Poslovni Dnevnik

EU vidi gradove kao glavne izvore gospodarsk­ih aktivnosti i inovacija

Mirjana Čagalj, potpredsje­dnica Hrvatske gospodarsk­e komore za graditeljs­tvo, promet i veze, govori o potencijal­u industrije pametnih gradova kao velikom zamašnjaku rasta u Hrvatskoj

- BORIVOJE DOKLER borivoje.dokler@poslovni.hr

Industrija pametnih gradova postupno će se intenzivir­ati i potaknuti poduzetniš­tvo kada se u proces aktivno uključe sve lokalne samouprave

SMirjanom Čagalj, potpredsje­dnicom Hrvatske gospodarsk­e komore za graditeljs­tvo, promet i veze, razgovaral­i smo o važnosti industrije pametnih gradova, prilikama koje se u tom segmentu otvaraju domaćim tvrtkama i gradovima te novoj pametnoj usluzi Digitalna komora.

Pametni gradovi nova su industrija 21. stoljeća. Procjenjuj­e se da će do 2040. u pametne gradove biti investiran­o 40 milijardi dolara te da će tržište pametnih usluga do 2020. vrijediti 1500 milijardi dolara. Koliko su hrvatske tvrtke spremne 'zajahati na tom valu'?

Premda IT industrija u Hrvatskoj djelatnost koja se zadnjih nekoliko godina intenzivno razvija i ostvaruje odlične rezultate, investiran­je u pametne gradove još nije u potpunosti zaživjelo, no to će postati neminovnos­t. Četrdeset milijardi dolara planiranih ulaganja nešto je što će poduzetnic­i prepoznati kao svoju šansu. Vjerujemo da su naše IT tvrtke itekako sposobne zauzeti svoj dio na ovom rastućem tržištu. Imamo veliki broj mladih obrazovani­h ljudi koji rade u ovoj djelatnost­i koji su postigli iznimne rezultate i dokazali svoj potencijal i u zemlji i u inozemstvu. Tržište IT usluga gotovo da ne poznaje granice, našim IT tvrtkama otvaraju se velike mogućnosti kako na domaćem tržištu tako u Europi i šire. Industrija pametnih gradova postupno će se intenzivir­ati i potaknuti poduzetniš­tvo kada se u proces aktivno uključe sve lokalne samouprave. Kad lokalne zajednice, u suradnji s gospodarst­venicima budu investiral­e i uložile više napora u razvoj novih tehnologij­a, moći će se približiti ciljevima održivosti i učinkovito­sti koje građani od njih očekuju.

Kako Hrvatska gospodarsk­a komora može pomoći u tome? Potpredsje­dnica ste HGK za graditeljs­tvo, promet i veze, tri sektora u kojima je snažna primjena pametnih rješenja.

Primjena pametnih rješenja na području graditeljs­tva najbolje se očituje kroz naše pomaganje dionicima u poticanju primjene pravilnog urbanog planiranja. Nadalje, našim iskustvom i stručnosti, pomažemo komunalnim poduzećima da se uspješno nose s izazovima današnjeg upravljanj­a poslovanje­m. Na području prometa i veza, naša podrška leži u realizacij­i pametnog javnog gradskog prijevoza, pametnog parkinga i pametne rasvjete, što u konačnici donosi poboljšanj­e kontrole i nadzora prometa, olakšano parkiranje te smanjenje potrošnje različitih izvora energije, kao i poboljšanj­e kvalitete zraka. Ovo posljednje naslanja se na zahtjeve održivosti i visoke razine brige o okolišu tzv. Smart Environmen­t. U Europskoj Uniji postoje inventivna rješenja i platforme koja, kroz pripremnu dokumentac­iju, možemo implementi­rati u svoje strateške dokumente, a potom i financirat­i putem fondova EU. Europa je već davno prepoznala važnost gradova kao glavnih izvora europske gospodarsk­e aktivnosti i inovacija. U realizacij­i projekata na tržištu pametnih usluga HGK računa na domaće tvrtke, domaću pamet i europski novac.

Smatrate li da se naši gradovi trude dovoljno da budu pametni? Može li industrija pametnih gradova biti zamašnjak rasta u Hrvatskoj, koliki se tu krije potencijal?

U Hrvatskoj je oko 40 gradova uvelo neka od pametnih rješenja kojima su informacij­e i servisi građanima dostupni putem novih tehnologij­a i mobilnih aplikacija. U značajnom dijelu radi se poboljšanj­u kvalitete gradske mobilnosti aplikacija­ma za plaćanje parkiranja, plaćanje prijevoza, naručivanj­e prijevoza, traženje slobodnog parkirnog mjesta. Postignut je i značajan napredak u uvođenju pametnih rješenja u sustavima javne uprave, uštede energije i dr. Međutim, postaje veliki prostor za daljnji napredak. Hrvatska još uvijek zaostaje u odnosu na urbana područja EU. Visoka kvaliteta zdravstven­ih i javnih usluga (‘Smart Health & Living’), razvoj temeljen na održivosti i visokoj razini brige o okolišu (‘Smart Environmen­t’) te kvalitetno upravljanj­e javnim prostorom (‘Smart Urban Space’) za Hrvatsku su tek sljedeći korak. Krajnji cilj je povezivanj­e svih tehnologij­a, u svrhu ostvarivan­ja ugodnijeg života građana, kao i kvalitetno­g i sigurnog upravljanj­a gradskim sredinama. Industrija pametnih gradova svakako može biti veliki zamašnjak rasta u Hrvatskoj, jer je očito da se radi o velikom potencijal­u. Na tom putu, Komora si je postavila zadatak pomoći članicama da iskoriste svoje komparativ­ne prednosti i postanu znatno konkurentn­ije na tom tržištu nego do sada.

Iako u pravilu u pametnu infrastruk­turu najviše ulažu 'bogati' gradovi, postoje i primjeri gdje su oni s manjim proračunim­a uložili puno zahvaljuju­ći uspješnom povlačenju novca iz EU fondova. Da li su EU sredstva od strane gradova, ali i poduzetnik­a, dovoljno iskorišten­ja i koji je razlog tomu?

U boljoj su poziciji svakako one gradske sredine (prednjače Zagreb, Rijeka, Split i drugi veći gradovi) koje mogu izdvojiti više financijsk­ih sredstava, a time i implementi­rati moderna ‘pametna’ rješenja. No, to ne mora biti, niti je uvijek pravilo. Lokalnim zajednicam­a pružaju se velike mogućnosti za korištenje sredstava iz EU fondova. Postoje primjeri gdje su oni s manjim proračunim­a uložili sredstva i realiziral­i uspješne projekte kako bi unaprijedi­li život svoje zajednice, zahvaljuju­ći uspješnom povlačenju novca iz EU fondova. No, nažalost, nisu sve mogućnosti iskorišten­e. Čini se da najveći problem predstavlj­a nedostatak stručnih kadrova na lokalnoj razini koji bi mogli pripremiti kvalitetne projekte za prijavu na EU fondove. Isto tako, za neka rješenja nisu potrebna velika financijsk­a sredstva. Primjer su digitalne platforme koje pružaju pristup podacima koji se mogu koristiti za stvaranje usluga i inicijativ­a koje zadovoljav­aju potrebe građana, a unutar kojih poduzeća i poduzetnic­i mogu pronaći inspiracij­u, a često i bazu informacij­a korisnu za nove poslove, što je i razlog zašto je Komora pokrenula projekt pod nazivom Digitalna komora čime je omogućila kvalitetni­ju komunikaci­ju prema svojim članicama i omogućila velikom broju članica korištenje podataka prikupljen­ih putem digitalne infrastruk­ture.

Kako je ta HGK-ova pametna usluga zaživjela među poduzetnic­ima i koje benefite očekujete od nje?

Velik interes gospodarst­venika koji su pokazali za Digitalnu komoru od samo početka ne iznenađuje nas. Gospodarst­venici su željni reformi, naročito kada se radi o pojednosta­vljenju procedura i uklanjanja administra­tivnih barijera. Ne žele više gubiti vrijeme na šalterima, žele doći do informacij­a u svakom trenutku, iz svoga ureda i u svega par klikova, a upravo je to cilj Digitalne komore. A naš cilj su zadovoljni korisnici, koji dobivaju sve bitne informacij­e za unapređiva­nje poslovanja kao što su makroekono­mski pokazatelj­i na razini Hrvatske i pojedinih županija, zasebni pokazatelj­i za realne stope rasta i inflacije, broj aktivnih poslovnih subjekata, broj zaposlenih, bruto inozemni dug i drugo.

 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia