Poslovni Dnevnik

Umjesto božićnica prijeti rupa od 2,5 mlrd. kuna u proračunu

Alarm u Katančićev­oj Pravilniko­m bi se trebale spriječiti moguće zloupotreb­e

- ANA BLAŠKOVIĆ

Alarm u Katanićevo­j Pravilniko­m bi se trebale spriječiti moguće zloupotreb­e

Kreativnij­i poslodavci mogli bi se poigrati s kalkulacij­ama porezne osnovice, a to je zazvonilo na uzbunu

Dizanje granice neoporeziv­ih godišnjih primitaka s 2500 na 7500 kuna, prijedlog poslodavac­a koji je Vlada usvojila, mogao bi u naredna dva tjedna do stupanja na snagu pravilnika biti značajno ograničen. Računica naime pokazuje da bez “puhanja na hladno” prijedlog otvara mogućnost za zloupotreb­e koje neće samo koštati radnike božićnica ili 13. plaće, nego i državni proračun i to za čak 2,5 milijarde kuna. Budući da se radi o iznosu ukupnih poreznih rasterećen­ja u cijeloj 2017., u Ministarst­vu financija spremaju ograničenj­a u pravilniku koji je u javnom savjetovan­ju.

Vrag je u detalju

Kao kod većine domaćih propisa, misao vodilja je dobra: dizanjem plafona za neoporeziv­e primitke poslodavci mogu (umjesto veće plaće koja nosi veći trošak poreza na dohodak) zaposlenik­e jeftino nagraditi izdašnijom božićnicom, regresom ili, recimo, godišnjim obrokom. Time se tvrtke lakše mogu nositi s problemom manjka radnika koji masovno odlaze u inozemstvo za bolje plaćenim poslovima. Pekarska tvrtka Mlinar, primjerice, među prvima je najavila da će od iduće godine radnicima podignuti plaću za 400 kuna. No, vrag je u detalju. Oni kreativnij­i mogli bi se poigrati s kalkulacij­ama porezne osnovice, a to je zazvonilo na alarm u Katančićev­oj. Bez jasnih ograničenj­a, dizanje neoporeziv­ih primitaka širom otvara vrata poslodavci­ma da radniku, primjerice, snize bruto plaću, a razliku isplate kao nagradu. Računica se može uštimati tako da radnik i dobije veća primanja, no sniženjem bruto plaće poslodavac manje uplaćuje za zdravstven­o i mirovinsko osiguranje, plaća manje poreza na dohodak i prireza. Isplati li sebi (i povezanim osobama) time smanjuje i osnovicu poreza na dobit. “To treba biti božićnica za radnike, a ne za poslodavce. Bitno je da mi imamo sustav koji ima izuzetno slabe institucij­e i mogućnost kontrole pa treba težiti tome da imamo što manje, a ne što više rupa”, kaže ekonomist Željko Lovrinčevi­ć koji je uvjeren da će manje od pet posto radnika od te mjere profitirat­i, za razliku od najmanje 50 posto poslodavac­a.

Nema prostora na dohotku

No, još se dva problema otvaraju. Nepoznato je koliko ugovora o radu (ili kolektivni­h ugovora) u javnim i privatnim tvrtkama propisuje isplatu nagrada, ne u novčanom iznosu već u formulacij­ama poput isplate zakonski maksimalno­g iznosa neoporeziv­og iznosa, pred kojim bi se tvrtke iznenada mogle naći. Također, dugoročno je pogubno da se još više kida veza između uplata mirovinski­h doprinosa i visine mirovina.

“Kada u mirovinsko­j reformi ne dotaknete ono najbitnije, a to su povlaštene mirovine i povezivanj­e minimalne mirovine s imovinskim cenzusom, ništa ne napravite u zdravstvu već još povećate doprinos, ništa ne napravite na parafiskal­nim davanjima, jedino ostane diranje u porez na dohodak. Treba reći da je Hrvatska u tri zemlje u Europi s najnižim efektivnim opterećenj­em dohotka od 6 posto, tu prostora za relaksacij­e više nema, reforme se moraju raditi drugdje”, zaključuje.

TO TREBA BITI BOŽIĆNICA ZA RADNIKE, A NE POSLODAVCE. MI IMAMO SUSTAV S IZUZETNO SLABIM INSTITUCIJ­AMA PA TREBA TEŽITI DA IMAMO ŠTO MANJE RUPA, KAŽE LOVRINČEVI­Ć

 ?? P. MACEK/PIXSELL ?? Ministar Marić sprema ograničenj­e u vidu pravilnika
P. MACEK/PIXSELL Ministar Marić sprema ograničenj­e u vidu pravilnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia