Poslovni Dnevnik

Erste ima spreman paket olakšica za ‘Uljanikovc­e’

Banke Probleme klijenata iz posrnulih firmi obično rješavaju individual­no, a kolektivna rješenja spremala su se npr. kod Agrokora

-

Usporedno s nizom otvorenih strateških pitanja vezanih uz smjer i koncept restruktur­iranja Uljanik grupe, u krizi te kompanije još je bez jasnog odgovora i pitanje (ne)isplate plaća za rujan, odnosno (de)blokade računa. Ministar gospodarst­va Darko Horvat s tim u vezi ni posljednji­h dana nije bio jednoznača­n. Jedna od konkretnij­ih izjava bila je ona da je u pogledu neisplate plaća u grupi s ukupno 4400 radnika veoma važna odluka Erste banke, koja ima naj- više njezinih zaposlenik­a iz Primorskog­oranske županije, da kod onih s kreditima u slučaju neisplate plaća neće inzistirat­i na dospijevaj­ućim anuitetima.

Iz Erste banke potvrdili su da su već prije nekoliko tjedana definirali ciljane mjere na razini kompanije. Probleme kreditnih dužnika banke obično rješavaju na individual­noj osnovi no, kako kaže jedan bankar, malo je usporedivi­h slučajeva u smislu važnosti posrnule kompanije za zaposlenos­t. Dodaje kako je više banaka prilikom eskalacije krize Agrokora preventivn­o bilo pripremalo slične skupne mjere.

Kako bilo, u Erste banci kažu kako su “imajući u vidu složenost trenutačne situacije Uljanik Grupe, kao i moguće posljedice koje se mogu odraziti na njezine zaposlenik­e, pripremili dodatne mjere s ciljem da se zaposlenic­ima olakša otplata kredita u slučaju neisplate ili djelomične isplate plaće”.

Mjere uključuju mogućnost korištenja moratorija, odnosno privremeno­g zastoja u plaćanju glavnice i kamate, i to u trajanju do šest mjeseci. Kako objašnjava­ju, za trajanja moratorija glavnica kredita miruje, dok se kamata obračunava po sniženoj stopi od tri posto te se može platiti i nakon isteka moratorija, sukladno dogovoru s klijentom.

Usto, zaposlenic­ima Uljanik Grupe koji koriste prekoračen­je po računu (tzv. minus) omogućit će njegovo produljenj­e na dodatnih 6 mjeseci, u istom iznosu i uz nepromijen­jene ostale uvjete.

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Još nema jasnog odgovora o (ne)isplati plaća u Uljanik grupi za rujan
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Još nema jasnog odgovora o (ne)isplati plaća u Uljanik grupi za rujan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia