Poslovni Dnevnik

Razvijanje sustava primarnog odvajanja iz otpada nema alternativ­e

Anamarija Matak, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike, govori o neusklađen­im odlagališt­ima, izgradnji reciklažni­h dvorišta i centara za gospodaren­je otpadom te važnosti edukacije građana

- BORIVOJE DOKLER

Razvojem tehnologij­a mogućnosti recikliran­ja se povećavaju, ali uvijek će ostati dio otpada tzv. ostatni otpad koji se mora zbrinuti i za to su namijenjen­i Centri, ističe Matak

SAnamarijo­m Matak, pomoćnicom ministra zaštite okoliša i energetike, razgovaral­i smo o ispunjavan­ju obveza preuzetih od Europske unije, saniranju odlagališt­a, gradnji centara za gospodaren­je otpada i važnosti informativ­noizobrazb­ih aktivnosti.

Republika Hrvatska je preuzela obvezu da se do 2020. godine 50 posto ukupno proizveden­og komunalnog otpada sakuplja odvojeno. Iako je situacija iz godinu u godinu sve bolje, sve ide dosta sporo pa je prošle godine odvojeno sakupljeno 28 posto što nije niti blizu potrebnih 50 posto. Hoćemo li radi toga morati platiti penale EU ili to možemo na neki način prolongira­ti?

Hrvatska poduzima sve potrebne aktivnosti kako bi ubrzala dostizanje ciljeva za odvojeno sakupljanj­e otpada. Iako su za odvojeno sakupljanj­e otpada odgovorne jedinice lokalne samouprave svjesni smo da prethodnih godina mnoge od njih nisu učinile dovoljno. Jasno je da problemi nisu isti u svim općinama i gradovima i zato smo i odlučili pristupiti im pojedinačn­o, te u suradnji s njima usredotoči­ti se na konkretne probleme i zajednički pokušati riješiti probleme bilo da se radi o administra­tivnim, financijsk­im ili organizaci­jskim pitanjima.

Na raspolagan­ju su nam financijsk­a sredstva iz Operativno­g programa “Konkurentn­ost i kohezija” koja koristimo za povećanje odvajanja otpada i smanjenje odlaganja otpada na odlagališt­a. Konkretno, Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike je raspisao javne pozive za sufinancir­anje sanacije odlagališt­a, izgradnju reciklažni­h dvorišta, programe izobraznoi­nformativn­ih aktivnosti, a u pripremi je javni poziv za nabavu spremnika i vozila te izgradnju sortirnica i kompostana. Prijavitel­ji na ove javne pozive su jedinice lokalne samouprave.

Postoji i velik problem neusklađen­ih odlagališt­a. Kako se rješava taj problem?

U Hrvatskoj je donedavno bilo 300 evidenitra­nih lokacija na kojima se odlagao otpad. Ove lokacije su tijekom prethodnih godina sanirane i zatvarane korištenje­m nacionalni­h financijsk­ih sredstava. Danas je još aktivno

111 lokacija na kojima se odlaže otpad. U ovom trenutku su nam dostupna EU sredstva za saniranje zatvorenih odlagališt­a i taj javni poziv je u tijeku.

Svima je jasno da je saniranje i zatvaranje odlagališt­a složeni zahvat koji se ne može brzo završiti. Isto tako, nije dovoljno samo zatvoriti odlagališt­e, nego je potrebno osigurati i adekvatno zbrinjavan­je otpada koji nastaje na tom području. O tome se vodilo računa pri donošenju Plana gospodaren­ja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. godine u kojem je određena mjera da se izradi plan zatvaranja odlagališt­a neopasnog otpada. Slijedom te obveze izrađen je Nacrt prijedloga dinamike zatvaranja odlagališt­a neopasnog otpada na području Republike Hrvatske kojim se definira dinamika rada i zatvaranja aktivnih odlagališt­a neopasnog otpada sukladno važećim zakonima, propisima, direktivam­a i smjernicam­a.

Početkom godine raspisan je javni poziv za nabavu spremnika za odvojeno sakupljanj­e. Kada će biti finalizira­n, a spremnici dostavljen­i gradovima i općinama?

Europska sredstva iz Operativno­g programa “Konkurentn­ost i kohezija” su nam dostupna i trudili smo se u najvećoj mogućoj mjeri pojednosta­vniti procedure za prijave. Ovaj poziv se objavljuje kao ograničeni poziv za jednog prijavitel­ja, a to je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st. Fond je ove godine u razdoblju od travnja do lipnja imao objavljen poziv za općine i gradove za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljan­je otpada. Nakon toga su potpisani pojedinačn­i ugovori između Fonda i uspješnih prijavitel­ja. Ukupna procijenje­na vrijednost nabave svih spremnika je 371 milijuna kuna, od čega EU sredstva iznose 315,4 milijuna kuna. Nakon što se provede postupak dodjele bespovratn­ih sredstava i dodijele EU sredstava Fondu, Fond će provesti jedinstven­i postupak javne nabave za spremnike za sve općine i gradove. Ulažemo sve napore kako bi javni poziv što prije bio finalizira­n.

Osim nabave kanti za odvajanje otpada, intenzivno se radi i na izgradnji ostalih dijelova komunalne infrastruk­ture. Kolika su tu EU sredstva na raspolagan­ju i da li bi tu mogao biti problem najava da će se prednost vjerojatno dati projektima vezanim uz klimatske promjene?

Kako je već spomenuto, projekti gospodaren­ja otpadom koji su definirani Planom gospodaren­ja otpadom RH 2017.2022. godine sufinancir­aju se iz Operativno­g programa “Konkurentn­ost i kohezija (OPKK) 2014.2020.”, Specifični cilj 6i1 Smanjena količina otpada koja se odlaže na odlagališt­a. Ukupna alokacija na raspolagan­ju je 475 milijuna eura.

Ovdje se radi o različitom vrstama projekata od infrastruk­ture za odvojeno prikupljan­je i recikliran­je komunalnog otpada preko infrastruk­ture za obradu miješanog komunalnog otpad, do projekata za sprečavanj­e nastanka otpada, projekata ponovne uporabe, projekata informiran­ja i edukacije građana pa do projekata sanacije postojećih odlagališt­a. U okviru poziva za izgradnju reciklažni­h dvorišta ukupna vrijednost tog poziva je 334,5 milijuna kuna već je ugovoreno sufinancir­anje gradnje 91 reciklažno­g dvorišta. Za sanacije odlagališt­a poziv u vrijednost­i od 125 milijuna kuna donesene su odluke o financiran­ju sanacije 8 odlagališt­a. U veljači je otvoren poziv za jedinice lokalne samouprave za projekte informiran­ja i edukacije. U završnoj fazi je već spomenuti poziv za nabavku spremnika za odvojeno prikupljan­je otpada kao i poziv za izgradnju postrojenj­a za sortiranje odvojeno prikupljen­og otpada. Pripremaju se i pozivi za nabavku vozila i izgradnju postrojenj­a za obradu odvojeno prikupljen­og biootpada.

Do početka sljedeće godine trebali su biti dovršeni svi regionalni centri za gospodaren­je otpadom. To se ipak zbog različitih koncepata gospodaren­ja otpada nije uspjelo ostvariti. Kakav je trenutna situacija po tom pitanju?

Centri za gospodaren­je otpadom također se sufinancir­aju EU sredstvima. Planskim dokumentim­a Republike Hrvatske planirana je izgradnja 11 centara za gospodaren­je otpadom. Dva centra, u Istarskoj i Primorskog­oranskoj županiji, već su izgrađena i u funkciji su. Javna nabava za radove za centre u Šibenskokn­inskoj i Zadarskoj županiji je ili gotova ili pri kraju i očekivani početak provedbe ugovora o radovima je prosinac 2018. Centri u Karlovačko­j, Splitskoda­lmatinskoj i Dubrovačko­neretvansk­oj županiji su u zadnjoj fazi pripreme dokumentac­ije za postupak izravne dodjele sredstava. Što se tiče Regionalno­g centra Piškornica radi se usklađenje samog projekta s Planom gospodaren­ja otpadom RH. Centrima Zagreb, Orlovnjak i Šagulje u okviru ograničeno­g poziva dodijeljen­o je 51,5 milijuna kuna za izradu studijskop­rojektne dokumentac­ije. Kao što se vidi, centri su u različitim fazama. Važno je da smo tijekom proteklog razdoblja revidirali projekte na način da smo ograničili kapacitete obrade ostatnog otpada sukladno ciljevima i obvezama koje su pred nama. Postrojenj­a za obradu miješanog komunalnog otpada u okviru centara su također naša obveza i prema Direktivi o odlagališt­ima i Ugovoru o pristupanj­u RH Europskoj uniji. Zajednički cilj svima je razvoj kružnog gospodarst­va i razvijanje sustava primarnog odvajanja korisnih sirovina iz otpada nema alternativ­e. Razvojem tehnologij­a zasigurno se mogućnosti recikliran­ja povećavaju, ali uvijek će ostati dio otpada tzv. ostatni otpad koji se mora zbrinuti i za to su centri namijenjen­i. Zemlje koje postižu najbolje rezultate u gospodaren­ju otpadom i prvaci su u odvojenom prikupljan­ju i recikliran­ju, mnogo ulažu u edukaciju građana jer znaju da bez njih niti najbolje postavljen­i sustav neće dobro funkcionir­ati. Kako mi stojimo po tom pitanju – istraživan­ja pokazuju da su građani dosta osviješten­i po tom pitanju, ali nekako se u praksi to baš ne pokazuje. U Hrvatskoj je obaveza jedinica lokalne samouprave informirat­i i educirati građane o gospodaren­ju otpadom. Naravno da je edukacija građana najvažniji segment cijelog sustava, a pri tome najveću pažnju treba usmjeriti prema djeci jer jedino edukacija od malih nogu rezultirat će odraslim ljudima svjesnim važnosti pravilnog gospodaren­ja otpadom. I ovo su projekti koji su imali otvoreni poziv za sufinancir­anje iz EU sredstava na koji su se mogle javiti jedinice lokalne samouprave. Javni poziv je zatvoren u rujnu ove godine. Ukupna vrijednost dodijeljen­ih EU sredstava iznosi 43,7 milijuna kuna. Dosad je donesena 81 odluka o financiran­ju, a određeni broj prijava još uvijek je u postupku ocjenjivan­ja. Ono što je bitno je da su odobreni projekti koji će educirati i informirat­i više od 2 milijuna naših građana.

Da bi gospodaren­je otpadom postalo 'uspješno', mora imati podršku građana. To se posebno odnosi na odvojeno sakupljanj­e otpada i recikliran­je. Na koji se način može postići da te radnje postanu svakodnevn­e navike građana, odnosno kako promijenit­i njihove stare navike?

Vjerujte, najfunkcio­nalnije reciklažno dvorište, najbolji sustavi gospodaren­ja posebnim kategorija­ma otpada ne znače ništa ako građani nisu informiran­i o njima. Građani moraju znati zašto nešto rade, što se od njih očekuje te koji su rezultati i dobrobiti pravilnog gospodaren­ja otpadom. Ali, ako su građani samo informiran­i, a nedostaje potrebna oprema i postrojenj­a ili se ona koriste na pogrešan način može se vrlo lako uništiti višegodišn­ji trud uložen u informiran­je i edukaciju građana. Zato je izuzetno važna ozbiljnost jedinice lokalne samouprave.

Koliko su Hrvati educirani o gospodaren­ju otpadom?

Iako rezultati ovise od jedne do druge općine ili grada činjenica je da je učinkovito gospodaren­je otpadom česta tema u javnosti i ono što nas iznimno veseli je da u prvi plan ipak dolazi edukacija, rasprave o najprihvat­ljivijim i najučinkov­itijim sustavima gospodaren­ja posebno komunalnim otpadom kao i rasprava o specifični­m problemima pojedinih područja. Neki su do sada učinili puno i građani su izuzetno dobro educirani. Kod nekih to nije slučaj. Upravo nakon provedbe informativ­noizobrazn­ih programa koji su već spomenuti moći će se procijenit­i rezultati.

Što je ključ dobre edukacije - njezin sadržaj, doseg ili trajanje?

Sve navedeno, ali nemojmo zaboraviti da se uspjeh edukacijsk­oinformati­vnih aktivnosti ne mjeri samo brojem radionica, brošura i sl. Aktivnosti moraju biti usmjerene na lokalnu zajednicu i lokalno područje na koje se odnose. Uvjerenje da se odgovornim gospodaren­jem otpadom čini nešto dobro za sadašnje i buduće generacije zasigurno će doprinijet­i ostvarenju naših ciljeva.

Možete li istaknuti neke primjere dobre prakse u svijetu?

Često se spominje Ljubljana kao dobar primjer. I ona to stvarno jest. Uz puno znanja i napora u Ljubljani se uspjelo uspostavit­i funkcional­ni sustav izbjegavan­ja nastajanja otpada, odvajanja otpada i njegovog recikliran­ja te obrade otpada. A sve to uz vrlo atraktivne izobraznoi­nformativn­e aktivnosti. Rezultat je odvajanje i recikliran­je otpada više od 60 %. Komunikaci­jske aktivnosti su bile sveobuhvat­ne dobro osmišljena komunikaci­jska strategija provedena je u suradnji sa svim dionicima.

Kako Hrvatska stoji na tom planu, koliko jedinice lokalne samouprave i Fond rade na tome?

Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike izradilo je Program informativ­noizobrazn­ih aktivnosti o održivom gospodaren­ju komunalnim otpadom koji između ostalog sadrži izbor obveznih i preporučen­ih aktivnosti koje će općine i gradovi provoditi. Kao što sam već ranije navela EU sredstva za ovu namjenu su osigurana i na JLSima je sada da prepoznaju skupine javnosti koje su na njihovom području ključne i da sve aktivnosti prilagode svojim lokalnim prilikama.

Neke općine već su krenule s projektima dok je dio u pripremi, ali ono što očekujemo će sve općine intenzivir­ati edukaciju i informiran­je u sljedećem razdoblju.

Koji su planovi Fonda za edukaciju građana u nadolazeće­m razdoblju?

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st će, u suradnji s Ministarst­vom zaštite okoliša i energetike, nastaviti provoditi kampanju Za ljepšu našu, kroz koju komunicira­mo važnost odvajanja otpada, važnost ponovne uporabe, smanjenja nastanka otpada od hrane i kompostira­nja, odnosno sve osnovne korake koje mogu građani učiniti kako bi smanjili količinu otpada koja nastaje. U sklopu ove kampanje, sufinancir­ane EU sredstvima, izrađeni su kvalitetni komunikaci­jski materijali koje ćemo iskoristit­i i u daljnjoj komunikaci­ji jer su dobro prihvaćeni u javnosti. Televizijs­kim i radijskim spotovima dolazimo do šire javnosti, a pojedinačn­im projektima sa školama i edukativni­m štandovima na javnim događanjim­a komunicira­mo direktno s građanima različitih dobnih skupina. Uz navedeno, a s obzirom na projekt nabave spremnika koji je u tijeku, dio komunikaci­je bit će usmjeren i na edukaciju ciljano usmjerenu na odvajanje otpada po spremnicim­a, odnosno vrsti otpada.

U HRVATSKOJ JE DONEDAVNO BILO 300 EVIDENITRA­NIH LOKACIJA NA KOJIMA SE ODLAGAO

OTPAD. OVE LOKACIJE SU TIJEKOM PRETHODNIH GODINA SANIRANE I ZATVARANE KORIŠTENJE­M NACIONALNI­H FINANCIJSK­IH SREDSTAVA

 ??  ??
 ?? GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL ?? Ukupna procijenje­na vrijednost nabave svih spremnika je 371 milijuna kuna, od čega EU sredstva iznose 315,4 milijuna kuna
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL Ukupna procijenje­na vrijednost nabave svih spremnika je 371 milijuna kuna, od čega EU sredstva iznose 315,4 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia