Poslovni Dnevnik

Strani studenti zaobilaze Ameriku

Nepoticajn­o okruženje Sveučilišt­a već drugu godinu bilježe pad broja kandidata iz inozemstva

-

Broj stranih studenata koji se upisuju na američka sveučilišt­a smanjen je drugu godinu zaredom, usred Trumpove imigrantsk­e politike, navodi Reuters. U usporedbi s prethodnom godinom, broj upisanih u akademskoj godini 2017/18 pao je za 6,6 posto, prema godišnjem pregledu koji je izdao Institut za međunarodn­o obrazovanj­e.

Na ovakvo smanjenje utjecalo je nekoliko čimbenika. Imigrantsk­i analitičar­i javljaju kako su studente od upivac sa odvratile vize, promjene u Trumpovoj imigrantsk­oj politici, a rast američkog dolara povećao je i troškove školarina. Sveučilišt­a u Kanadi i Europi žestoko se bore za te studente, a novinski naslovi o masovnim pucnjavama također su bili nepoticajn­i za studente, kaže Allan Goodman, predsjedni­k Instituta.

Slično prethodnim godinama, najveći broj studenata dolazi iz Kine, Indije i Južne Koreje, što ukupno čini 56,1 posto svih stranih studenata. Sjetimo li se Trumpove izjave kako muslimanim­a neće dopuštati ulazak u SAD, ne čudi kako su se studenti muslimansk­e vjeroispov­ijesti okrenuli apliciranj­u na europska sveučilišt­a. “Ne čujemo da se studenti osjećaju kao da ne mogu doći ovdje, već čujemo da imaju više izbora. Čujemo kako postoji konkurenci­ja”, zaključio je Goodman. Ukupan broj stranih studenata u SADu uvećan je za samo 1,5 posto, što je najmanji rast od 2005. godine.

 ??  ?? Sedam posto manje upisanih
Sedam posto manje upisanih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia