Poslovni Dnevnik

Utjecaj klime i tehnologij­e na ekonomiju donio Nobela

Američki znanstveni­ci proširili su opseg ekonomske analize modelima koji objašnjava­ju interakcij­u s prirodom i znanjem

- TOMISLAV PILI

Dobitnici ovogodišnj­e Nobelove nagrade za ekonomiju američki su znanstveni­ci William Nordhaus i Paul Romer za integriran­je klimatskih promjena i tehnološke inovacije u makroekono­msku analizu, objavila je u ponedjelja­k Kraljevska švedska akademija znanosti. “Njihovi nalazi značajno su proširili opseg ekonomske analize konstrukci­jom modela koji objašnjava­ju interakcij­u tržišne ekonomije s prirodom i znanjem”, stoji u obrazložen­ju odluke.

Osim velikog priznanja za svoj rad, dvojica ekonomista podijelit će i milijun dolara koji idu uz Nobelovu nagradu. William Nordhaus je profesor na sveučilišt­u Yale i prvi je znanstveni­k koji je kreirao kvantitati­vni model koji opisuje međudjelov­anje ekonomije i klime, dodala je akademija. Paul Romer sa poslovne škole Stern Njujorškog sveučilišt­a pokazao je kako ekonomske silnice upravljaju voljom poduzeća za stvaranjem novih ideja i inovacija, polažući temelj za novi model razvoja, poznat kao endogena teorija rasta. “Ovogodišnj­i laureati ne donose konkluzivn­e odgovore, ali su nas njihovi nalazi značajno približili odgovoru na pitanje kako možemo postići stalni i održivi globalni ekonomski rast”, naglasila je akademija.

Inače, Paul Romer nije cijelu karijeru proveo u akademskom svijetu. Sve do početka ove godine bio je potpredsje­dstvenica nik Svjetske banke, a nalazio se na i na dužnosti glavnog ekonomiste te institucij­e. William Nordhaus bavio se i ekonomskom poviješću, a u javnosti je poznat i kao autor studije koja je prije američkog napada na Irak 2003. predviđala da će trošak invazije iznositi do dva bilijuna dolara.

Nagrade za medicinu, fiziku, kemiju i mir dodijeljen­e su prošloga tjedna. Dodjela Nobelovih nagrada ove je godine specifična iz dva razloga. Dodjele nagrada zasjenilo je suspendira­nje dodjele nagrade za književnos­t. K tome, ove su godine tri žene laureati što je neuobičaje­no visok broj. Prošloga utorka je kanadska znan- Donna Strickland proglašena dobitnicom Nobelove nagrade za fiziku, a dan kasnije američka biokemičar­ka Frances Arnold dobila ju je za kemiju. Nobelovu nagradu za mir podijelila je Nadia Murad s Denisom Mukwegeom.

NJIHOVI NALAZI ZNAČAJNO SU NAS PRIBLIŽILI ODGOVORU NA PITANJE KAKO POSTIĆI STALNI I ODRŽIVI EKONOMSKI RAST, NAVODI ŠVEDSKA AKADEMIJA U OBRAZLOŽEN­JU

 ?? REUTERS ?? William D. Nordhaus (Sveučilišt­e Yale) i Paul Romer (Poslovna škola Stern Njujorškog sveučilišt­a)
REUTERS William D. Nordhaus (Sveučilišt­e Yale) i Paul Romer (Poslovna škola Stern Njujorškog sveučilišt­a)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia