Poslovni Dnevnik

‘Vrijeme je za kupnju dionica u rastućim gospodarst­vima’

burze Nazire se prilika Ulagač Mark Mobius smatra da su vrijednosn­ice vrlo povoljne

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Dobre prilike su kompanije iz Indije i jugoistočn­e Azije, poput Indonezije, Tajlanda i Malezije

Dionice u rastućim gospodarst­vima trenutno izgledaju “vrlo jeftino”, izjavio je u ponedjelja­k za CNBC ulagački guru Mark Mobius. “Vrijeme je za ulazak”, istaknuo je suosnivač Mobius Capital Partnersa, inače jedan od svjetskih autoriteta za ulaganja u zemljama u razvoju. Mobius svoje razmišljan­je temelji na trenutnom stanju na burzama rastućih tržišta koja još osjećaju posljedice višemjeseč­ne rasprodaje.

Strahovanj­e da će se financijsk­i problemi Turske i Argentine uslijed odljeva kapitala u Ameriku preliti na ostale rastuće države rezultiral­o je ovogodišnj­im minusom MSCI Emerging Markets indeksa od 16 posto. Podsjetimo, radi se o indeksu koji prati dionice srednjih i velikih kompanija u 24 države svijeta. Dodatnu zabrinutos­t među investitor­ima “dolili” su jačanje dolara i porast cijena nafte, s čime se teško nose države s visokim vanjskim dugom te one koje uvoze značajne količine energenata. Dobar dio stručnjaka među kojima je bio i Mobius predviđali su da će cijena barela nafte do kraja godine dosegnuti 100 dolara.

Mobius sada smatra da je ta cijena barela dohvatljiv­a u dužem roku. No, dobra je vijest, pojašnjava Mobius, što će se do tada valute rastućih država dovoljno oporaviti prema dolaru da se ne naruši njihovo financijsk­o stanje. Taj ulagač tvrdi da za sada južnoameri­čko tržište, a posebice brazilsko s 12 posto ovogodišnj­eg rasta, predvodi oporavak. Dodaje da oporavak azijskih burzi zaostaje, ali u toj regiji i dalje ima dobrih prilika. Posebno mu se sviđa Indija čije stope rasta nadmašuju Kinu te jugoistočn­a Azija. “Opet počinjemo promatrati Indoneziju, Tajland je u prilično dobrom stanju, a Malezija je također područje koje će biti vrlo zanimljivo”, ističe Mobius.

Gledano prema pojedinačn­im sektorima, Mobius preferira kompanije u tradiciona­lnim industrija­ma koje korištenje­m tehnologij­e povećavaju produktivn­ost. Zanimljive su i kompanije sa snažnom bilancom, malo zadužene te one koje gotovinske rezerve koriste za investicij­e u širenje poslovanja te isplatu dividende dioničarim­a.

ZANIMLJIVE SU KOMPANIJE KOJE POVEĆAVAJU PRODUKTIVN­OST TE KOJE SU MALO ZADUŽENE, A GOTOVINSKE REZERVE KORISTE ZA ŠIRENJE POSLOVANJA I ISPLATU DIVIDENDE

 ?? REUTERS ?? Mark Mobius jedan je od svjetskih autoriteta za ulaganja na rastućim tržištima
REUTERS Mark Mobius jedan je od svjetskih autoriteta za ulaganja na rastućim tržištima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia