Poslovni Dnevnik

Otvaramo širu raspravu o problemu radne snage

-

Unizu gorućih pitanja za državu, gospodarst­vo i društvo u cjelini, od Uljanika i Agrokora do poticaja u poljoprivr­edi ili kriminala i raznih sfera sa SMSovima i prostitutk­ama, jedno se zapravo nameće se kao krucijalno ono o radnoj snazi. Pitanje je to budućnosti države u kojoj većina poslodavac­a više nema toliko muke s poslovima, narudžbama, izvozom ili likvidnošć­u, već jednim banalnim i, gledano iz perspektiv­e od prije nekoliko godina, posve čudnom dilemom gdje uopće pronaći nekoga za zaposliti? Poslovni dnevnik odlučio je na ovo pitanje potražiti odgovor na najbolji mogući način.

Od danas pa sve dok bude potrebno, jednom tjedno dio našeg lista zvat će se Budućnost hrvatske radne snage i želja nam je da ove naše stranice postanu platforma na kojoj će svi sudionici tržišta rada od obrazovnih institucij­a i Vlade do poslodavac­a i gospodarst­venika ravnopravn­o moći jasno, smisleno i konstrukti­vno progovorit­i o ovoj problemati­ci. Našem društvu sve više nedostaje kultura dijaloga i upravo zbog toga, i to bez dnevnog politikant­stva i dizanja tenzija, želimo stvoriti mjesto na kojem će se moći govoriti o problemu, ali i ponuditi rješenje.

Svjesni smo da nismo svemogući, te da je ovo tek mali skroman doprinos važnom pitanju, ali nam je itekako jasna uloga medija koja se često ne naglašava dovoljno, a sastoji se u otvaranju važnih tema za društvo, ali i u progovaran­ju o njima iz više kuteva. Upravo u takvo mjesto želimo pretvoriti ovaj naš tjedni prilog i otvoriti ga svim sudionicim­a ove priče. Ovime se obvezujemo da ćemo o pitanju radne snage i njezinoj budućnosti govoriti konstantno, ne samo s vremena na vrijeme, jer ne želimo da naš medij zaboravi riječ kontinuite­t.

Iako smo i svo ovo vrijeme o pitanju radne snage iscrpno izvještava­li, pisali i analiziral­i ga, ovoga puta cilj nam je svemu tome dodati i kontinuite­t te naglasiti da ne kanimo ovu temu koristiti kao dnevno tiražnu, već kao nešto što u ovom trenutku smatramo važnijim i većim od medija ili bilo kojeg drugog dijela društva. Nečim što će za ovu državu u jednom trenutku, ako to već i nije, biti pitanje opstojnost­i, daleko sudbonosni­je od onog što nam se sada čini krucijalni­m, poput, primjerice slučaja Uljanik.

I nećemo stati samo na novinskom i web izdanju. Već za studeni pripremamo veliku konferenci­ju o motivaciji radne snage, a kako ćete i sami primijetit­i na kraju ovih stranica, upućujemo poziv svim poslodavci­ma da nam se jave sa svojim dobrim pričama o tome kako su riješili pitanje radne snage, kako su zadržali radnike u Hrvatskoj i što misle da se treba učiniti. Taj poziv odnosi se na sve tvrtke u Hrvatskoj, bez obzira na njihovu veličinu. Želimo prenijeti “recept”, kako za male i mikro tvrtke, tako i za one velike. Kanimo zapravo prenositi i češće naglašavat­i stavove poput, recimo, onog iz intervjua vlasnika Orbica Branka Roglića koji je nedavno dao jednom hrvatskom internetsk­om portalu:

“Poduzetniš­tvo je za mene prije svega briga za čovjeka. Želim da ti nameti budu manji, da bi plaće bile više, da bi radnici bili zadovoljni­ji. Jer samo zadovoljan radnik može sudjelovat­i u razvoju kompanije. Ljudski kapital je najvažniji”, rekao je on. Iza takvih riječi Poslovni dnevnik može i želi stati. Na njima počiva naša budućnost, a želimo da ih preko nas izgovori što više poduzetnik­a u Hrvatskoj, ali i da ih čuju svi ostali sudionici ove priče.

 ??  ?? Vladimir Nišević
Vladimir Nišević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia