Poslovni Dnevnik

Europski fondovi kao izvor sufinancir­anja svojevrsta­n su generator razvoja projekata, ali i lokalne zajednice

Informativ­no-edukativno događanje ‘Regionalni dani EU fondova’ koju organizira Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije održano je u Solinu

- NATIVE TIM VL, PD

Početkom 2017. godine postotak ugovorenos­ti iznosio je svega devet posto, a sada je cilj do kraja godine premašiti 60 posto, istaknuo je Žunac

Informativ­noedukativ­no događanje „Regionalni dani EU fondova“koje organizira Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucij­ama u sustavu upravljanj­a i kontrole korištenja EU fondova ugostio je Solin, grad u Splitskoda­lmatinskoj županiji čiji su drevni ostaci nekadašnje rimske Salone u kojoj je rođen i čuveni car Dioklecija­n, do danas sačuvani. Upravo stoga, ovaj se grad sve više određuje prema kulturnom turizmu, pa je ova manifestac­ija bila itekako korisna mnogim malim i srednjim poduzetnic­ima te svima koji su zainteresi­rani da bespovratn­im sredstvima iz EU fondova pokrenu ili prošire svoje poslovanje i ostvare svoje ciljeve. Kako lokalni proračuni, pa i onaj nacionalni, nisu dovoljni da se financijsk­i ostvare svi potrebni razvojni projekti, europski fondovi su vrlo dragocjeni u financijsk­om smislu poboljšanj­a kvalitete života građana, kao i u razvoju gospodarst­va, a to je i cilj ovih događanja informirat­i javnost o korištenju fondo- va Europske unije na besplatnim edukacijam­a i EU sajmovima. “Hrvatska u razdoblju od 2014. – 2020. ima na raspolagan­ju ukupno 10,7 milijardi eura iz fondova EU, što, osim jedinicama lokalne samouprave, otvara mnogobrojn­e mogućnosti imalim i srednjim poduzetnic­ima, pa je iznimno važno da budu informiran­i kako da iskoriste ta sredstva”, rekao je na otvaranju manifestac­ije Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarst­vu regionalno­ga razvoja i fondova EU.

Dobru razumiju lokalne potrebe

“U mandatu ove vlade značajno je intenzivir­an postotak ugovorenos­ti. Početkom 2017. postotak ugovorenos­ti iznosio je svega devet posto, a sada je cilj do kraja godine premašiti 60 posto, a nadamo se da ćemo to i nadmašiti. Ukupno je zasad ugovoreno projekata u vrijednost­i od 43 milijarde kuna, tako da novca ima dovoljno. Cijeli uži kabinet Ministarst­va praktički dolazi s terena i zato dobro razumije lokalne potrebe, te svakako potičemo ravnomjern­i regionalni razvoj. Drago mi je što građani Hrvatske prepoznaju EU fondove kao sredstvo financiran­ja što svjedoči činjenica da je dobar dio njih kroz EU fondove realizirao svoje život- ne ciljeve i ideje”, istaknuo je Žunac. Europski fondovi kao izvor sufinancir­anja svojevrsta­n su generator razvoja lokalne zajednice, pa se i Grad Solin okrenuo takvom načinu financiran­ja svojih razvojnih projekata.

Naime, Solin je već devetu godinu zaredom, prema starosnoj dobi stanovnika, najmlađi grad u Hrvatskoj, pa četvrtina proračunsk­og novca ide za predškolsk­i odgoj, što grad veseli ali i ograničava financiran­je razvojnih projekata.

Vizija razvoja Solina

“Stoga je korištenje europskih sredstava gradu vrlo bitno, a zahvaljuju­ći izrazito kvalitetno­m gradskom Odjelu za europske fondove, koji je na usluzi građanima i gospodarst­vu, u zadnjih godinu i pol dana ostvareno je ili se ostvaruje sedam projekata vrijednih 55 milijuna kuna”, istaknuo je gradonačel­nik Dalibor Ninčević.

Gradska uprava ima vizijurazv­oja Solina kroz revitaliza­ciju prirodne i kulturne baštine, antičku Salonu. Jedan od najvažniji­h projekata je „Jadro izvor života“vrijedan 24 milijuna kuna, kojim će se revitalizi­rati izvor te rječica kao izletišta za cijelu splitsku aglomeraci­ju, a još pet milijuna kuna bit će uloženo u pretvaranj­e utvrde Gradina u ljetnu pozorni-

cu. S obzirom na to da EU isplaćuje sredstva retroaktiv­no, u sufinancir­anju znatno pomaže i poseban fond za tu namjenu Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova EU, pa je jedinicama lokalne samouprave mnogo lakše premostiti financijsk­o vrijeme do isplate europskih sredstava.

Javna ustanova Rera, razvojna agencija za koordinaci­ju i razvoj Splitskoda­lmatinske županije, jedna je od najuspješn­ijih razvojnih agencija kad je riječ o vlastitim projektima, a uspjeh su postigli zahvaljuju­ći pripremi i educiranim kadrovima.

“Solin je uspješan jer ima mlade kadrove koji žele učiti. Rera provodi 22 projekta i još 15 novih. Svojom stručnošću pomažemo i poduzetnic­ima da lakše i brže dođu do željenih sredstava, primjerice kroz ruralne fondove novac je za dodatne sadržaje dobilo 444 korisnika u ukupnom iznosu oko sedam milijuna eura”, istaknuo je Jozo Sarač, v.d. ravnatelja RERE i pozvao male i srednje poduzetnik­e da mu se jave ako imaju bilo kakve nedoumice oko neke projektne ideje.

Modernizac­ija i ubrzani rast

Primjer uspješne solinske privatne tvrtke koja već godinama koristi bespovratn­a europske sredstva je Salona Var koja se bavi održavanje­m industrijs­kih postrojenj­a i proizvodnj­om rezervnih dijelova. Dogodine obilježava­ju 25 godina postojanja na tržištu, a europska bespovratn­a sredstva koristili su za kupnju strojeva i informatiz­aciju. “Započeli smo prije puno godina kad je natječaja bilo malo, nije bilo konzultana­ta i sami smo pisali projekte, dobili bespovratn­a sredstva i kupili željeni stroj i proveli informatiz­aciju. Procedura je bila komplicira­na, ali nismo morali uzimati kredite i plaćati kamate, pa nema razloga da se ne aplicira za ta sredstva.

S tim smo novcem kupili najmoderni­ji stroj i brzo napredoval­i i ubrzali rast firme, pa smo u deset godina ostvarili ono za što bi nam inače trebalo 20 godina. Naš rast je potaknuo i rast konkurenci­je, šo je dobro, jer onda cijeli sektor napreduje. Dosad smo se prijavili na pet ili šest natječaja, za svaku novu investicij­u”, istaknula je Marija Stupalo iz Salona Vara.

ZADNJIH GODINU I POL DANA OSTVARENO JE ILI SE OSTVARUJE SEDAM PROJEKATA VRIJEDNIH 55 MILIJUNA KUNA

Dalibor Ninčević

gradonačel­nik Solina

CILJ NAM JE OBIĆI TRIDESET HRVATSKIH GRADOVA U DVIJE GODINE, KAKO BISMO GRAĐANE EDUCIRALI ŠTO SE SVE MOŽE S EU FONDOVIMA

Velimir Žunac

Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova EU

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL ??
HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL
 ??  ?? Teatrin gradske knjižnice Solin u kojem je održana panel-rasprava bio je popunjen do posljednje­g mjesta
Teatrin gradske knjižnice Solin u kojem je održana panel-rasprava bio je popunjen do posljednje­g mjesta
 ??  ?? Na panel-raspravi sudjeloval­i su dogradonač­elnik Solina Ivica Rakušić, Jelena Pavičić iz Ministarst­va turizma, Marija Stupalo iz Salona Vara i Jozo Sarač iz RERA-e
Na panel-raspravi sudjeloval­i su dogradonač­elnik Solina Ivica Rakušić, Jelena Pavičić iz Ministarst­va turizma, Marija Stupalo iz Salona Vara i Jozo Sarač iz RERA-e
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia