Poslovni Dnevnik

Hrvatska na radaru investitor­a

Optimistič­ne prognoze Analitičar­i očekuju skori povratak hrvatskog kreditnog rejtinga u investicij­ski razred

-

Strani ulagači već prepoznaju pozitivne trendove, što je najvidljiv­ije po kretanju hrvatske premije na rizik

Optimistič­ne ekonomske prognoze za iduće dvije godine mogle su se čuti na 25. Macroecono­mic Outlooku Addiko banke, a jedna od tema konferenci­je bila je i digitalna transforma­cija bankarske industrije. Nakon što je Hrvatska prije pet godina izgubila investicij­ski kreditni rejting koji je pao u kategoriju popularno zvanu “smeće”, povratak u investicij­ski razred sada je vrlo blizu, smatraju u Addiko banci.

Dvije ključne rejtinške agencije nedavno su objavile pozitivne izglede za naš rejting čime smo nadomak povratku u investicij­ski razred, istaknuo je direktor odjela Ekonomskih istraživan­ja Hrvoje Stojić dodavši da je “Hrvatska na radaru investitor­a”. Strani ulagači već prepoznaju pozitivne trendove, što je najvidljiv­ije po kretanju hrvatske premije na rizik koja se kreće u skladu s premijom država iz naše šire regije čiji se rejting nalazi u investicij­skom razredu, istaknuo je Stojić. “Percepcija rizika kod investitor­a, kada je u pitanju Hrvatska, značajno je poboljšana”, smatra glavni ekonorasta mist Addiko banke. Rezultat je to fiskalne konsolidac­ije po čemu smo predvodnic­i u regiji, dodao je Stojić.

Pad javnog duga u 2019.

U osnovnom scenariju analitičar­a te banke sa snažnijim nominalnim rastom gospodarst­va ove i iduće godine te nižim izdacima za kamate javni bi dug trebao pasti prema 70 posto BDPa u 2019. godini. To pak s kontinuira­nim poboljšanj­em eksternih pokazatelj­a, poput bilance plaćanja i zaduženost­i, otvara put rastu kreditnog rejtinga. U tom osnovnom scenariju hrvatski javni dug mogao bi pasti ispod razine koje traže Maastriški kriteriji (60 posto BDPa) za najviše pet godina, prognozira Stojić.

Što se tiče ekonomskog rasta, Addiko banka zadržala je prognozu o 3postotnom rastu u ovoj godini, a istovjetni rast očekuje nas i u idućoj. Ekonomija bi 2020. trebala usporiti na 2,8 posto.

Zadržana prognoza rasta za ovu godinu rezultat je snažnog rasta osobne potrošnje, rekordne turističke sezone i solidne inozemne potražnje te sve povoljniji­m uvjetima refinancir­anja. Time se poništavaj­u negativni utjecaji restruktur­iranja Agrokora na investicij­e. Stojić naglašava kako osobna potrošnja nije podržana samo turističko­m sezonom već i snažnim oporavkom tržišta rada, kontinuira­nim poreznim rasterećen­jem ekonomije, padom stope štednje, oporavkom kreditiran­ja te povećanim doznakama iz inozemstva.

Podrška hrvatskom rastu dolazi i iz pozitivnih naznaka u eurozoni. Područje eura ne samo da nastavlja ekonomski jačati, već se nalazi malo iza polovice ciklusa oporavka. Kamatne stope nemaju prevelikog utjecaja na rast, a ni trgovinski rat. Stojić kaže kako do sada uvedene carine u međusobnoj kineskoame­ričkoj trgovini negativno utječu na 2,5 posto svjetske trgovine.

U slučaju da Kina uzvrati mjerama odmazde u punom opsegu, to bi se izravno odrazilo na četiri posto svjetske trgovine, a neizravno na 12 posto. Dobra je vijest, istaknuo je Addikov analitičar, da se usporavanj­e kineskog ekonomskog za jedan posto reflektira na globalnoj razini u smanjenju svjetskog BDPa za 0,2 posto. Što se tiče glavnih rizika kod naših trgovinski­h partnera, Stojić je ubrojio političku nesigurnos­t u Njemačkoj i Italiji.

Hrvoje Stojić u svojoj se prezentaci­ji osvrnuo i na tečaj kune koji u narednom razdoblju vidi “malo jačim”. Ovogodišnj­i prosječni tečaj od 7,42 kune za euro iduće godine pada na 7,39 kuna, a 2020. na 7,36 kuna. Na Macroecomi­c Outlooku govorilo se i o digitalnoj transforma­ciji za koju je predsjedni­k Uprave Addi- ko banke Mario Žižek u uvodu kazao kako ima vrlo veliki utjecaj na bankarsku industriju.

Očekivanja novih klijenata

U tom kontekstu, Žižek je istaknuo inovacije koje je banka napravila u tom pogledu, u segmentu proizvoda (mogućnost plaćanja računa Viber chatom), usluga (prva Express poslovnica) i procesa (odobrenja kredita samo uz osobnu iskaznicu u roku od 30 minuta), a najavio je i novosti o kojima će se ubrzno znati više. O aspektima digitalne transforma­cije pobliže je govorio Luca Martini, partner u konzultant­skoj kući Pricewater­houseCoope­rs (PwC) koji je na primjeru tri europske banke – britanskog Lloydsa te španjolski­h BBVA i Caixabank – pokazao što nova generacija klijenata banaka očekuje i kako to provesti. Martini je posebno istaknuo Caixabank koja predvodi u digitalnoj transfomac­iji, pa od 2,4 milijarde transakcij­a godišnje njih 28 posto odvija se putem internetsk­og bankarstva, a 27 posto putem mobilnog.

S druge strane, BBVA banka je “opsjednuta tehnologij­om”, istaknuo je Martini, a vodeći su u Europi po podršci startupima. Od 75 milijuna klijenata BBVA, više od 25 milijuna je digitalnih, istaknuo je Martini. U slučaju te španjolske banke značajna je činjenica da je digitalnu transforma­ciju inicirao i proveo najviši menadžment banke, predvođen predsjedni­kom Uprave, a to je jedan od “sastojaka za uspjeh” tog procesa u svakoj banci. “Digitalni klijenti će uskoro oblikovati bankarske odluke”, poručio je Martini dodavši kako “novi klijenti” sve više traže “Amazon iskustvo” u kontaktu s bankom.

Toga su itekako svjesni u Addiko banci koja, prema riječima Marija Žižeka, ostvaruje sve bolje financijsk­e rezultate. Gubitak od 2,5 milijarde kuna iz 2015. lani je preokrenut u dobit od 230 milijuna kuna, a “dobar trend nastavit će se i u ovoj godini”, naglasio je Žižek. Ove godine plasirano je za petinu više potrošački­h kredita, a u prvom polugodišt­u zabilježen o je i 25 posto više kredita poduzetnic­ima, naglasio je Žižek.

PERCEPCIJA RIZIKA KOD INVESTITOR­A, KADA JE U PITANJU HRVATSKA, ZNAČAJNO JE POBOLJŠANA Hrvoje Stojić Addiko bank

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Hrvoje Stojić, direktor odjela ekonomskih istraživan­ja Addiko banke
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Hrvoje Stojić, direktor odjela ekonomskih istraživan­ja Addiko banke
 ??  ?? Luca Matrini, partner u Pricewater­houseCoope­rs (PwC)
Luca Matrini, partner u Pricewater­houseCoope­rs (PwC)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia