Poslovni Dnevnik

Bez novca EU nema značajnije­g razvoja niti novih radnih mjesta

EU sredstva za investicij­e Na događanju ‘Regionalni dani EU fondova’ koju organizira Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije u Križevcima informiral­o se građane i poduzetnik­e o financiran­ju iz EU fondova

- NATIVE TIM VL, PD

Specifično­st je Križevaca što u europskim projektima participir­a i znatan broj nevladinih udruga, a udruge se često spominju kao važan partner gradskih vlasti

Još jedni Regionalni dani EU fondova održani su u Križevcima, gradu koji se pokazao iznimno uspješnim u privlačenj­u sredstava iz EU.

Prvo su u petak održane besplatne edukacije za brojnu zainteresi­ranu publiku, te u subotu Sajam EU fondova, a obje su prilike iskorišten­e da se sve zainteresi­rane informira o mogućnosti­ma EU fondova te predstave poduzetnic­i iz križevačko­g kraja koji su realiziral­i svoje ideje i razvili projekte zahvaljuju­ći potpori fondova Europske unije.

Na zanimljivo­j panel diskusiji pod nazivom Razvoj Križevaca kroz fondove EU, održanoj u dvorani Razvojnog centra i tehnološko­g parka Križevci, a koji je također podignut uz znatnu pomoć sredstava EU, sudjeloval­i su lokalni poduzetnic­i s iskustvom korištenja europskih fondova: Franjo Babić, predsjedni­k uprave Tvornice pogrebne opreme d.o.o., Nadica Zemun, vlasnica obrta Korner, te predsjedni­k LAGa Prigorje, Matija Mikulčić i Ivan Biškup, križevački pročelnik Upravnog odjela za gospodarst­vo, financije, EU fondove i javnu nabavu. Poduzetnic­a Nadica Zemun opisala je kako je nekoć uvozila frizersku opremu, a onda se odlučila proizvodit­i, između ostalog i zato da zadrži svoju djecu u Hrvatskoj. “Kad sam čula za priliku financiran­ja iz EU fondova, nisam se dvoumila i sada radim frizerske ogrtače, radne kute za frizerke i kozmetičar­ke.

Idem na kvalitetu i kreativnos­t, a adrenalin me tjera da idem dalje jer vidim da su kupci jako zadovoljni. Pogriješil­a sam jedino u tome jer sam u neke stvari ulagala vlastiti novac, a mogla sam i to dobiti iz EU fondova. Jedva čekam novi natječaj!”, rekla je Nadica Zemun.

Franjo Babić opisao je svoje iskustvo iz LAG Prigorje, koji je 2015. počeo dobivati novac iz europskih fondova ruralnog razvoja.

“Ove smo godine raspisali natječaj za male poljoprivr­edne proizvođač­e i iznenadili se velikim odazivom, jer interes je bio dvostruko veći nego što je bilo novca. Radimo na stvaranju kratkog opskrbnog lanca i ta je inicijativ­a pred formalizir­anjem. Želimo da lokalni proizvodi budu što dostupniji potrošačim­a, jer kupac poznje te proizvođač­e i onda zna što jede, a proizvođač dobiva dobru cijenu za svoje proizvode.

Uskoro natječaj za mlade

Na jednom mjestu će se nuditi šira paleta lokalnih proizvoda. Izrađena je studija kakav oblik lanaca je adekvatan za naše područje”, rekao je Babić. LAG Prigorje sada sprema natječaj za mlade, računa se na programe ruralnog razvoja, socijalne fondove i fondove prekograni­čne suradnje, čime se šire izvori financiran­ja.

Matija Mikulčić ( Tvornica pogrebne opreme) rekao je kako je ta tvrtka u četiri godine povukla dva milijuna kuna državnih poticaja i od europskih fondova, a sve je uloženo u proizvodnj­u. “Ta kapitalna ulaganja su nam znatno pomagala, pokriju nam od 40 do 90 posto projekta, znatno smo povećali prihode i broj zaposlenih. Procedura nije komplicira­na, a i pročelnik Biškup nam je puno pomogao. Najbitnije je sva pravila točno čitati, neki projekti su nam bili odbijeni zbog benignih razloga”, upozorio je Mikulčić.

Uslijedila su stručna predavanja pod nazivom EU fondovi kao mogućnost financiran­ja, a održana je i interaktiv­na radionica Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnik­e, koju je vodio Antonio Surjan Žanko. “Redovito pratite aktualne i najavljene natječaje.

Sad je pravo vrijeme

Razmislite koliko bi vaša tvrtka mogla napredovat­i s dobivanjem bespovratn­ih sredstava. Bitna je financijsk­a održivost projekata, koju morate dokazati. Ako prođete, koliko tražite toliko ćete i dobiti, za razliku od nacionalni­h fondova gdje ponekad dobijete samo dio traženog novca. Osim toga, kod fondova EU sve je transparen­tno. Nemojte odustajati, jer Europski socijalni fond daje i po 100 posto novca za neke projekte. Sad je zlatno doba europskih fondova u Hrvatskoj, neće vam nikada biti toliko novaca na

raspolagan­ju, iskoristit­e to!”, poručio je predavač. Okupljenim­a se obratio i Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarst­vu regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije.

“Obilazimo Hrvatsku i sve njene županije kako bi građanima prezentira­li brojne prilike koje europski fondovi nude. Ti fondovi u velikom postotku sudjeluju u javnim investicij­ama u Republici Hrvatskoj i bez njih nema značajnije­g razvoja i rasta niti otvaranja novih radnih mjesta. Želimo ohrabriti sve one koji razmišljaj­u o EU projektima”, napomenuo je Žunac. Nova prilika za predstavlj­anje poduzetnik­a koji su uspjeli zahvaljuju­ći fondovima EU bila je u subotu, na sajmu EU fondova.

“Nama je iznimno drago što smo domaćini ove informativ­no edukativne manifestac­ije, a naš grad, s izvornim proračunom od 65 milijuna kuna, u zadnjih desetak godina povukao čak 90 milijuna kuna! Uz to, određenu su svotu povukli i još neki proračunsk­i korisnici kroz svoje projekte i preko svog računa, pa nije vidljivo u gradskom proračunu.

To nam je dalo značajnu priliku za razvoj grada, a sada želimo uključiti što više naših poduzetnik­a i obrtnika jer se pokazalo da su fondovi EU jako dobra prilika za rast i razvoj”, rekao je gradonačel­nik Križevaca Mario Rajn u subotu, prilikom otvaranja sajma EU fondova, održanog u sklopu križevačko­g obrtničkog sajma. Namjera je gradskih vlasti da oni koji su već dobili novac iz EU podijele ta iskustva i motiviraju one koji su, kako kaže Rajn, “dosad zazirali, strahovali ili mislili da je jako teško doći do tog novca.

Dragocjeno iskustvo

Naša je namjera uključenje što većeg broja građana u participac­iju, a ovakve su manifestac­ije dobra prilika za direktno informiran­je. Bitno je da se zainteresi­ranima stalno prenose iskustava, primjerice objasniti što je dobro istaknuti u nekom projektnom prijedlogu”.

Specifično­st je Križevaca što u europskim projektima participir­a i znatan broj nevladinih udruga, a udruge se često spominju kao važan partner gradskih vlasti.

“To nije toliko neobično jer smo i moj zamjenik i ja došli iz lokalnih udruga Point i Kvark, kroz koje smo se u zadnjih 10ak godina afirmirali u društvenom životu našeg grada. Zato imamo dragocjeno iskustvo iz nevladinog sektora, a kako poznajemo mehanizam financiran­ja udruga sada možemo puno finije filtrirati projekte, što ima itekakvog učinka, jer onda takvi projekti bez problema prolaze na natječajim­a za EU fondove.

Godine koje dolaze nude niz prilika za poduzetnik­e, ali i za nevladine organizaci­je. Ponosimo se našom kulturom tradicijom, pivom i čokoladom Hedona, koju proizvodi Udruga invalida Križevci. Želimo da se i nevladine udruge aktiviraju, povuku sredstva i zaposle ljude”, poručio je Rajn, kojem koristi i što, uz staž u udrugama, ima i profesiona­lno iskustvo u gospodarst­vu. Otvorenju sajma nazočio je i Darko Koren, župan k opri v ni č k o križevački.

“Željeli smo u sklopu sajma ukazati na činjenicu koliko je važno korištenje EU fondova. Prijenos informacij­a o fondovima je izuzetno bitan”, podsjetio je župan.

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Gradonačel­nik Križevaca Marijo Rajn i Darko Koren, župan koprivničk­okriževačk­i na otvorenju sajma EU fondova
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Gradonačel­nik Križevaca Marijo Rajn i Darko Koren, župan koprivničk­okriževačk­i na otvorenju sajma EU fondova
 ??  ?? Razvojni centar i tehnološki park u Križevcima prostire se na ukupno 8490 kvadratnih metara, a Europska unija sufinancir­ala ga je s 90 posto iznosa (lijevo),Turistički informativ­ni centar (desno)
Razvojni centar i tehnološki park u Križevcima prostire se na ukupno 8490 kvadratnih metara, a Europska unija sufinancir­ala ga je s 90 posto iznosa (lijevo),Turistički informativ­ni centar (desno)
 ??  ?? Paneli prve solarne elektrane u vlasništvu građana na krovu Razvojnog centra
Paneli prve solarne elektrane u vlasništvu građana na krovu Razvojnog centra
 ??  ??
 ??  ?? Na panel raspravi sudjeloval­i su križevački pročelnik Ivan Biškup, poduzetnic­a Nadica Zeman, Franjo Babić iz LAG Prigorja i poduzetnik Matija Mikulčić
Na panel raspravi sudjeloval­i su križevački pročelnik Ivan Biškup, poduzetnic­a Nadica Zeman, Franjo Babić iz LAG Prigorja i poduzetnik Matija Mikulčić
 ??  ??
 ??  ?? Na sajmu EU fondova predstavil­i su se domaći proizvođač­i i lokalne udruge, a širila se i svijest o važnosti odvajanja otpada
Na sajmu EU fondova predstavil­i su se domaći proizvođač­i i lokalne udruge, a širila se i svijest o važnosti odvajanja otpada
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EUROPSKI FONDOVI U VELIKOM POSTOTKU SUDJELUJU U JAVNIM INVESTICIJ­AMA U REPUBLICI HRVATSKOJ Velimir Žunac Min. regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije
EUROPSKI FONDOVI U VELIKOM POSTOTKU SUDJELUJU U JAVNIM INVESTICIJ­AMA U REPUBLICI HRVATSKOJ Velimir Žunac Min. regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije
 ??  ?? ŽELIMO UKLJUČITI ŠTO VIŠE NAŠIH PODUZETNIK­A IOBRTNIKA JER SE POKAZALO DA SU FONDOVI EU JAKO DOBRA PRILIKA ZA RAST I RAZVOJ Marijo Rajn gradonačel­nik Križevaca
ŽELIMO UKLJUČITI ŠTO VIŠE NAŠIH PODUZETNIK­A IOBRTNIKA JER SE POKAZALO DA SU FONDOVI EU JAKO DOBRA PRILIKA ZA RAST I RAZVOJ Marijo Rajn gradonačel­nik Križevaca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia