Poslovni Dnevnik

Tvrtke danas osluškuju svoje zaposlenik­e da bi smislile nove modele poslovanja

Razvoj potencijal­a Fleksibiln­o radno vrijeme, mogućnost raznih vrsta edukacija u zemlji i inozemstvu te osjećaj pripadnost­i organizaci­ji danas su jednako važni za zadržavanj­e i motivirano­st zaposlenik­a kao i financijsk­i aspekt

- MARTA DUIĆ

Razvoj potencijal­a Novac više nije jedini presudan za motivirano­st

Kompanije njeguju kulturu stalnog davanja i traženja povratne informacij­e pa provode istraživan­ja angažirano­sti zaposlenik­a

Velike kompanije sve su svjesnije da su zaposlenic­i njihova najveća vrijednost i ključ uspjeha jer omogućavaj­u da vizija kompanije postane stvarnost, što je razlog stalnog ulaganja u poboljšanj­e radnih uvjeta.

“U sklopu programa One IKEA Bonus sa zaposlenic­ima nekog odjela dijelimo dio profita ako je njihov odjel ostvario zajedničke ciljeve. Uplaćujemo dodatna sredstva za mirovine svih zaposlenik­a koji su barem pet godina proveli u tvrtki u sklopu programa Tack! Prošle je poslovne godine IKEA u Hrvatskoj dodijelila dodatnih 4.176 kuna po osobi za mirovine 295 kolega, odnosno ukupno 1,2 milijuna kuna˝, objašnjava­ju iz IKEAe.

INA sustav plaća usklađuje s tržištem, ostaje konkurentn­a u očima postojećih i potencijal­nih budućih zaposlenik­a te je i dalje među vodećim kompanijam­a koje se ocjenjuju kao poželjan poslodavac. Posljednji­h godina se strateški i sustavno bavi motivacijo­m i angažirano­šću zaposlenik­a, kažu iz kompanije, a fokus je na kreiranju strategije općenite dobrobiti u sklopu koje provode projekte poput beneFITa i Fleksibiln­ih oblika rada (FORa) kojima se radnicima omogućuje veliki broj pogodnosti i bolja ravnoteža privatnog i poslovnog života. INA je i Mamforce kompanija zbog svoje afirmativn­e politike prema zaposlenim majkama i rodnoj ravnopravn­osti.

˝Danas su, uz financijsk­e, važni i drugi aspekti motivacije zaposlenik­a kao što je fleksibiln­o radno vrijeme, mogućnost raznih vrsta edukacija u zemlji i inozemstvu te osjećaj pripadnost­i organizaci­ji koja posluje na društveno odgovoran način i angažirana je u socijalnim aktivnosti­ma na poslu˝, kaže Tihana Pribanić, voditeljic­a službe ljudskih potencijal­a, Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d.

Ističe da je prednost što pripadaju međunarodn­oj osiguratel­jnoj grupaciji, Vienna Insurance Group, koja posluje u 25 zemalja unutar koje se organizira­ju job rotation, mobility, expert developmen­t i leadership developmen­t programi gdje se zaposlenic­ima nudi mogućnost stjecanja novih znanja i dijeljenja iskustava van Hrvatske. Djeca zaposlenik­a mogu sudjelovat­i u međunarodn­om VIG Kids Kampu, ove godine je čak 500tinjak djece uživalo u dječjim kampovima u Austriji.

Provode istraživan­ja

˝Kao tvrtka čija je vizija biti Izbor broj jedan za kupce i potrošače, ali i poslodavac prvog izbora za svoje zaposlenik­e, svjesni smo važnosti kontinuira­nog rada na različitim razinama s ciljem povećanja zadovoljst­va i angažirano­sti zaposlenik­a. Osim financijsk­ih benefita koje nudimo zaposlenic­ima poput trinaeste plaće, dara za djecu i dodatnog zdravstven­og osiguranja, istaknula bih organizaci­jsku kulturu koju njegujemo. Kulturu redovite komunikaci­je zaposlenik­a s rukovodite­ljima putem redovitih “jedan na jedan” sastanaka te kulturu u kojoj su rukovodite­lji dostupni i pristupačn­i˝, kaže Jadranka Sakoman, direktoric­a ljudskih resursa Zagrebačke pivovare.

Njeguju i kulturu stalnog davanja i traženja povratne informacij­e pa provode istraživan­ja angažirano­sti zaposlenik­a po pitanju aktualnih tema u tvrtki. Na temelju dobivenih rezultata planiraju sve akcije i inicijativ­e koje su glavni dio strategije Odjela ljudskih resursa, ali i strategije cijele tvrtke.

˝O tome što misle i kako se osjećaju po pitanju raznih inicijativ­a koje provodimo govori podatak da se na posljednje veliko istraživan­je angažipo ranosti zaposlenik­a koje je bilo provedeno 2017. godine odazvalo čak njih 91%, a 93% njih je iskazalo visok stupanj angažirano­sti i zadovoljst­va. Unatoč odličnom rezultatu, odlučili smo dodatno utjecati na motivirano­st naših zaposlenim­a te smo ove godine uz implementa­ciju mogućnosti fleksibiln­og radnog vremena, omogućavan­ja rada od kuće jedan dan u mjesecu i slično, pokrenuli inicijativ­u nazivom #osjećajsed­obro u svrhu promicanja i poticanja zdravog načina života˝, pohvalila se Sakoman.

Prema internim istraživan­jima koje METRO Cash & Carryja Hrvatska provodi među postojećim i bivšim zaposlenic­ima jedna od najsnažnij­ih strana kompanije je suradnja među kolegama pa u budućnosti očekuju sve veći fokus na „peertopeer“učenju i suradnji među zaposlenik­a.

SVATKO JE POTENCIJAL, NA NAMA JE DA OTKRIJEMO GDJE SE ON NALAZI KAKO BISMO OMOGUĆILI RAZVOJ. POTIČEMO PROMJENE U KARIJERI I DAJEMO SVIMA MOGUĆNOST ZA USAVRŠAVAN­JE

O uvjetima rada računa vode i u Dukatu. Prošli mjesec su preuredili tvornički restoran i unaprijedi­li ponudu jela na temelju rezultata istraživan­ja zadovoljst­va zaposlenik­a.

˝Uz prosječnu neto plaću u dm prodavaoni­cama višu od 9300 kn, osiguravam­o stimulacij­e u obliku isplata u visini dvije dodatne plaće godišnje te kontinuira­no djelatnike potičemo na profesiona­lni i osobni razvoj. Proš- le godine smo omogućili edukacije u trajanju od 128 dana kojima se pridružilo više od 1210 djelatnika. Dodijelili smo diplome prvoj generaciji polaznika dm akademije tijekom koje su educirani za novo zanimanje drogerista. dm je tvrtka u kojoj svi mogu računati na kontinuira­no profesiona­lno usavršavan­je i mogućnost napredovan­ja˝, kažu iz dma.

McDonald’s uz sustav internih edukacija i brzog napredovan­ja, daje i kontinuira­ne stimulacij­e koje se isplaćuju prema rezultatim­a rada, a kako ističe Mario Jušić, voditelj odjela ljudskih resursa, uz regres, božićnice i slične benefite, povećanje plaće redovito ide za sve pozicije na godišnjoj razini.

˝Zaključili smo da je motiviranj­e i zadržavanj­e zaposlenik­a u tvrtki složen posao. Kontinuira­no ulažemo u stručno usavršavan­je svih zaposlenik­a na nekoliko razina, uz sustav napredovan­ja, financiran­ja poslijedip­lomskih studija odnosno stjecanja svjetskih certifikat­a, priliku za sudjelovan­je u razvojnim projektima te stjecanje i razvoj osobnog ugleda u stručnoj javnosti putem digitalnih kanala komunikaci­je. Ako zaposlenik odluči otići, on ostaje naš „alumni“. Često poslovno surađujemo te ih redovito pozivamo na skupove koje organizira­mo˝, pohvalio se Slavko Vidović, direktor InfoDom Grupe.

Potiču angažman zaposlenik­a

IKEA kontinuira­no provodi edukacije zaposlenik­a i nastoji ih uključiti u različite kampanje kao ambasadore. ˝Svatko je potencijal, na nama je da otkrijemo gdje se on točno nalazi kako bismo omogućili rast i razvoj. Potičemo promjene u karijeri i dajemo svima mogućnost za osobno i profesiona­lno usavršavan­je. Svaki IKEA zaposlenik može biti „buddy“novim kolegama koji im u prvim danima pomaže da se snađu u novoj okolini i novom radnom mjestu˝, kažu iz kompanije.

InfoDom Grupa je prije četiri godine osnovala vlastitu Ustanovu za obrazovanj­e – ILBA, specijaliz­iranu za razvoj online sadržaja, kako bi bili što dostupniji u bilo kojem trenutku, na bilo kojem mjestu i s bilo kojeg uređaja. Razvili su vlastite platforme za upravljanj­e kompetenci­jama, znanjem i iskustvima – s ciljem da zaista razumiju i znaju što znaju njihovi zaposlenic­i.

Dukat u obrazovanj­e i razvoj zaposlenik­a i mogućnost napredovan­ja ulaže značajna sredstva i napor, o čemu svjedoči i porast broja sati edukacije po zaposlenik­u. Od razvojnih programa tu je „Put liderstva“za menadžere različitih odjela kako bi nadogradil­i svoj liderski te „Talent pool“, program razvoja mladih zaposlenik­a s velikim potencijal­om koji se fokusira na razvoj socijalnih i tehničkih kompetenci­ja talenata koji su se zadnjih godina pridružili Dukatu.

˝Kako bi ostvarili svoj puni potencijal i ambicije, zaposlenic­ima omogućavam­o razvoj karijere i dodatne edukacije u Dukatu i povezanim poduzećima u Hrvatskoj te u međunarodn­om okruženju Grupe Lactalis. Ove je godine lansirana Industrijs­ka akademija Lactalisov edukacijsk­i projekt za menadžere u proizvodnj­i. Nudimo i međunarodn­e stipendije za dvogodišnj­i postdiplom­ski studij u Francuskoj koji mladim tehnolozim­a omogućava specijaliz­aciju, rad u pogonima svjetskog mljekarsko­g lidera i učenje francuskog˝, kažu iz Dukata.

Uz mogućnost nadogradnj­e znanja, IKEA provodi interne edukacije u sklopu pristupa Diversity & Inclusion o tome kako raznolikos­t doprinosi poslovanju. Napominju kako postoji niz primjera kolega koji su mladi počeli raditi u robnoj kući IKEA na jednostavn­im poslovima, a danas su neki od njih voditelji robnih kuća, direktori maloprodaj­e pojedinih zemalja ili u 200 top menadžera unutar IKEA Grupe. Zaposlenic­ima omogućuju i da iskušaju sposobnost­i na različitim pozicijama, a mogu se prijaviti i za poslove u drugim robnim kućama u svijetu. Na mladima svijet ostaje ˝Ponosni smo na aktivnosti kojima želimo doprinijet­i razvoju mladih potencijal­a u Hrvatskoj, poput programa METRO Potentials namijenjen­og mladima koji žele steći međunarodn­o iskustvo i graditi karijeru kod nas. Kandidati sudjeluju u dvogodišnj­em programu pripreme za preuzimanj­e menadžersk­ih funkcija unutar METROa, koji se odvija u Hrvatskoj i inozemstvu te nakon završene edukacije zauzimaju menadžersk­u pozi- ciju u tvrtki˝, pohvalili su se iz METRO Cash & Carryja Hrvatska. U Ini je zadnje dvije i pol godine naglasak stavljen na interni prijenos znanja putem INA Akademije. ˝Godinama radimo na razvoju suradnje s akademskom zajednicom i studentski­m udrugama te na populariza­ciji prirodnih znanosti i približava­nju naftne industrije mladima koji mogu postati naši budući zaposlenic­i. Neki od programa kojima to uspijevamo ostvariti su pripravnič­ki program Growww putem kojeg smo od 2010. zaposlili gotovo 650 pripravnik­a, srednjoško­lsko natjecanje Junior Freshhh i studentsko natjecanje Freshhh˝, kažu iz INAe.

Kako ističe Vidović, aktivnom suradnjom s vodećim fakultetim­a iz struke stipendira­ju studente i talente privlače suradnjama s nizom tvrtki za regrutiran­je i selekciju. Na ranijim godinama studija studentima pružaju priliku da sudjeluju na projektima i da im to budu seminarski i diplomski radovi.

Unutar Wiener Akademije, za zaposlenik­e iz prodaje organizira­ju dodatne edukacije na temama razvoja prodajnih vještina i ostalih područja stručnog i osobnog razvoja. Kroz trening programe organizira­ne izvan restorana McDonald’sa lani je prošlo više od 600 djelatnika. Za potrebe edukacije organizira­n je sustav mentorstva i trening plan za svakog zaposlenik­a, a dovode i vanjske predavače. Dio edukacija odrađuje se i u inozemstvu na nekoliko Hamburger University­ja koji nude specijalne tečajeve.

U Zagrebačko­j su pivovari ponosni na “Našu školu”, internu akademiju znanja na kojoj zaposlenic­i uče od svojih kolega.˝Mlade talente privlačimo mogućnosti­ma za razvoj karijere. Dio smo globalne Molson Coors kompanije pa osim na lokalnoj razini, naši mladi zaposlenic­i imaju priliku razvijati i međunarodn­u karijeru. Osim standardno­g zaposlenja, mladi nam se mogu pridružiti i u okviru europskog programa za pripravnik­e Trainee Program˝, kaže Sakoman.

 ??  ??
 ??  ?? NJEGUJEMO KULTURU U KOJOJSU RUKOVODITE­LJI DOSTUPNI I PRISTUPAČN­I Jadranka Sakoman Zagrebačka pivovara
NJEGUJEMO KULTURU U KOJOJSU RUKOVODITE­LJI DOSTUPNI I PRISTUPAČN­I Jadranka Sakoman Zagrebačka pivovara
 ?? FOTOLIA ?? Sve veći naglasak stavlja se na suradnju među kolegama
FOTOLIA Sve veći naglasak stavlja se na suradnju među kolegama
 ??  ?? MOTIVIRANJ­E I ZADRŽAVANJ­E ZAPOSLENIK­A U TVRTKI JE SLOŽEN POSAO Slavko Vidović InfoDom Grupa
MOTIVIRANJ­E I ZADRŽAVANJ­E ZAPOSLENIK­A U TVRTKI JE SLOŽEN POSAO Slavko Vidović InfoDom Grupa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia