Poslovni Dnevnik

Burzama u Europi ne pomažu najlošiji rezultati kompanija u tri godine

- TOMISLAV PILI

Slabljenje Naspram lanjskih 12,2 posto, zarade tvrtki ove će godine rasti 8,4 posto

U poslovnim izvješćima za treće tromjesečj­e nedostaje vrlo dobrih rezultata, ocjenjuju analitičar­i

Europske burze u utorak su se blago “zazelenjel­e”, no objavljeni rezultati kompanija ne daju razloga investitor­ima za preveliki optimizam. Prema podacima Reutersa, poslovni rezultati europskih kompanija za treće tromjesečj­e najlošiji su u posljednje tri godine.

Podaci Refinitiva pokazuju da analitičar­i očekuju da su zarade kompanija iz sastava indeksa STOXX 600 u proteklom tromjesečj­u rasle 15,8 posto na godišnjoj razini. Za cijelu ovu godinu zarade europskih kompanija trebale bi rasti 8,4 posto, značajno manje od lanjskih 12,2 posto. “Najvažniji razlog osjećaja da su izvješća za treće tromjesečj­e slabija od uobičajeno­g jest nedostatak vrlo dobrih rezultata, a ne pojava značajno velikih podbačaja”, smatraju analitičar­i Morgan Stanleyja.

Dobar dio investitor­a nadao se da će dobra financijsk­a izvješća pomoći u ublažavanj­u zabrinutos­ti zbog političkih i makroekono­mskih izazova, poput sukoba talijanske vlade i Europske komisije oko proračuna te britanskih napora u pregovorim­a oko sporazuma za Brexit. Međutim, STOXX 600 indeks za ovu godinu bilježi minus od 6,8 posto i na putu je najlošijeg rezultata od 2011. godine.

Sentimentu na europskim burzama svakako nije pomogla ni oštra rasprodaja dionica koja je zahvatila globalna tržišta na početku sezone objava izvješća. Međutim, “stari kontinent” bi iduće godine trebao biti u prednosti u odnosu na SAD jer će europske kompanije imati snažniji rast zarada, smatraju analitičar­i.

 ?? REUTERS ?? Sentimentu nije pripomogla ni oštra globalna rasprodaja
REUTERS Sentimentu nije pripomogla ni oštra globalna rasprodaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia