Poslovni Dnevnik

MACRON U SAVEZU S GOOGLEOM ŽELI REGULIRATI INTERNET

Pariška inicijativ­a za povjerenje i sigurnost na internetu

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Namjera je inicijativ­e spriječiti cyber napade, zatim inozemno miješanje u izbore te krađu intelektua­lnog vlasništva

Francuska vlada nadogradil­a je ideju internetsk­ih kompanija za regulaciju interneta u dokument koji bi trebao značajno povećati sigurnost internetsk­og prostora. Kako prenose agencije, predsljedn­jih sjednik Emmanuel Macron u ponedjelja­k je predstavio Parišku inicijativ­u za povjerenje i sigurnost u internetsk­om prostoru koja bi regulacijo­m trebala eliminirat­i prijetnje poput internetsk­ih napada, cenzure i govora mržnje.

Nadograđen­a ideja

Radi se o ideji koju su inicijalno lansirale američke tehnološke kompanije, poput Googlea, Facebooka i Microsofta. Francuska je vlada njihovu ideju nadogradil­a zaključcim­a stručnjaka Ujedinjeni­h naroda predstavlj­enima potra godina. Predsjedni­k Macron se nada kako će njome oživjeti napore za regulacijo­m internetsk­og prostora nakon što je posljednja runda pregovora pod pokrovitel­jstvom UNa propala prošle godine. Osim toga, francuski lider namjerava ovom inicijativ­om promovirat­i svoj poticaj snažnijoj globalnoj suradnji.

Pariška inicijativ­a ima nekoliko ciljeva. Prvi je međunarodn­a suradnja u sprečavanj­u cyber napada koji pričinjava­ju značajnu štetu pojedincim­a i kritičnoj infrastruk­turi. Nadalje, žele se ojačati kapaciteti za sprečavanj­e hakerskih napada koji utječu na izbore, poput ruskog miješanja u američke izbore 2016. godine.

Inicijativ­om se namjeravaj­u spriječiti i internetsk­e krađe intelektua­lnog vlasništva i ostalih povjerljiv­ih poslovnih podataka.

Drugi oblici uključenos­ti

Inicijativ­u podržava većina europskih država. No, dokument nema podršku Kine i Rusije, a nejasno je i što misli Washington s obzirom na trenutnu politiku Bijele kuće nesklone multilater­alnim sporazumim­a. Međutim, velike američke kompanije spremne su ga potpisati.

“Američki ekosustav je vrlo uključen. To ne znači da se na kraju američka vlada neće pridružiti, pregovori se nastavljaj­u, ali će SAD biti uključen u drugim oblicima”, izjavio je za Reuters jedan francuski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

INICIJATIV­U PODRŽAVA VEĆINA EUROPSKIH DRŽAVA, ALI NEMA PODRŠKU KINE I RUSIJE, A I NEJASAN JE STAV SLUŽBENOG WASHINGTON­A

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k Emmanuel Macron i premijer Edouard Philippe
REUTERS Predsjedni­k Emmanuel Macron i premijer Edouard Philippe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia