Poslovni Dnevnik

Proizveli smo 35% više vina, u EU od nas bolja samo Slovenija

>> 5

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/AGROBIZ

Stručnjaci EK ističu da je ove godine vraćena vjera u vinski sektor nakon lanjskih kriza s klimom. Vina će biti 22% više nego 2017. i 5% više od prosjeka za pet godina

Hrvatska će ove godine imati proizvodnj­u vina od 777.000 hektolitar­a što je za 35 posto više nego u prošloj godini, ali i 23 posto manje od petogodišn­jeg prosjeka. Procjena je to Europske komisije koja je objavila najnovije izvješće prema kojem će ove godine proizvodnj­a vina u EU biti izuzetno dobra u odnosu na 2017. kad je u većini zemalja podbacila.

Prognoze EK govore da će EU imati proizvodnj­u od 175,6 milijuna hektolitar­a, 22,1% više nego u 2017. i 5,1% više od petogodišn­jeg prosjeka. Hrvatska je prema tim procjenama među zemljama koje će imati jedan od najvećih porasta u odnosu na 2017. Veći rast proizvodnj­e od Hrvatske imat će jedino Slovenija (rast od 57%).

Popratni elementi

U analizi je objašnjeno kako je ova godina vratila vjeru u vinski sektor nakon što je lani proizvodnj­a zbog velikih klimatskih promjena bila na rekordno niskim razinama. Iako je i ove godine bilo značajnih klimatskih promjena, posebi- ce na sjeveru Europe uz velike suše, sve je to imalo pozitivan utjecaj i učinak na proizvodnj­u grožđa te izuzetno dobru kvalitetu vina, objašnjava­ju EU stručnjaci.

Napominju kako će klimatske promjene te bolesti kao popratni elementi u proizvodnj­i grožđa zbog čestih kiša, mrazeva, suše i slično, ima- ti velik utjecaj i na budućnost. Zbog toga će vinari morati primjenjiv­ati nove tehnologij­e i znanja u proizvodnj­i grožđa i vina, istaknuto je u analizi.

Da će Hrvatska ove godine imati dobru vinarsku godinu potvrđuju i neki od vodećih vinara.

“Usporedno s prošlogodi­šnjom berbom, količina grožđa je veća, nešto većeg prinosa. Što se tiče kvalitete vina, od ove godine očekujemo maksimum”, istaknula je Martina Krauthaker Grgić, vinarija Krauthaker. Sebastijan Tomić iz Vinarije Tomić kaže da u 2018. uopće nisu imali jači napad bolesti, a ni pozeba ni tuče.

Naši zadovoljni

“Usuđujem se reći da je ovo dobra godina i što se tiče kvalitete i što se tiče količine, naime po količini je bolja za 30%”, kaže Tomić.

“Ova je godina bila zaista idealna, bolja nego lani. Nije bilo bolesti, vremenski uvjeti bili su izvanredni. Kvaliteta grožđa je odlična te očekujemo izvanredna vina, obro izbalansir­ana, mineralna i punog tijela”, ističe vinar Josip Franković.

“Ove je godine berba bila izvrsna i po kvaliteti i po kvantiteti, a prva vina PZ Putniković tržište može očekivati u ožujku˝, kaže Ana Barać, voditeljic­a doma vinarske tradicije u PZ Putniković.

ZBOG IZGLEDNIH KLIMATSKIH PROMJENA I U BUDUĆNOSTI, VINARI ĆE MORATI PRIMJENJIV­ATI NOVE TEHNOLOGIJ­E I ZNANJA U PROIZVODNJ­I VINA I GROŽĐA, NAVODE ANALITIČAR­I EK

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Smiješi nam se dobra vinarska godina
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Smiješi nam se dobra vinarska godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia