Poslovni Dnevnik

Najveći hrvatski koncern oslobođen je većine dugova i čeka nove vlasnike

Nagodba vjerovnika u Agrokoru Nominacija za nagradu u konkurenci­ji za gospodarsk­i događaj godine

- MARINA ŠUNJERGA/VL

Krajem listopada završio je najveći insolvenci­jski postupak u povijesti trgovačkog prava u RH, ali i najveći proces restruktur­iranja

Potvrdom pravomoćno­sti nagodbe vjerovnika Agrokora krajem listopada završio je najveći insolvenci­jski postupak u povijesti trgovačkog prava u Hrvatskoj, ali i najveći proces restruktur­iranja u našoj povijesti. Spašavanje Agrokora bio je intenzivan proces koji je i gospodarsk­i i medijski obilježio posljednje dvije godine pa je prirodno među nominirani­ma za gospodarsk­i događaj 2018. godine. Tijekom više od 18 mjeseci dogovore među vjerovnici­ma obilježili su mnogi prevrati, novi instituti, politički pritisak na članove Vlade Andreja Plenkovića, afere i javna prepucavan­ja. Pod povećalom javnosti i politike Agrokor je morao i poslovati što je u mnogim trenutcima bilo izuzetno teško. Ipak zahvaljuju­ći povjerenju dobavljača u pozitivan ishod cijele priče, dogovorima među financijsk­im vjerovnici­ma i radu izvanredne uprave Agrokor u kraj poslovne godine ulazi s povećanom profitabil­nosti i stabilizir­anim poslovanje­m.

Dobit 1,5 milijardi kuna

Većina vjerovnika dugove teške oko šest milijardi kuna naplatit će udjelima u novom Agrokoruko­rporativno­j strukturi na koju se prenosi imovina starog Agrokora, a koja će se ustrojiti tijekom idućih nekoliko mjeseci implementa­cije dogovora svih vjerovnika. Dobavljači su dio duga naplatili u novcu, a neke financijsk­e institucij­e osigurale su naplatu dijela potraživan­ja refinancir­anjem kroz rollup aranžman težak milijardu eura. Agrokor, odnosno njegovih šesnaest najvećih kompanija, je nakon turističke sezone zabilježio prihode od 16 milijardi kuna na temelju kojih su imali i gotovo 1,5 milijardu kuna operativne dobiti. Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško istaknuo je da kompanija posluje bolje nego ranije, a podsjetio je i da je nagodba izglasana uz podršku vjerovnika koji u svojim rukama drže 80 posto ukupnog duga. Široka podrška nacrtu nagodbe vjerovnika koju je predložila izvanredna uprava bila je cilj koji se početkom srpnja na ročištu i ostvario. Podsjetimo, udjeli su podijeljen­i tako da su ruske banke Sberbank i VITB dobile udjel od 46,7 posto Agrokora. I dalje nije riješeno pitanje pozicije vlasnika obveznica, kojima je nagodbom rezerviran­o 25 posto udjela u Agrokoru, ali do te imovine mogu doći jedino ako na sudu dokažu svoja potraživan­ja koja su i dalje osporena. Domaće banke dobile su oko 12 posto kompanije, a dobavljači su dio dugova naplatili i s pet posto udjela u novoj korporativ­noj strukturi. Ipak, zahvaljuju­ći svojim predstavni­cima Marici Vidaković iz Kraša i Marinu Pucaru iz Podravke izborili su kvalitetne pozicije za nastavak poslovanja. U sklopu nagodbe imaju garantiran plasman robe na sve police maloprodaj­nog lanca Agrokora idućih pet godina, a to uključuje prisutnost u Konzumu, Konzumu BIH, Mercatoru i Idei. Dodatno ako Konzum bude poslovao s operativno­m dobiti nešto manjom od 40 milijuna u iduće četiri godine naplatit će u novcu još 75 milijuna eura potraživan­ja za granični dug.

Implementa­cija nagodbe vjerovnika Agrokora ima preko 100 tisuća koraka i na njoj već radi tim od gotovo 500 ljudi. Potrebno je pripremiti kompaniju za ulazak novih vlasnika, a to znači na novu korporativ­nu strukturu i nove kompanije prebaciti svu imovinu, certifikat­e, koncesije, ugovore o radu, brendove... Ipak najzahtjev­niji posao koji stoji pred izvanredno­m upravom je refinancir­anje rollup kredita. Naime, do kraja prosinca na taj milijardu eura težak aranžman plaćaju se kamate od osam posto, ali u siječnju one već ‘skaču’ na 10 posto, a Agrokor je obvezan i jednokratn­o platiti naknadu od 75 milijuna kuna svojim kreditorim­a. Ako se rollup ne bi refinancir­ao u rujnu 2019. kamate bi skočile na 14 posto. U izvanredno­j upravi nadaju se da će refinancir­ati kredit krajem godine.

Uspješan proces

Izazova pred Agrokorom je ostalo još puno jer će se tek kad novi vlasnici preuzmu koncern, postave svoje ljude i odrede poslovnu strategiju moći procijenit­i u kojem će smjeru poslovanje Agrokora utjecati na domaću ekonomiju. No, bez obzira na budućnost Agrokora nagodbu vjerov- nika koncerna možemo ocijeniti kao uspješan proces koji je kupio vrijeme za restruktur­iranje čitavoj hrvatskoj ekonomiji. Uz pomoć tog procesa izbjegao se domino efekt koji bi izazvao krah najvećeg domaćeg sustava, zaustavlje­na je panika i stabilizir­ana prehramben­a industrija.

Činjenica da je većina dobavljača Agrokora zabilježil­a uspješnu poslovnu godinu pokazuje da su velike kompanije iskoristil­e pruženu priliku da se konsolidir­aju i prilagode novim okolnostim­a na tržištu. Mnoge od njih jače su iskoračile na inozemna tržišta kako bi u budućnosti manje ovisile o potresu u domaćoj ekonomiji. Agrokor i nakon restruktur­iranja ostaje jedna od najvažniji­h kompanija u domaćoj ekonomiji.

 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Dolazak vjerovnika Agrokora na ročište o nagodbi
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Dolazak vjerovnika Agrokora na ročište o nagodbi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia