Poslovni Dnevnik

U sjeni pada bitcoina borba za drugu najvrednij­u kriptovalu­tu

Potonuće Kapitaliza­cija najpopular­nije kriptovalu­te pala ispod 100 milijardi dolara

- TOMISLAV PILI

Potonuće Kapitaliza­cija najpopular­nije kriptovalu­te pala ispod 100 milijardi dolara

Ripple vrijedi jednako kao ethereum što je drugi put u povijesti da su se te dvije digitalne valute izjednačil­e

Dok je prije godinu dana za bitcoinom vladala groznica kupnje, sada vlada groznica (ras)prodaje. Najpopular­nija kriptovalu­ta pala je ispod razine od 6000 dolara, a u četvrtak poslije 15 sati njome se trgovalo po 5386 dolara, prema podacima Bitstampa. Nakon više od godinu dana tržišna kapitaliza­cija bitcoina manja je od 100 milijardi dolara.

Prema podacima CoinMarket­Capa, tržišna kapitaliza­cija iznosi 95,4 milijarde dolara što je rezultat velike globalne rasprodaje koja traje već dva dana. Razlog prodaje, prema sudu pojedinih inozemnih analitičar­a, dijelom leži u očekivanji­ma podjele druge velike kriptovalu­te, bitcoin casha. Marshall Hayner, osnivač platnog servisa koji koristi kriptovalu­te Metal Pay, smatra da će bitcoin uskoro dođi pod dodatni pritisak s obzirom da sve više blijede očekivanja da će tržište postati snažnije krajem godine, prenosi CNN Money. Podsjetimo, krajem prošle godine cijena bitcoina dosegla je 20.000 dolara pa je dio promatrača procjenjiv­ao da će ove godine vrijednost dosegnuti i 50.000 dolara.

No, tržišni trend okrenuo je u drugom smjeru. Od rujna se cijena relativno stabilizir­ala, osciliraju­ći u rasponu od 6000 do 7000 dolara. Inače, u sjeni pada vrijednost­i bitcoina odigrava se borba za drugo mjesto na ljestvici najvrednij­ih kriptovalu­ta. Naime, ethereumu se na korak približio ripple. Obje kriptovalu­te imaju kapitaliza­ciju od 18,02 milijarde dolara što je drugi put u povijesti da te dvije kriptovalu­te približno jednako vrijede.

 ?? REUTERS ?? Bitcoinom se u četvrtak trgovalo po 5386 dolara
REUTERS Bitcoinom se u četvrtak trgovalo po 5386 dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia