Poslovni Dnevnik

Šibenčani digitalizi­raju Asian Trails

Lemax Dobili posao od najveće agencije JI Azije

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Turistička agencija s više od 700 radnika i preko 4000 partnera na globalnom tenderu izabrala hrvatski know-how

Samozatajn­a hrvatska softverska tvrtka sa sjedištem u Šibeniku, Lemax, ugovorila je naš najveći izvoz turističko­g knowhowa dosad. Lemax je sklopio posao digitalne transforma­cije vodeće destinatio­n management kompanije u jugoistočn­oj Aziji, Asian Trailsa.

Ako ste putovali u Tajland, Bali, Singapur, Indoneziju, Kambodžu, Mjanmar, Vijetnam ili Kinu gotovo je sigurno da je vaš aranžman u pozadini pripremio upravo Asian Trails. Ova agencija zapošljava više od 700 radnika, ima preko 4000 partnera, a teritorija­lno pokriva prostor na kojem živi trećina stanovnika planete. Njen je vlasnik Thomas Cook India, koji nije u sastavu jednog od svjetski najjačih turoperato­ra Thomas Cooka već izravno u rukama kanadskog financijsk­og holdinga Fairfaxa.

Mate Kostovski, suvlasnik i direktor hrvatskog, brzorastuć­eg, softversko­g izvoznika Lemaxa nije otkrio vrijednost ednost ugovora. No, naglaa naglasio je da im je ovo najveći posao u 28 godina na poslovanja i da im otvara otvau put u gornju ligu. “Ovo nam je najveća ća referenca na globalini, globalnoj razini, a ono na što sam posebno o ponosan je što su na tenderu u bili svi naši globalni konkurenti, enti, znači softverske tvrtke iz z najrazvije­nijih držata, država svijeta, koje imaju na stotine stoposleni­h, zaposlenih, a na kraju je baš naš, hrvatski softver prepoznat nat kao najbolji”, ističe Kostovski. ostovski.

Softver, tver, koji je razvio Lemax, u veljači se rebrenz rebrendira­o iz iTravel u jednostavn­o jednoLemax. Riječ je o cloud platformi latformi koja klaturisti­čkim klasičnim turistički­m agendaje agencijama daje tehnološku infrastruk­turu ukturu kakva je prije bila a dostupna samo najvećim, m, u pravilu ameturisti­čkim američkim, turistički­m igračiput igračima, poput Booking.coma Booking.copedije. i Expedije. Kostovda Kostovski kaže da njihov sofomatizi­ra softver automatizi­ra većiovanja većinu poslovanja agencija pa one mogu gu od administra­cije fokus preusmjeri­ti reusmjerit­i na prodaketin­g prodaju, marketing i brzo kreiranje nove ponude. onude.

Udevet ovogodišnj­ih mjeseci Hrvatsku je posjetilo gotovo 18 milijuna turista koji su ostvarili oko 101 milijun noćenja. U usporedbi s 2017. broj turista povećan je 6 posto, a broj noćenja 4 posto pa se na razini godine mogu očekivati ukupni porasti između 5 i 6 posto te oko 12 milijardi eura turistički­h prihoda, rečeno je nakon sjednice Turističko­g vijeća Hrvatske turističke zajednice u Ministarst­vu turizma. Rujanski rezultati su na istom tragu; prošlog mjeseca bilo je 8 posto više dolazak i 4 posto više noćenja. “I prvi dani listopada pokazuju poraste te vjerujemo da ćemo do kraja godine, osim očekivanih fizičkih porasta, zabilježit­i i porast turistički­h prihoda na ukupno 12 milijardi eura od domaćih i stranih turista. Da smo na dobrom putu potvrđuju nam i rezultati za prvih šest mjeseci ove godine, po kojima su prihodi od turizma rasli 10 posto”, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Za 2019. jačat će se aktivnosti za tržišta koja su ove godine ostvarila slabije rezultate, poput Poljske. Do kraja ove godine po Hrvatskoj će se organizira­ti nekoliko stručnih skupova na kojima će se javnosti približiti zakonske izmjene, a dotad se očekuje prijedlog zakona o turističko­m zemljištu te raspisivan­je natječaja za izradu nove strategije razvoja turizma. HTZ će za 2019. više promovirat­i male i obiteljske hotele kao specifično­st hrvatske ponude, a proračun za udruženo oglašavanj­e privatnog i javnog sektora za iduću godinu iznosit će 26 milijuna kuna.

 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Mate Kostovski, suvlasnik i direktor Lemaxa
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Mate Kostovski, suvlasnik i direktor Lemaxa
 ??  ?? Ministar Cappelli i šef HTZ-a Staničić
Ministar Cappelli i šef HTZ-a Staničić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia