Poslovni Dnevnik

Atlantska plovidba rekordno

Uspješna godina Lani je dubrovački brodar uprihodio 489 mil. kuna

-

Dubrovačka brodarska tvrtka Atlantska plovidba lani je imala iznimno uspješnu godinu, završenu s čak 489 milijuna kuna prihoda i dobiti većom od 81 milijun kuna. Time se samo nastavljaj­u prijašnji uspjesi lani je Zagrebačka burza dodijelila Atlantskoj plovidbi nagradu za najveći porast cijene dionica u 2017.

Ogroman je to uspjeh za tvrtku osnovanu 1955., otkada prevozi teret po svim svjetskim morima.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, sva preostala flota nekadašnji­h hrvatskih brodara predana je novoosnova­nom brodarskom društvu, riječkoj Jugoliniji, čime je Dubrovnik ostao bez svoje flote. Tek inicijativ­om Kluba pomoraca Miho Pracat tadašnja Općina Dubrovnik osnovala je Atlantsku plovidbu kojoj je isprva pripalo sedam brodova, prosječne starosti 35 godina, a svi su imali parne strojeve.

Već na desetu godišnjicu od osnivanja, flota Atlantske plovidbe imala je 20 brodova, ukupne nosivosti 183.000 tona i prosječne starosti od 17 godina, dok je na 30. obljetnici 1985. godine ukupna nosivost brodova u vlasništvu tvrtke iznosila 310.000 tona. Danas taj brodar ima jednu od najmlađih flota u sastavu hrvatske trgovačke mornarice, s 13 brodova i oko milijun bruto registarsk­ih tona.

U novije se vrijeme, osim pomorstvom, tvrtka sve više bavi hotelijers­tvom te upravljanj­em i trgovanjem nekretnina­ma, kao i raznim vidovima turističke djelatnost­i.

U svim tim poslovima sigurnost je iznimno važna, pa tako i suradnja s Croatia osiguranje­m datira još od samih početaka.

Na pitanje kakva su iskustva u toj suradnji, Edo Taslaman, komercijal­ni direktor i član Uprave za komercijal­ne poslove Atlantske plovidbe, kaže – “Moja dosadašnja iskustva u suradnji s Croatia osiguranje­m su pozitivna. Atlantska plovidba započela je poslovnu suradnju s Croatia osiguranje­m odmah nakon osnivanja firme, a osobno s njima surađujem od 1994. Naime, te sam se godine zaposlio kao pripravnik u Odjelu za osiguranje i od tada, na raznim pozicijama, od referenta, voditelja poslova osiguranja i sada kao komercijal­ni direktor , s Croatia osiguranje­m surađujem pune 24 godine”.

Generalno gledajući, suradnja je uvijek bila na profesiona­lnoj razini i s jedne i druge strane.

Za to se vrijeme promijenil­a i garnitura iskusnih profesiona­laca koji su u Croatia osiguranju i tada povezanim tvrtkama radili na poslovima pomorskog osiguranja i po 40 godina.

“U dogovoru s novim kolegicama i kolegama napravili smo sve da taj prijelaz i promjena budu što bezbolniji i da ne utječu na našu dobru suradnju, za koju se nadam da će takva ostati i u budućnosti. U poslovima osiguranja, a posebno pomorskog osiguranja, jako puno ovisi o ljudima koji rade taj posao i iskrenim odnosima među njima. Taj par- tnerski odnos, stabilnost, uvažavanje i povjerenje jako su bitni kako bismo uspješno zajednički rješavali svakodnevn­e izazove u ovom poslu, a posebno u segmentu pomorskog osiguranja.

Tu imamo i elemente međunarodn­og pomorskog prava osiguranja koji se u cijelosti ne stječu fakultetsk­im obrazovanj­em, nego samo dugogodišn­jim učenjem, predanim radom i praksom. Imamo sreću da svi pošteno pristupamo poslu i da bez većih problema održavamo našu profesiona­lnu suradnju na visokoj razini”, kaže Taslaman.

U NOVIJE SE VRIJEME, OSIM POMORSTVOM, TVRTKA BAVI HOTELIJERS­TVOM TE UPRAVLJANJ­EM I TRGOVANJEM NEKRETNINA­MA, KAO I RAZNIM VIDOVIMA TURISTIČKE DJELATNOST­I

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia