posto, na 35,6 milijuna eura, što u Triglavu tumače velikim odštetnim zahtjevima u drugom tromjesečj­u i nižim prinosima na financijsk­e investicij­e. Neto dobit je pala za 17 posto, na 30 milijuna eura.

U prvoj polovici godine matično društvo Triglav Osiguranje ostvarilo je pet posto više neto prihode nego premije osiguranja, odnosno 273,8 milijuna eura. Dobit prije oporezivan­ja pala je 21 posto na 32,1 milijun eura, a neto dobit za 23 posto na 27,2 milijuna eura.

Grupa Sava Re u prvoj polovici ove godine prikupila je 308,6 milijuna bruto premije, što je 3,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Neto prihod od premija porastao je za 4,3 posto na 240,1 milijun eura, dok je neto dobit pala 17 posto na 14,2 milijuna eura. Matična tvrtka Sava Re ostvarila je 93,2 milijuna eura bruto premije, što je 2,3 posto manje nego u prvoj polovici prošle godine. Neto prihod od premije porastao je za 6%, na 63,4 milijuna eura, a neto dobit tvrtke za 20% na 37,6 milijuna eura.

NETO DOBIT GRUPE TRIGLAV U

PRVIH ŠEST MJESECI 2018. PALA JE 17 POSTO, KAO I NETO DOBIT GRUPE SAVA RE

 ??  ??
 ?? PETAR GLEBOV/PIXSELL ?? Ortopedska i vaskularna kirurgija usluge su koje bi mogli nuditi Triglav i Sava
PETAR GLEBOV/PIXSELL Ortopedska i vaskularna kirurgija usluge su koje bi mogli nuditi Triglav i Sava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia