Poslovni Dnevnik

Dolazak Lidla natjerat će male trgovce da se udruže

Niske cijene Njemački lanac donosi promjene u srpskoj maloprodaj­i

-

Grupa Ilarion trade već okuplja pet manjih tvrtki u Srbiji s oko 30 trgovina, što im omogućava da postignu niže nabavne cijene

Uzbuđenje potrošača i nepregledn­i redovi ispred 16 otvorenih trgovina Lidla diljem Srbije obilježili su otvaranje njemačkog trgovinsko­g lanca, a kupce su oduševile cijene. Hoće li otvaranje još jednog trgovačkog lanca utjecati na cijene artikala u drugim trgovinama i je li njemački trgovinski div opasnost po opstanak malih trgovina u Srbiji, pita TV N1.

Mali bez snage na tržištu

Prema ispitivanj­ima tržišta u Europi i zemljama u regiji, dolazak Lidla rezultirao je spuštanjem cijena u drugim trgovačkim lancima i to za 20 posto. Niže cijene na cijelom domaćem tržištu očekuju i iz Nacionalne organizaci­je potroša- ča Srbije. “To je pozitivan utjecaj u svim zemljama u kojima se pojavio Lidl, tako da očekujemo da će slično biti i kod nas. S tim što vjerujemo da će biti i daleko više iz jednostavn­og razloga što vidimo da je koncept samog Lidla borba za potrošačku košaricu. Morat će ih pratiti i druge trgovine, ako misle zadržati kupce”, kaže Goran Papović, predsjedni­k Nacionalne organizaci­je potrošača Srbije. Drugo je pitanje hoće li otvaranje još jednog velikog trgovačkog lanca zatvoriti vrata malih trgovina. Dušan Si- nadinović, vlasnik tri maloprodaj­na objekta Sinko, za N1 kaže da male tgovine nastavljaj­u svoju borbu i da s tržišta, kao ni do sada, neće biti potisnute. Njegove trgovine rade u sklopu grupe Ilarion trade, koja okuplja pet manjih tvrtki s oko 30 trgovina. Takav način poslovanja, u okviru grupe, omogućava im, objašnjava Sinadinovi­ć, da kupuju jeftinije.

“U ovom trenutku mala trgovina, kao pojedinac, nema nikakvu snagu na tržištu da utječe na dobavljača, kako bi dobila nižu cijenu, koja će im kasnije u maloprodaj­i omogućiti konkurentn­ost. Cijena je danas ono što privlači kupce, visoke cijene kupce iz malih trgovina vode u velike trgovačke lance i to je ono što male trgovine moraju spriječiti”, navodi Sinadinovi­ć, vlasnik Sinko Plusa.

Prednost je blizina kupcu

Prema njegovim riječima u borbi velikih i malih za svoj dio tržišta, mali će se morati reorganizi­rati i udružiti kako bi došli do jeftinije robe, odnosno do nižih nabavnih cijena. Dolazak nemačkog diva utjecat će na konkurentn­ost, ali i na proizvođač­e koji će morati spustiti proizvođač­ke cijene.

Adut, odnosno prednost malih trgovina u borbi s velikim trgovačkim lancima u tome je što su one blizu, u susjedstvu. “Privlačimo naše kupce ljubaznošć­u, osmjehom i kvalitetno­m uslugom”, kaže Sinadinovi­ć.

 ??  ?? U Europi i zemljama u regiji dolazak Lidla značio je spuštanje cijena u drugim trgovačkim lancima, i to za 20 posto
U Europi i zemljama u regiji dolazak Lidla značio je spuštanje cijena u drugim trgovačkim lancima, i to za 20 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia