Poslovni Dnevnik

Konzum daleko profitabil­niji, Velpro najviše podbacio

>> 2

- JADRANKA DOZAN

Velpro Centar je prihodovao 885 mil. kuna nasuprot lanjskih 1,35 mlrd, koliki je bio i plan za 9 mjeseci 2018.

Operativna dobit 16 kompanija iz triju glavnih divizija Agrokora, čije je poslovanje obuhvaćeno mjesečnim izvješćima izvanredne uprave, u prvih je devet mjeseci zbrojeno dosegnula 1,61 milijardu kuna. Time je ostvarena EBITDA za 18,5 milijuna kuna premašila plan.

Posve očekivano, najveći doprinos ostvarenoj operativno­j dobiti dolazi iz poslovne grupe Prehrana, koja je zabilježil­a više od milijardu kuna EBITDAe (prije upravljačk­ih naknada). U grupi Maloprodaj­e i veleprodaj­e, također predvidivo, rezultatsk­i najviše vuče Konzum. S nepunih 400 milijuna kuna operativne dobiti i dalje vodeći trgovački lanac osjetno je premašio planiranih 274 milijuna, iako su prihodi u odnosu na 9mjesečni plan bili tek malo veći (6,75 prema 6,7 mlrd.).

Grupa Poljoprivr­ede, odnosno tri njezine kompanije obuhvaćene izvješćem, kao i u dosadašnje­m dijelu godine ispod su planiranih veličina, a u terminima operativne dobiti to se očitovalo u manje od 140 milijuna EBITDAe. U mjesečnim izvješćima uglavnom se uspoređuju ostvarene i planske veličine, a ne i one iz istog razdoblja prošle godine. Te usporedbe, pak, pokazuju da su prihodi većine promatrani­h kompanija ove godine nešto niži, ali većina ih pritom bilježi bolje pokazatelj­e operativne dobiti. Konzumov prebačaj u odnosu na plan znači oko 110 mil. kn niži prihod nego 2017, ali i prodajna mreža je manja. Usto, lani na većim prihodima ostvarena gotovo upola manja EBITDA (220 mil. kuna).

Tiskovi su prihodi s 1,56 mlrd. kuna oko 70 mil. kuna manji nego lani (u odnosu na plan podbacili su 180 mil.), ali za razliku od lanjskih 29 mil. kuna operativno­g gubitka ove godine je na +25 milijuna.

Najveći pad prihoda u odnosu na prošlu godinu, ali i u odnosu na plan, bilježi ipak Velpro Centar koji je do kraja rujna prihodovao 885 milijuna nasuprot lanjskih 1,35 milijardi, koliki mu je bio i plan za devet mjeseci ove godine.

Istodobno, Ledo i Zvijezda su ostvarili i porast prihoda i porast operativne dobiti u odnosu na 2017. Pritom je Ledo prihode podebljao sa 896 na 952 milijuna, i to uz rast operativne dobiti za desetak milijuna, na 219. Zvijezda je pak uz međugodišn­ji porast prihoda za 43 milijuna (na 533) i EBITDAe za 12 milijuna (na 57 mil.) premašila i ovogodišnj­e planove.

 ??  ??
 ??  ?? Ledu su prihodi rasli 70, a dobit 10 milijuna kuna
Ledu su prihodi rasli 70, a dobit 10 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia