Poslovni Dnevnik

‘Novi modeli skupljanja i odvajanja otpada ne znače i niže rač une'

Učinkoviti­je gospodaren­je Struka je raspravlja­la o tome jesu li hrvatski gradovi spremni na nove modele

- DARKO BIČAK SAŠA PAPARELLA

Do 2024. će sve članice EU-a morati propisati obvezu proizvođač­ima da u potpunosti i zbrinu vlastitu ambalažu, kaže Dragica Bagarić iz Eko-Ozre

Iako možda ne tempom kojim bismo željeli, razvrstava­nje otpada u Hrvatskoj je uglavnom zaživjelo, rečeno je na panelu “Jesu li hrvatski gradovi spremni za učinkovito gospodaren­je otpadom.” Mirka Jozić, zagrebačka pročelnica za gospodarst­vo i energetiku upozorila je da novi modeli skupljanja i odvajanja otpada ne mogu značiti manju cijenu komunalnih računa. “Odvajanje je skupo – postaviti 4 kontejnera pred svaka vrata i po 4 puta doći po svaki. To sve odvesti i sanirati. To ima cijenu. Razdvajanj­e je zakonska obveza”, ističe.

Iskustva Koprivnice predstavil­a je Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačel­nika: “Mi smo 2008. krenuli u odvojeno prikupljan­je papira, a 2011. smo podijelili i više od 1000 kompostera. U 10 godina su nam se uvelike mijenjale količine nekomunaln­og otpada u odnosu na komunalni otpad. Sada je od ukupno 8500 tona otpada, čak 2500 tona biorazgrad­ivi.”

Zvonimir Novosel, gradonačel­nik Jastrebars­kog, kaže da ono spada u gradove koji su korak ispred. “Još smo 2005. uveli naplatu otpada prema količini, a od 2011. odvajamo otpad na kućnom pragu. To nam je dijelom i problem jer sad teško dolazi- mo do novca iz FZOEUa jer oni rješavaju probleme u gradovima koji su lošiji od nas.”

Daleko po pitanju gospodaren­ja otpadom je otišao i Sv. Ivan Zelina. Gradonačel­nik Hrvoje Košćec, smatra da su gradovi spremni, ili će biti, za učinkovito gospodaren­je otpadom, no da će tek onda nastati problemi. “Predviđeno je da se taj otpad onda odvozi u Centar za gospodaren­je otpadom Zagrebačke županije i Grada Zagreba, koji postoji samo na papiru”,

upozorio je Košćec. Dodao je da oni imaju 60 posto manje odloženog otpada od prosjeka Hrvatske.

Na panelu ‘Gospodaren­je ambalažnim otpadom’ rečeno je da do 2030. EU predviđa da kompletna uporabna plastika bude pogodna za reciklažu ili daljnju uporabu, a Hrvatska stoji dosta dobro po pitanju zbrinjavan­ja ambalaže, posebno plastične.

“No ključni problem je što je Europa još nije kvantifici­rala metodologi­ju. Kako će se uzeti iz mora mikroplast­ika, s kojim uzorkom i kako će se mjeriti učinak? Kakve će to imati tržišne efekte? Bez državne intervenci­je, i sankcionir­anja, teško je nešto bitno učiniti jer se samo može apelirati na savjest potrošača”, ističe Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničk­og fakulteta.

Zvonimir Majić iz FZOEU navodi da je Hrvatska jedna od rijetkih u EU uspjela urediti sustav reciklaže plastičnih boca s naknadom za povrat.

“On je financijsk­i zahtjevan i zbog toga mnoge zemlje nisu ušle u njega. S ovim projektom smo postigli cilj jer su s njim zadovoljni građani koji dobiju povratnu naknadu, tvrtke koje dobe kvalitetnu sirovinu, a društvo je riješilo značajan ekološki problem”, kaže Majić.

Dragica Bagarić, direktoric­a EkoOzre, ističe da EU propisuje da su u sustavu zbrinjavan­ja otpada dužni sudjelovat­i svi, pa i proizvođač­i. “Do 2024. će sve članice EUa morati propisati obvezu proizvođač­ima da u potpunosti i zbrinu vlastitu ambalažu”, kazala je.

 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ?? Mario Brnčić, Ksenija Ostriž, i Zvonimir Novosel
LUKA STANZL/PIXSELL Mario Brnčić, Ksenija Ostriž, i Zvonimir Novosel
 ??  ?? MEĐU RIJETKIMA SMO U EU UREDILI SUSTAV RECIKLAŽE PLASTIČNIH BOCA S NAKNADOM Zvonimir Majić FZOEU
MEĐU RIJETKIMA SMO U EU UREDILI SUSTAV RECIKLAŽE PLASTIČNIH BOCA S NAKNADOM Zvonimir Majić FZOEU
 ??  ?? RAZDVAJANJ­E OTPADA JE NAŠA ZAKONSKA OBVEZA, ALI JE I SKUPO Mirka Jozić pročelnica
RAZDVAJANJ­E OTPADA JE NAŠA ZAKONSKA OBVEZA, ALI JE I SKUPO Mirka Jozić pročelnica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia