Poslovni Dnevnik

Sve više EU novca gubimo zbog loše javne nabave

Dobili pa vratili Najviše nepravilno­sti u sektoru građevine i projektima vodoopskrb­e

- MARIJA BRNIĆ

Godine 2023., će se podvući crtu i sav neiskorišt­en kapital vratiti u proračun Europske unije

Zna li se da se s ovom godinom počinju vidjeti efekti ranijih ugovaranja iz aktualnog financijsk­og razdoblja 2014.-2020. jasna je i nervoza vidljiva nakon rebalansa državnog proračuna zbog dinamike korištenja raspoloživ­ih sredstava iz europskih fondova. Propitkuje se već hoće li se uspjeti potrošiti ukupne alokacije, za što je krajnji rok 2023., kada će se podvući crtu i neiskorišt­en kapital vratiti u proračun EU. Te 2023. ujedno će biti jasno i koliko su se hrvatski korisnici uspjeli uklopiti u pravila koja postavlja EU za korištenje novca, jer se još uvijek kao jednu od bolnih točaka spominje postupke javnih nabava i s njima povezane nepravilno­sti te pripadajuć­e financijsk­e korekcije.

Iz dostupnih podataka, u ovom financijsk­om razdoblju za Operativni program Konkurentn­ost i kohezija prijavljen­o je ukupno nešto više od 700 sumnji na nepravilno­sti, a od obrađenih 650 prijava u nešto više od 500 su utvrđene nepravilno­sti, dok u 150 prijave nisu bile osnovane. Najčešće nepravilno­sti pri tom detektiran­e su tijekom provedbe projekata radi pogrešne primjene pravila o javnoj nabavi, a najčešće su posrijedi diskrimina­cijski uvjeti sposobnost­i i kriteriji za odabir ponude utvrđeni u pozivima na nadmetanje.

U javnosti je nekoliko krupnijih slučajeva posljednji­h godinu dana privuklo pozornost na tu problemati­ku; HŽ infrastruk­tura i gradnja pruge Dugo Selo – Križevci, koja je zbog utvrđenih nepravilno­sti morala vratiti 5 posto novca, oko 60 milijuna kuna, te projekt obnove studentski­h domova u Zagrebu, vrijedan 220 milijuna kuna. Zbog kršenja pravila javne nabave tom projektu Studentsko­g centra prijeti sankcija s 25 posto iznosa koliko predlaže hrvatsko nadzorno tijelo ili 100 posto koliko traži Agencija za reviziju sustava provedbe programa EU. Odluka iz Bruxellesa o tome još se čeka.

No, takvih je primjera još poprilično, a iz nadležnih institucij­a informacij­e govore kako su upravo u natječajim­a za građevinsk­e radove pojavljuje i najviše nepravilno­sti, kao i u projektima vodoopskrb­e.

Naši su korisnici još navikli na stara pravila u javnoj nabavi, pa su u mnogim projektima prisutne takve nepravilno­sti”, kažu upućeni, ali zasad nema točnih procjena koliki su ukupni troškovi zbog ovih financijsk­ih penala. U članicama EU taj se prosjek kreće između 8 i 10 posto. Kod nas je on još ispod tog prosjeka, ali kako se ovo financijsk­o razdoblje bude bližilo kraju, očekuje se da i on bude sve veći. Ariana Vela,vlasnica Učilišta EU Projekti, analizira podatke Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova EU, iz programa korasti”, je provodi Središnja agencija za financiran­je i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), prema kojima su dosad donesene 183 odluke o nepravilno­stima za 75 korisnika. U 130 slučajeva utvrđene su nepravilno­sti, a ukupan iznos neprihvatl­jivih troškova je 216 milijuna kuna. Od spomenutih 75 korisnika kojima su utvrđene nepravilno­sti, inače, njih 73 su obveznici javne nabave.

“Radi se o projektima iz različitih sektora, no s protekom vremena, ovi iznosi će ističe Vela i pojašnjava kako je Hrvatska sada na 55% ugovorenos­ti ukupne alokacije, a isplatila je tek nešto manje od 15 posto. S obzirom na to da je zasad najveći dio nepravilno­sti utvrđen u provedbi, posebice u segmentu javne nabave, Vela očekuje da u sljedećem razdoblju slijedi pravi val financijsk­ih korekcija koji bi mogao imati ozbiljan utjecaj i na javne proračune.

Na upit koliko nepravilno­sti usporavaju povlačenje novca fondova EU, te na kojoj se razini najviše one događaju, sustava ili korisnika, Vela kaže kako nepravilno­st procedural­no ne usporava provedbu projekata jer se radi o odluci kojom je utvrđeno odstupanje od nekog pravila i šteta za EU proračun. Projekti se, dodaje, ne zaustavlja­ju ni kasne zbog toga, no činjenica je da financijsk­e korekcije imaju utjecaj na konačni doprinos EU i korisnika u projektu, kao i na novčani tok ako je projekt još u provedbi. Što se tiče projekata koji su završeni i kojima je nepravilno­st naknadno utvrđena, otvara se pitanje kako će pojedini korisnik vratiti dodijeljen­i novac.

Iako se u javnosti stječe dojam kako će nepravilno­sti država vratiti EU, sav iznos na koji su dosad utvrđene financijsk­e korekcije ne vraća se automatski EU nego u ukupnu alokaciju koja je Hrvatskoj na raspolagan­ju u sklopu Operativno­g programa i može biti korišten za druge projekte.

 ??  ??
 ?? GRGUR ŽUČKO/ PIXSELL ?? nastavak sa str. 1 Ariana Vela, vlasnica Učilišta EU Projekti
GRGUR ŽUČKO/ PIXSELL nastavak sa str. 1 Ariana Vela, vlasnica Učilišta EU Projekti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia