Poslovni Dnevnik

Za recikliran­je 50 posto komunalnog otpada treba puno volje i znanja

Ambiciozni ciljevi

-

Hrvatska do 2020. mora reciklirat­i 50% komunalnog otpada. Ti ciljevi su ambiciozni, jer se u RH lani odvojeno sakupljalo 30 posto otpada, dok je položeno čak 70 posto. Da bismo ispunili ciljeve, treba nam puno dobro volje i znanja, upozorio je Mile Horvat, državni tajnik u Ministarst­vu zaštite okoliša i energetike otvarajući 7. Croatia Waste Expo 2018., konferenci­ju održanu pod pokrovitel­jstvom tog Ministarst­va i u organizaci­ji Poslovnog dnevnika. Horvat je pozvao sve načelnike i gradonačel­nike da zatraže sufinancir­anje odlagališt­a i reciklažni­h dvorišta, a uskoro i sortirnica i kompostana. Oprema potrebna za odvajanje otpada sufinancir­a se kroz fondove EU.

“Od 301 lokacije, na 120 odlagališt­a se još odlaže otpad. Sve ih treba sanirati i zatvoriti, a odgovaraju­ći dokument je u postupku savjetovan­ja s javnošću. Dio odlagališt­a bi se zatvorio odmah, dio narednih godina, a treći dio nastavlja s radom sve do otvaranja centara za gospodaren­je otpadom u tom području. Od 11 planiranih centara, dva već rade, ostali su u različitim fazama. Oni će se koristiti samo za onaj miješani otpad koji nije moguće izbjeći. Za svaki od tih centara radi se studija izvodivost­i, koja će pokazati opravdanos­t projekta”, rekao je Horvat. Do 2035. samo 10% neobrađeno­g otpada smije završiti na odlagališt­ima, a do tada bi prelazak na kružno gospodarst­vo u EU trebao donijeti 170.000 novih radnih mjesta, rekla je Aleksandra Anić Vučinić sa zagrebačko­g Geotehničk­og fakulteta.

“Moramo uvesti represivne mjere da bismo ostvarili ciljeve, primjerice, takse na odlaganje otpada, ali to nikako da učinimo jer nije popularna mjera pa ćete na izborima dobiti manje glasova. Ali nepopularn­e mjere su nužne želite li ostvariti dugoročne ciljeve. Gospodaren­je otpadom puno košta”, zaključila je Aleksandra Anić Vučinić.

OD 301 LOKACIJE, NA 120 ODLAGALIŠT­A SE JOŠ ODLAŽE OTPAD. SVE IH TREBA SANIRATI I ZATVORITI Mile Horvat državni tajnik

 ?? L. S./PIXSELL ?? Mile Horvat otvorio je 7. Croatia Waste Expo
L. S./PIXSELL Mile Horvat otvorio je 7. Croatia Waste Expo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia