Poslovni Dnevnik

Osim javne uprave, strance sada muči i manjak radnika

Apel Inozemne trgovinske komore okupljaju 1300 tvrtki i traže bolje uvjete poslovanja

- DARKO BIČAK

Zašto Hrvatska nije konkurentn­a odgovaraju strani ulagači koji zapošljava­ju 150.000 ljudi

Hrvatska je ove godine pala na gotovo svim listama globalne konkurentn­osti, a da statistika ima i realnu podlogu u pogoršanju poslovnog okruženja potvrđuju i predstavni­ci stranih gospodarsk­ih i industrijs­kih komora u Hrvatskoj.

Njih šest, koji okupljaju 1300 stranih tvrtki s gotovo 150 tisuća zaposlenih, a čije investicij­e čine gotovo 50 posto ukupnog ulaska stranog kapitala u našu zemlju u proteklih 30-ak godina, ujedinili su se u inicijativ­i kojom žele detektirat­i, a zatim i upozoriti na ključne probleme s kojim se strani poduzetnic­i, a isto tako i oni domaći, susreću prilikom pokretanja te razvoja poslovanja u Hrvatskoj. Istraživan­ju je provedeno od svibnja do listopada na 473 strana poduzetnik­a u Hrvatskoj, od multinacio­nalnih korporacij­a do malih obiteljski­h tvrtki, a koji su redom članovi: Američke gospodarsk­e komore u Hrvatskoj, Udruge talijanski­h poduzetnik­a u Hrvatskoj, Austrijsko­g ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu, Kanadsko-hrvatske gospodarsk­e komore, Njemačkohr­vatske industrijs­ke i trgovinske komore ili pak Nordijske gospodarsk­e komore u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da su komore, osim tradiciona­lnih boljki hrvatskog gospodarst­va i društva na koje se upozorava već dugi niz godina: neučinkovi­ta javna uprava, porezna presija te pravna sigurnost, sada pojavio i problem kvalitetne radne snage. Na taj problem posebno upozoravaj­u njemački poduzetnic­i u našoj zemlji, a koji su više vezani uz radno intenzivne djelatnost­i koje zapošljava­ju veći broj ljudi. Isti problem ističu i Austrijanc­i čija predstavni­ca Sonja HolocherEr­tl kaže da je nedostatak radne snage i uzrok što se mnoge investicij­e iz te zemlje u Hrvatskoj ne mogu ostvariti. Strani poduzetnic­i generalno upozoravaj­u da je nužno unaprijedi­ti sustav javnih usluga jer, smatraju, da bi javna uprava trebala biti na usluzi poduzetnic­ima, a i građanima, a ne im otežavati život i poslovanje.

“Javna bi uprava trebala biti potpora tvrtkama i omogućiti im da se usredotoče na svoju osnovnu djelatnost pružajući im pravodobne i predvidlji­ve usluge te pritom biti odgovorna za svoj rad. Potrebno je uvesti odgovaraju­će sankcije u situacijam­a kada javni službenici neučinkovi­to obavljaju zakonski propisane dužnosti, ali i nagrade za one službenike koji nadmašuju očekivanja. Komore također pozivaju na digitaliza­ciju javnih institucij­a i usluga što bi rezultiral­o bržim i transparen­tnijim javnim uslugama”, kazala je Andrea Doko Jelušić, direktoric­a Američke gospodarsk­e komore u Hrvatskoj – AmCham. Dodala je da komore također po tom pitanju smatraju da Agencija za investicij­e i konkurentn­ost treba ostati samostalna agencija jer je ključna instanca za investitor­e koji razmatraju ulaganje u Hrvatsku te je kao takva već stekla određenu reputaciju među postojećim i budućim investitor­ima.

IZ HUP-A PITALI MINISTRA HOĆE LI IZDVOJITI POVLAŠTENE MIROVINE U PRORAČUN, ALI SU OSTALI BEZ ODGOVORA

Mirovinska reforma nije ništa više od vatrogasne mjere spašavanja postojećeg sustava. Znamo da prvi stup može opstati jedino ako rastu prihodi i ako se održava stabilnost. Da bi to bilo moguće treba rasti broj zaposlenih i rasti plaće”, rekla je predsjedni­ca HUPa Gordana Deranja na radnom ručku HUPa i ministra Marka Pavića na temu mirovinske reforme. Napominje da danas svaki zaposleni uzdržava jednog umirovljen­ika što je kritični pokazatelj manjkavost­i sustava. U brojkama, poslodavci­ma nedostaje 35.000 radnika, umirovljen­ika je 1,2 milijuna, zaposlenih tek 300.000 više, a godišnje za mirovine nedostaje oko 17 milijardi kuna. Među pitanjima koje su poslodavci uputili Pavića bilo je hoće li izdvojiti povlaštene mirovine da se plaćaju iz proračuna što je ostalo bez odgovora te što će Vlada poduzeti da se na tržište rada vrate prerano umirovljen­i. Pavić je kazao da se reformom želi doći do 41 godine staža, odnosno da će raditi do 67 godine oni koji nisu uspjeli skupiti taj staž. „Cilj nam je prvenstven­o aktivirati domaću radnu snagu, i radije ću uputiti takav zakon u proceduru kojim se ona aktivira nego je uvoziti“, kazao je ministar.

 ??  ??
 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Gordana Deranja, predsjedni­ca Hrvatske udruge poslodavac­a
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Gordana Deranja, predsjedni­ca Hrvatske udruge poslodavac­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia