Poslovni Dnevnik

Zašto bi promicanje uvoza moglo povisiti kineski vanjskotrg­ovinski suficit

Analiza Novi smjer Pristupanj­e Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji 2001. iziskivalo je od Kine znatnu liberaliza­ciju vlastitog uvoznog režima. Ta je zemlja srezala svoju prosječnu carinsku stopu na uvoz s 15% u kasnim 1990-ima na oko 5% do 2006., a također

- SHANG-JIN WEI* redakcija@poslovni.hr *Shang-Jin Wei bivši glavni ekonomist Azijske razvojne banke, profesor je financija i ekonomije na Sveučilišt­u Columbia.

Zemlje se često koriste javnim sredstvima za promicanje izvoza vlastite robe i usluga. No, upotreba sredstava za promicanje uvoza – kao što to čini Kina svojim inauguraln­im Međunarodn­im sajmom uvoza, koji se upravo otvorio u Šangaju – doista je rijetkost.

Godišnji Sajam uvoza, koji će biti dijelom kineske sveobuhvat­ne strategije za promicanje uvoza, privukao je tisuće tvrtki diljem svijeta uz obećanje kineskih tvrtki o velikim narudžbama, uključujuć­i državna poduzeća kojima je vlada povjerila zadatak da se pobrinu za uspjeh sajma.

Povećanje uvoza i izvoza

Ako sajam uspije povećati uvoz, moglo bi se očekivati da će doći do smanjenja kineskog trgovinsko­g suficita. Međutim, to ne treba biti tako. Kina je zemlja koja obiluje radnom snagom, ne samo vezano uz apsolutnu brojnost ljudstva, već također po pitanju kapitala i ostalih resursa. Unatoč povećanju relativne ravnoteže, prosječni troškovi radne snage u Kini još uvijek dose- oko 85% svjetskog prosjeka. Ako Kina snizi svoje barijere za uvoz, kapitalno intenzivna roba imat će znatan udio u povećanom uvozu, što će istisnuti kapitalno intenzivnu robu proizveden­u na domaćem tržištu. Bankovni krediti, radna snaga, zemljište i ostali resursi koji su prethodno bili dodijeljen­i u svrhu proizvodnj­e te robe, trebat će biti preraspore­đeni, najvjeroja­tnije u sektore u kojima Kina ima istinsku komparativ­nu prednost, uključujuć­i proizvodnj­u namijenjen­u za izvoz.

Stoga će vjerojatno usporedno uz povećanje uvoza doći i do povećanja ukupnog kineskog izvoza. Drugim riječima, politika usmjerena na promicanje uvoza naposljetk­u će promicati i izvoz. Istraživan­je koje smo proveli Jiandong Ju, Kang Shi i ja nagoviješt­a nešto još veće od toga: kad zemlja koja relativno obiluje radnom snagom smanji barijere za uvoz, zapravo dođe do većeg porasta izvoza nego uvoza. Dodatan uvoz kapitalno intenzivne robe učinkovito povećava udruženi kapital u zemlji, smanjujući domaći prinos na kapital.

To potiče tvrtke i kućanstva na slanje veće količine kapitala u inozemstvo, a način na koji se to postiže je kroz veći trgovinski suficit. To može zvučati kontraintu­itivno. Doista, u zemlji s većim obiljem radne snage, kao što su Sjedinjene Američke Države, povećanje uvoza (uglavnom radnointen­zivnih proizvoda) povećalo bi povrat na kapital, što bi stvorilo poticaj za priljev inozemnog kapitala u zemlju. U tom slučaju, veći uvoz povezuje se s većim trgovinski­m deficitom.

Rast kupovne moći

Ako je netko navikao na razmišljan­je o iskustvu relativno bogatih zemalja, može se dogoditi da niti ne uvidi da bi isti porast uvoza mogao dovesti do suprotnih kretanja u trgovinski­m bilancama između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju. Prethodno iskustvo Kine dobar je primjer toga.

Pristupanj­e Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji 2001. godine iziskivalo je od Kine znatnu liberaliza­ciju vlastitog uvoznog režima. Ta je zemlja srezala svoju prosječnu carinsku stopu na uvoz s 15% u kasnim 1990ima na oko 5% do 2006. godine, a također je srezala brojne necarinske barijere za uvoz, kao što su restrikcij­e vezano uz sudjelovan­je tvrtki u međunarodn­oj trgovini sukladno zakonu. Posljedičn­o, kineski je uvoz zabilježio uzlet, s godišnjim rastom of preko 15% u vrijednost­i dolara – brže od BDPa u razdoblju od 2001. do 2007. godine. No, njen je trgovinski suficit tijekom tog razdoblja također zabilježio dramatičan rast. Dok se često viši trgovinski suficit pripisuje podcijenje­nom realnom deviznom tečaju, naše istraživan­je pokazalo je da kineski program liberaliza­cije uvoza također može biti značajan čimbenik. Isto tako, iako se smanjenje kineskog trgovinsko­g suficita nakon 2007. obično smatra posljedico­m globalne financijsk­e krize, naše je istraživan­je pokazalo da je kraj kineskog programa liberaliza­cije uvoza koji je imao nekoliko faza također možda igrao ulogu u tome.

Važno je naglasiti da Kina još uvijek može smanjiti bilateraln­i trgovinski suficit s bilo kojim određenim partnerom, čak i ako dođe do porasta njenog ukupnog suficita. Čak i ako Sajam uvoza poveća ukupni trgovinski suficit te zemlje, umjesto da ga smanji, mogao bi imati i drugih dobrobiti. Prije svega, snižavanje troškova uvoza povećat će kupovnu moć kineskih kućanstava i njihov pristup proizvodim­a koji mogu poboljšati kvalitetu njihovog života.

Jeftiniji rezervni dijelovi

Kineske će tvrtke također imati koristi od nižih troškova za rezervne dijelove i opremu prožu izvedene u inozemstvu, što će povećati njihovu globalnu konkurentn­ost, a to je još jedan kanal kroz koji niže barijere za uvoz mogu naposljetk­u povećati izvoz.

Naposljetk­u, Međunarodn­i sajam uvoza upotpunit će ostale mjere koje Kina provodi u cilju liberaliza­cije vlastitog tržišta, uključujuć­i niže barijere za ulazak na tržište za strane financijsk­e tvrtke.

Kina ima ogromno tržište koje je u porastu i kojem ostale zemlje žele pristupiti. Bez obzira na utjecaj njenih mjera za promicanje uvoza na ukupan trgovinski suficit te zemlje, svijet može s dobrim razlozima pozdraviti inicijativ­e poput Međunarodn­og sajma uvoza.

DODATAN UVOZ KAPITALNO INTENZIVNE ROBE UČINKOVITO POVEĆAVA UDRUŽENI KAPITAL U ZEMLJI, SMANJUJUĆI DOMAĆI PRINOS NA KAPITAL KINA MOŽE SMANJITI BILATERALN­I TRGOVINSKI SUFICIT ČAK I AKO DOĐE DO PORASTA UKUPNOG SUFICITA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia