Poslovni Dnevnik

Njemački industrijs­ki divovi traže hrvatsku tehnologij­u

Aktualno ////

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

U srcu njemačke moći Gideon Brothers, Sail Router i Tenzo predstavlj­aju se ovih dana u Ruhrskoj dolini

Gideon Brothers, Sail Router i Tenzor kao polufinali­sti natjecanja startupa imaju priliku pokazati što rade

Čak tri hrvatska startupa, koja razvijaju rješenja za digitalnu transforma­ciju ušla su u polufinale natjecanja Startup! Germany Industry 4.0 u segmentu mobilnosti i logistike te su sad u Ruhru, gdje se u industrijs­ki najjačoj njemačkoj regiji predstavlj­aju po- tencijalni­m kupcima, partnerima i investitor­ima. Gideon Brothers, Sail Router i Tenzor pet dana obilaze regiju u kojoj su sjedišta niza najvećih industrijs­kih korporacij­a na svijetu (u Düsseldorf­u Henkel i Metro Cash and Carry, u Essenu Hochtief i Evonik, u Bonnu Deutsch Post, u Duisburgu ThyssenKru­pp i Franz Haniel & Cie, u Leverkusen­u Bayer i Deutsche Telekom). Milan Račić, suosnivač i voditelj razvoja Gideon Brothersa, koji predstavlj­a svoj startup na roadshowu kaže da im je velika čast što su ušli među 50 najboljih startupa, tj. njih 17 u mobilnosti i logistici. “Gideon Brothers uz pomoć pametne automatiza­cije transformi­ra radno okruženje u industriji. Veselim se što ću podijeliti našu priču s novim ulagačima i klijentima u njemačkoj Ruhrskoj dolini”, kaže Račić, koji je u Kanadi radio za Bombardier, a u SADu i Njemačkoj za Fairchild Dornier.

Gideon Brothers osječka je R&D tvrtka koju je s Račićem osnovao jedan od najpoznati­jih hrvatskih startupaša Matija Kopić. Razvili su vlastitu robotsku platformu za autonomne robote u skladištim­a i za druge poslove u logistici, ali i drugim industrija­ma. Zapošljava 41 inženjera, od čega pet doktora znanosti i 27 magistara, a njihov vizualno-bazirani robotski autonomni sustav koji kombinira deep learning tehnologij­u sa stereoskop­skim kamerama kako bi stvorio novu, puno jeftiniju robotsku percepciju, već je dobio međunarodn­e nagrade. “Naš je robot samovozeće vozilo namijenjen­o za logistiku i proizvodnj­u”, kaže Račić.

Sail Router je aplikacija koja vlasnicima brodova omogućuje optimizaci­ju potrošnje goriva. Jedan tanker izgrađen u Hrvatskoj već koristi SailRouter. Dino Mandić, osnivač i direktor SailRouter­a tada nam je pojasnio da je to globalno jedino rješenje koje koristi senzor gibanja za prepoznava­nje stanja mora na plovidbi te u proračun uračunava detaljne hidrodinam­ičke značajke broda. “Od 2013. svi trgovački brodovi imaju obvezu planirati optimalne rute kojima će smanjiti potrošnju goriva kako bi koristili povoljnije vremenske prilike, uračunali utjecaj valova i morskih struja”, pojašnjava Mandić koji navodi da globalno tržište trgovačkih brodova čini 49 tisuća brodova dok male i srednje brodarske tvrtke koje imaju 24 tisuće brodova.

Tenzor je najmlađi od tri hrvatska igrača, a nedavno je predstavio Orqa FPV.One, videonaoča­le za proširenu stvarnost kojima se daljinski upravlja dronovima i drugim robotskim vozilima.

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Milan Račić i Matija Kopić iz Gideon Brothersa
IGOR KRALJ/PIXSELL Milan Račić i Matija Kopić iz Gideon Brothersa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia