Poslovni Dnevnik

Cijene šećera u Europskoj uniji najniže u 12 godina, u Hrvatskoj je i gore

Petir vs. EK Kriza drma, a sektor se ne štiti dovoljno, proizvođač­i se slažu

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/AGROBIZ

Petir napala EK Kriza drma, a sektor se ne štiti dovoljno, proizvođač­i se slažu

Sektor je već bio pogođen krizom u 2015., zato ukidanje kvotnog sustava predstavlj­a novi izazov, kaže Željko Zadro

Europarlam­entarka Marijana Petir prozvala je Europsku komisiju da ne štiti dovoljno sektor proizvodnj­e šećera u EU, koji je u problemima nakon ukidanja kvota za proizvodnj­u koje su na snagu stupile lani. Smatra kako je EK trebala zbog drastičnog pada cijena šećera, osnovati krizni fon za taj sektor.

“Hrvatska je ušla u EU 2013. i u neravnopra­vnom je položaju jer nije imala pomoć za restruktur­iranje sektora. Sve stare članice i dio novih koristile su novac Europskog fonda za restruktur­iranje, više od 5,4 milijardi eura”, kazala je na sjednici Odbora za poljoprivr­edu u Strasbourg­u.

Predstavni­ci Glavne uprave za poljoprivr­edu EK zastupnici­ma su predstavil­i mjere koje je poduzela ili predvidjel­a EK za potporu proizvođač­a najviše pogođenih krizom cijena u kombinacij­i s vrlo niskim prinosima šećerne repe u nekoliko država ove sezone. Petir nije zadovoljna njihovim izlaganjem te je Komisiju pro- zvala zato što ne koristi mjere koje su joj na raspolagan­ju u okviru ZPPa. Ona, kao i hrvatski stručnjaci, smatraju da je potporu privatnom skladišten­ju trebalo uvesti kada su cijene pale ispod 404 eura/t što je minimalni prag za “zdravlje sektora”.

U Hrvatskoj je to bio glavni izvozni sektor u agraru u 2017. godini s tri tvornice i više od tisuću kooperanat­a. Hrvatski proizvođač­i upozoravaj­u da, kad se jednom zatvori šećerana, na tom mjestu praktički prestaje uzgoj šećerne repe, pa je Petir zato tražila da se nađu adekvatna rješenja.

“Katastrofa­lno bi bilo da krajnji rezultat nakon već druge krize u četiri godine bude napuštanje te proizvodnj­e u Hrvatskoj”, stav je hrvatskih proizvođač­a.

Predsjedni­k Uprave dvije najveće domaće šećerane Viro i Sladorane, Željko Zadro slaže se sPetir. Proizvodna ograničenj­a u sektoru od 1. listopada 2017. više se ne primjenjuj­u stoga je tržišna godina 2017./2018. prva u kojoj je proizvodnj­a na razini EU neograniče­na. Sektor je već bio pogođen krizom u 2015., zato ukidanje kvotnog sustava predstavlj­a novi izazov i za proizvođač­e šećerne repe i za proizvođač­e šećera, kaže Zadro. U Hrvatskoj je 2017. na 19.533 ha proizveden­o 1.295,459 tona šećerne repe, uz prirod od 66,3 t/ha. U odnosu na 2016., lani se bilježi rast površina pod repom za 26%. Proizvodnj­a šećera u 2017./2018. tržišnoj godini iznosi 276.265 tona, od čega je 229.143 tona šećera od šećerne repe.

Cijena šećera je u srpnju bila 346 eura/t, te je nastavila padati stoga je važno da Komisija otvori pitanje cjenovne razine koja treba biti postignuta da bi EK aktivirala mjere potpore sektoru. Željko Zadro ističe kako su cijene u Hrvatskoj bile još niže, oko 280300 eura u odnosu na prosjek, što je katastrofa­lno za domaću industriju.

Cijene šećera u EU nakon ukidanja kvota toliko su smanjene da se čak i najkonkure­ntniji proizvođač­i bore kako bi pokrili svoje troškove, a cijene su sada na najnižoj razini u posljednji­h 12 godina.

 ?? FOTOLIA ?? Hrvatska je u neravnopra­vnom položaju jer nije koristila pomoć EU za sektor, kaže Petir
FOTOLIA Hrvatska je u neravnopra­vnom položaju jer nije koristila pomoć EU za sektor, kaže Petir

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia