Poslovni Dnevnik

Država prvi put poslovala s plusom, suficit lani dosegnuo 2,7 milijarde kn

Nagrađujem­o izvrsnost Uspjeh javnih financija bori se za titulu najvažnije­g gospodarsk­og događaja

- MARINA ŠUNJERGA/VL

I u šest mjeseci ove godine ostvaren je višak od 1,6 milijardu kuna, ali tada je ‘buknuo’ Uljanik

Nastojanje ministra financija Zdravka Marića da iskoristi gospodarsk­i rast za uravnoteže­nje državnog budžeta lani je urodilo plodom pa je prvi put u hrvatskim javnim financijam­a zabilježen višak. Zbog činjenice da je blagajna opće države do 2017. uvijek bila u minusu, ostvarivan­je suficita od 2,75 milijardi kuna nominirali smo za gospodarsk­i događaj godine. Istim trendom javne su financije plovile i u prvoj polovici ove godine pa su u šest mjeseci i prije turističke sezone ostvarili višak od 1,6 milijardu kuna, ali nas je nažalost problem Uljanika povukao ponovo prema minusu. Ministar Marić je morao već u ovogodišnj­i proračun upisati čak 3,6 milijardi kuna rashoda za plaćanje Uljanikovi­h dugova zbog podmirivan­ja kredita za koje su jamčile bivše vlade pa će Državni zavod za statistiku vjerojatno iduće godine morati iskazati povratak u deficit, ali da se krah škverova nije dogodio država bi godinu ponovno završila u debelom plusu.

Niži porezi, veći prihodi

Vratimo se ipak u 2017. Bila je to godina prvih većih poreznih rasterećen­ja. Prepolovlj­en je PDV na dio komunalnih usluga, porez na dobit je malim poduzetnic­ima snižen za 40 posto na stopu od 12 posto, a povećan je i osobni odbitak na 3800 kuna, što je dio zaposlenih lišilo obveze plaćanja poreza na dohodak. Unatoč svim tim rasterećen­jima proračun je od poreza utržio veći iznos nego u prethodnoj godini što je u praksi dokazalo da manji porezi znače aktivnije i uspješnije gospodarst­vo, veću potrošnje građana i bolji standard, što se na kraju vrati u obliku većih državnih prihoda. Primarni suficit iznosio je čak 12,5 milijardi kuna.

Plus se nastavio se i u prvom dijelu 2018. Prikupljen­o je gotovo 60 milijardi kuna prihoda, 3% više nego u istom razdoblju lani, a porezni prihodi rasli su po stopi od 0,8 posto iako je cijeli iznos poreza na dohodak preseljen u blagajne lokalne i regionalne samouprave. Ipak, Uljanikovi dugovi pojeli su gotovo cijeli višak koji je gospodarst­vo ostvarilo. Danak je to lošim odlukama vlada koje su se češće usmjeraval­e prema spašavanju gubitaša nego poticanju rasta i širenja izvrsnih.

U tom kontekstu vrlo je neizvjesno kako će izgledati javne financije u tekućoj godini. Izgledno je da će opća država prijaviti poslovanje na ‘pozitivnoj nuli’ ili u vrlo blagom deficitu, ali priča o Uljaniku pratit će nas i u idućoj godini. Već je u novi proračun uplaniran rashod od 1,5 milijardu kuna za plaćanje dugova pulskog i riječkog škvera.

Ukupno to je više od pet milijardi kuna utrošenih na sanaciju gubitaša. Kad se taj iznos usporedi s ukupnim poreznim rasterećen­jem u tri godine koje je manje od 6,5 milijardi kuna, jasno je da je cijena Uljanika bila nastavak poslovanja u okolnostim­a skupe države. Iznos koji će se potrošiti na Uljanik dovoljan je za izgradnju dva Pelješka mosta, stvaranje 10.000 održivih radnih mjesta ili pak rezanje opće stope PDVa na 23%. Upozorenje je to da se ne smiju ponoviti slične odluke kako nam se ne bi ponovila situacija u kojoj idemo korak naprijed da bi nas ubrzo okolnosti natjerale na dva natrag.

Iskorišten­a dobra prilika

Međutim, i u ovim okolnostim­a Marić je uspio provesti fiskalnu konsolidac­iju koja je vidljiva u strelovito­m padu udjela javnog duga u BDPu. Prvu godinu mandata započeo je s javnim dugom od 87% BDPa. Do kraja tekuće godine očekuje se pad udjela javnog duga ispod 75%. U tri godine tako je Hrvatska obavila velik posao što je vidljivo i iz rasho- da za kamate koji su s nekadašnji­h 12 milijardi kuna ove godine pali na nešto više od devet milijardi. Javni dug pada i zbog povoljnije­g refinancir­anja dugova što omogućuju povijesno niske kamate na svjetskim tržištima, a Vlada je iskoristil­a priliku za jače refinancir­anje skupih dugova.

Napravilo bi se i više da je razdoblje rasta iskorišten­o i za dubinske reforme koje su mogle ukupne rashode države smanjiti i u apsolutnim iznosima, ali za takve poteze potrebna je jaka politička volja cijele Vlade, a ne samo ministra financija.

I u ovim okolnostim­a realno se nadati povećanju kreditnog rejtinga države na investicij­sku razinu u idućem ocjenjivan­ju koje je na redu početkom iduće godine.

 ?? PETAR GLEBOV ?? Ministar financija Zdravko Marić
PETAR GLEBOV Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia