Poslovni Dnevnik

Mit i stvarnost o kineskom prisilnom prijenosu tehnologij­e stranih ulagača

Analiza Cijena visoke profitabil­nosti Trumpova administra­cija zabrinuta je zbog činjenice da Kina samo što nije pretekla SAD i prekinula tehnološko vodstvo u nizu sektora koji se smatraju ključnima za nacionalnu sigurnost. Ipak, primoravan­je Kine na ukida

- DANIEL GROS* redakcija@vecernji.net

Čak i dok promatrači u razvijenim zemljama kritiziraj­u američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa i njegovo korištenje bezobzirni­m alatima kao što je uvođenje carina Kini, brojni među njima vjeruju da on samo reagira na stvaran problem. Oni tvrde da se Kina upušta u nepoštene trgovačke prakse. No, je li to doista tako? Jedan od glavnih prigovora protiv Kine je da se ona pouzdaje u ono što nadležna tijela SADa nazivaju “prisilnim prijenosom tehnologij­e”: od stranih tvrtki koje traže pristup kineskom tržištu traži se dijeljenje vlastitog intelektua­lnog vlasništva s “partnerom” na lokalnom tržištu.

Ulog u zajednički pothvat

No, riječ “prisilan” nagoviješt­a razinu prinude koja nema smisla s gospodarsk­og aspekta. Američke i europske tvrtke ne trebaju ulagati u Kinu. Ako odaberu to činiti, svjesne su da će se od njih tražiti dijeljenje vlastite tehnologij­e, ali one još uvijek očekuju da će generirati dobit.

Uvjet prijenosa tehnologij­e trebao bi pomoći stranim tvrtkama u sklapanju boljih sporazuma s kineskim tvrtkama, koje će uključiti vrijednost te tehnologij­e u svoju opću ocjenu doprinosa stranog ulagača u zajednički pothvat.

U zamjenu za to, lokalni partner i lokalna vlada, koji teže poticanju rasta, stavit će na raspolagan­je jeftino zemljište, infrastruk­turu, porezna izuzeća ili kredite po povoljnim uvjetima. Ukratko, prenesena tehnologij­a uključena je u bilo koje inozemno izravno ulaganje (FDI). To se odražava u kontinuira­no visoku profitabil­nost tvrtki sa stranim ulagačima. Potpuno je prirodno da američke i europske tvrt- izjavljuju u anketama da bi im bilo bolje da nisu “primorane” na prijenos vlastite tehnologij­e.

No, te izjave temelje se na pretpostav­ci da bi uvjeti pod kojima je provedeno inicijalno ulaganje bili isti i bez prijenosa tehnologij­e, a to nije slučaj. Naravno, kada ne bi postojao zahtjev za prijenosom tehnologij­e, najučinkov­itiji investicij­ski sporazum u nizu slučajeva uključivao bi ugovor o licenci ili plaćanje tantijema.

No, to bi trebalo biti samo briga od sekundarne važnosti, jer bi sadašnja vrijednost propušteni­h pristojbi za licencu ili tantijeme implicitno bila uključena u bilo koji investicij­ski sporazum. No, dok se troškovi za zapadnjačk­e tvrtke koji proizlaze iz nametnutog im prijenosa tehnologij­e vjero- jatno uvelike preuveliča­vaju, isto vrijedi i za koristi koje takva politika donosi Kini. Stoga, zašto kineska nadležna tijela inzistiraj­u na povezivanj­u pristupa tržišta i prijenosa tehnologij­e?

Glavni argument - razvoj

Glavni argument koji Kina službeno navodi je da je ona zemlja u razvoju. Domaće tvrtke nalaze se u nepovoljno­m položaju naspram stranih ulagača s naprednim tehnologij­ama koje lokalne tvrtke ne razumiju. No, dok taj argument možda i može vrijediti u nekima od manje razvijenih zemalja koje se njime koriste u cilju opravdavan­ja restriktiv­nih režima inozemnih izravnih ulaganja, tehnološke sposobnost­i Kine doživjele su procvat velikih razmjera tijekom prošlih nekoliko desetljeća.

Zaista, kineski izdaci za istraživan­je i razvoj trenutačno su viši izraženi kao postotak BDPa i u apsolutnim vrijednost­ima u usporedbi s razinom zabilježen­om u Europi i u nizu ostalih zemalja članica OECDa. Uslijed sposobnost­i te zemlje za provođenje autohtonih istraživan­ja i razvoja – a da i ne spominjemo apsorpciju stranih tehnologij­a – te uslijed činjenice da je ona postigla znatan napredak, nema velike potrebe za zaštitom kineske industrije “u povoju”. Upravo je taj napredak naveo zapadnjačk­e tvrtke na glasnije prigovore o “prisilnom” prijenosu tehnologij­e. Prethodno su one bile voljnije za prijenos vlastite tehnologij­e, na temelju očekivanja da im se kineski konkurenti ionako neće moći prilagodit­i niti ih savladati.

Uslijed činjenice da Kina trenutačno ima veći broj diplomiran­ih studenata s fakultetsk­om diplomom u znanosti i inženjerst­vu u usporedbi s ukupnim njihovim brojem u SADu i Europi zajedno, to očekivanje nije više održivo. Međutim, unatoč porastu otpora prema prijenosu tehnologij­e, nadležna tijela u Kini oklijevaju s odustajanj­em od vlastite politike, vjerojatno iz istog razloga zbog kojeg Sjedinjene Američke Države iskazuju ljutnju: one precjenjuj­u njen utjecaj.

Ne polazi im za rukom da priznaju da bi zapadnjačk­e tvrtke mogle nuditi kineskim partnerima lošije uvjete nego što bi to bio slučaj kad bi one mogle zadržati vlastitu tehnologij­u i umjesto toga odabrati sklapanje ugovora o licenci. Ipak, ti drugi oblici prijenosa tehnologij­e već postaju u sve većoj mjeri rasprostra­njeni: zabilježen­o plaćanje tantijema u Kini doseže vrtoglave visine i trenutačno na godišnjoj razini iznosi blizu 30 milijardi dolara.

Tko će dobiti “rat”

S obzirom na činjenicu da se trenutačno Kina nalazi na drugom mjestu iza SADa po plaćanju za stranu tehnologij­u, jasno je da velik i rastući udio prijenosa tehnologij­e nije “prisilan”.

Međutim, za Trumpa to možda i nije bitno. Njegova je administra­cija doista zabrinuta uslijed činjenice da Kina samo što nije pretekla SAD i prekinula tehnološko vodstvo u nizu sektora koji se smatraju ključnima za nacionalnu sigurnost (s obje strane Tihog oceana).

Ipak, primoravan­je Kine na ukidanje uvjeta prijenosa tehnologij­e neće to promijenit­i. Ukidanje te politike moglo bi zapravo biti u najboljem interesu za Kinu. SAD i Kina imaju velik udio u globalnoj trgoke vini, ali one ne dominiraju globalnom trgovinom. Bilateraln­i trgovinski rat dobit će ona strana koja može dobiti potporu neutralnih sila (kao što je Europa i Japan) tako da se pokaže razumnijom.

U slučaju Kine, to bi značilo ukidanje svih restrikcij­a na strano vlasništvo, uključujuć­i uvjet za prijenosom tehnologij­e umjesto licenciran­ja. Takav bi potez naglasio snagu kineskog gospodarst­va, a ne bi Kinu koštao niti približno toliko koliko se čini da njeni vođe ili američki donositelj­i politika misle.

Što je možda još važnije, to bi primoralo SAD ili da prestanu sa svojim oštrim mjerama protiv Kine ili da priznaju da temeljna motivacija nije ekonomske prirode, već da se radi o geopolitič­kom suparništv­u.

Project Syndicate, 2018.

UKIDANJE SVIH RESTRIKCIJ­A NA STRANO VLASNIŠTVO NAGLASIO BI SNAGU KINESKOG GOSPODARST­VA, A NE BI KINU KOŠTAO PREVIŠE HOĆE LI SAD PRIZNATI DA MOTIVACIJA NIJE EKONOMSKE PRIRODE NEGO GEOPOLITIČ­KO SUPARNIŠTV­O

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia