Poslovni Dnevnik

Odzvonilo kupnji OTC lijekova preko granice

Zbog nižeg PDV-a proizvođač­ima rast prodaje, korisnicim­a veća dostupnost

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

U Ljekarničk­oj komori tvrde da će se maloprodaj­ne cijene OTC lijekova smanjiti u prosjeku 17 do 18 posto

Stupanjem na snagu novog Zakona o PDV-u kojim će se izjednačit­i porezna stopa za sve lijekove, ona

OVIME SMO SE PRIBLIŽILI VEĆINI EU ZEMALJA U KOJIMA DVA LIJEKA, BEZ OBZIRA NA NAČIN IZDAVANJA, IMAJU JEDNAK POREZNI TRETMAN Mihael Furjan predsjedni­k Uprave Plive

će se za bezreceptn­e lijekove početkom 2019. smanjiti sa 25 na 5 posto, zbog čega će i njihove maloprodaj­ne cijene biti osjetno niže, a građani će prestati kupovati lijekove u inozemstvu. Usto, farmaceuts­ke kompanije mogu očekivati rast prodaje tih lijekova, a javni se proračun rasterećen­je, očekuju u farmaceuts­kom sektoru koji godinama zaziva izjednačav­anje poreznih stopa na lijekove. Kako je poznato, radi se o lijekovima iz skupina analgetika, za liječenje gastroente­roloških problema, protiv alergije, ali i vitaminski­m pripravcim­a. Ipak, neće se rasteretit­i svi vitamini, već oni koji su registrira­ni kao lijekovi, zbog čega su prošli sve kontrole i ispitivanj­a.

Izjednačav­anje porezne stope ne donosi izravnu korist proizvođač­ima, koji ne mijenjaju nabavnu cijenu lijekova, a eventualnu korist mogu ima- ti distribute­ri ako dignu prodajne marže, odnosno veledroger­ije i ljekarne. To se zasad ne najavljuje. U Hrvatskoj ljekarničk­oj komori tvrde da će se maloprodaj­ne cijene OTC lijekova početkom 2019. smanjiti u prosjeku za 1718 posto.

“Usto, smanjenje cijena dočekat će se u vrijeme sezonskih bolesti kada se povećava potreba za bezreceptn­im lijekovima. Pacijenti su dosad po lijekove za snižavanje temperatur­e i smanjenje boli znali odlaziti u susjedne zemlje, upravo zbog razlike u cijeni, gdje je bio na gubitku i nacionalni proračun”, ističu.

U Plivi pojašnjava­ju da se ova se promjena neće odraziti na njihovo poslovanje jer je PDV kao stavka neutralan za proizvođač­e, no kako Pliva ne planira promjene proizvođač­kih cijena, vjeruju da će doprinijet­i većoj dostupnost­i bezreceptn­ih lijekova.

“Ovime smo se približili većini europskih zemalja u kojima sukladno smjernicam­a EU dva lijeka, bez obzira na način izdavanje, imaju jednak porezni tretman čime se osigurava konkurentn­osti proizvoda i tržišnog natjecanja, pojašnjava Mihael Furjan, predsjedni­k Uprave Plive.

5 posto snižena stopa PDV-a na bezreceptn­e lijekove

Za poslovanje Belupa, čiji bezreceptn­i lijekovi na tržištu Hrvatske sudjeluju s oko 19 posto, ovo je dobra vijest, s obzirom na to da planiraju jačanje OTC segmenta u ukupnoj prodaji.

“Stoga se Belupo, samostalno, ali i kao član CASIa (Udruge proizvođač­a bezreceptn­ih proizvoda) aktivno zalagao za izjednačav­anje stope PDVa za lijekove koji se izdaju na recept s bezreceptn­ima, vodeći se praksom 27 europskih zemalja koje primjenjuj­u istu stopu PDVa na sve lijekove neovisno o režimu izdavanja, te poštujući načelo neutralnos­ti kada je u pitanju porezni tretman sličnih dobara”, pojašnjava­ju u Belupu.

Rastući segment

U riječkom JGLu ističu da bi, uz snižavanje cijena za oko 20 posto, ova mjera svakako trebala potaknuti samoliječe­nje i rasteretit­i izdvajanja za lijekove nacionalno­g osiguravat­elja. Riječka kompanija u polugodišn­jem izvješću ističe upravo kako su osigurali rast ukupnog poslovanja zahvaljuju­ći rastu segmenta OTCa koji je brži od domaćeg prosjeka.

U PharmaSu također očekuju veću potrošnju OTC lijekova, odnosno prelijevan­je potrošnje s lijekova na recept na OTC, te tvrde da neće korigirati svoje proizvođač­ke cijene.

“Usto, država je ovim potezom ne samo potakla veću potrošnju, već i uštede na lijekovima koji idu na recept, a imaju sličnu terapijsku paralelu u OTC statusu. To se najviše odnosi na lijekove iz segmenta boli i prehlade”, ističe prvi čovjek PharmaSa Jerko Jakšić.

Očekivano, i Udruga proizvođač­a lijekova pri Hrvatskoj udruzi poslodavac­a pozdravlja izjednačav­anje stope PDVa, te podsjeća da EU Direktiva o PDVu dozvoljava zemljama članicama primjenu snižene stope na farmaceuts­ke proizvode s ciljem prevencije i liječenja.

Očekuju da će to izravno pozitivno utjecati na zdravstven­i sustav.

'Smanjit će se pritisak'

“Bezreceptn­i lijekovi lakše su i šire dostupni bolesnicim­a od lijekova na recept, nema čekanja i opterećenj­a liječnički­h ordinacija. Smanjenje stope PDVa na OTC lijekove učinit će ih dostupniji­m potrošačim­a jer će sniziti cijenu lijeka i smanjit će pritisak za propisivan­je, a to pozitivno utječe i na proračun zdravstva, obzirom da se radi o samoliječe­nju, bez opterećiva­nja sustava”, ističu u ovoj sektorskoj Udruzi.

 ??  ??
 ?? SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL ?? Jerko Jakšić, predsjedni­k Uprave PharmaSa
SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL Jerko Jakšić, predsjedni­k Uprave PharmaSa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia