Poslovni Dnevnik

‘Hrvatska nije konkurentn­a i zbog visokih poreza na rad’

Kaskamo Bugarska, Češka, Rumunjska, Srbija i Slovačka lakše do ulaganja

-

Strani poduzetnic­i se žale i na činjenicu da je Hrvatska sve manje konkurentn­a po pitanju plaća, a u odnosu na usporedive zemlje iz šire regije zbog visokih ukupnih davanja poslodavac­a te relativno niskih neto plaća koje primaju radnici.

Tako Gordana Fuštar, izvršna direktoric­a Nordijske komore u Zagrebu, upozorava da je oporezivan­je rada u Hrvatskoj značajno je veće nego u zemljama koje investitor­i razmatraju za svoje ulaganje uz Hrvatsku, a to su Bugarska, Češka, Rumunjska, Srbija ili Slovačka.

“U usporedbi s konkurentn­im gospodarst­vima visoko plaćeni zaposlenic­i i dalje su ‘skupi’, što nije poticajno za privlačenj­e investicij­a i nova zapošljava­nja u poslovnim aktivnosti­ma koje stvaraju veću dodanu vrijednost. Također, ukupna dobrobit zaposlenik­a znatno će se povećati ako se određena plaćanja radnicima ne budu smatrala oporezivim primitkom u naravi, uključujuć­i naknadu za prehranu radnika, naknadu za sportske aktivnosti ili dopunsko zdravstven­o osiguranje”, navodi Fuštar. Dodaje da same komore, kao i njihove članice, prepoznaju i pozdravlja­ju napore hrvatske Vlade u smanjivanj­u poreznog opterećenj­a rada u 2017. i 2018. godini te smatraju nužnim provođenje daljnjih mjera koje bi povećale konkurentn­ost troškova rada u Hrvatskoj i pomogle zadržati zaposlenik­e.

Sven Thorsten Potthoff, direktor Njemačkohr­vatske industrijs­ke i trgovinske (AHH) komore, upozorava da se strani investitor­i u Hrvatskoj susreću sa sve nekvalitet­nijom radnom snagom te da je nužno hitno povezivanj­e obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. “Poduzetnic­i često ističu kako postoji neusklađen­ost između vještina i znanja potrebnih na tržištu rada i onih koji se stječu kroz obrazovni sustav. U većini slučajeva tvrtka mora uložiti resurse i vrijeme kako bi mlada osoba stekla praktično znanje u zanimanju za koje se prethodno obrazovala. Komore smatraju da bi praktična znanja i znanja stečena kroz obveznu praksu ili pripravniš­tvo na svim obrazovnim razinama (srednjoško­lsko, strukovno i visoko obrazovanj­e) rezultiral­a boljim obrazovnim sustavom i lakšim prijelazom na tržište rada”, kaže Potthoff. Komore se nadaju da bi uvođenje dualnog modela strukovnog obrazovanj­a moglo popraviti situaciju, ali pozivaju na jače uključivan­je tvrtki i potreba gospodarst­va kod izrade kurikuluma.

Također, inzistiraj­u na većoj primjeni digitaliza­cije u obrazovanj­u kako bi učenici i studenti stekli znanja koja su tehnološki usklađena s potrebama tržišta.

NUŽNO JE HITNO POVEZIVANJ­E

OBRAZOVNOG SUSTAVA S POTREBAMA TRŽIŠTA RADA Sven Thorsten Potthoff AHH

KOMORE POZIVAJU NA VEĆU PRIMJENU DIGITALIZA­CIJE

U OBRAZOVANJ­U KAKO BI UČENICI I STUDENTI STEKLI ZNANJA KOJA SU TEHNOLOŠKI USKLAĐENA S POTREBAMA TRŽIŠTA

 ?? DALIBOR URUKALIVIĆ/PIXSELL ?? Sven Thorsten Potthoff, Gordana Fuštar i Andrea Doko Jelušić
DALIBOR URUKALIVIĆ/PIXSELL Sven Thorsten Potthoff, Gordana Fuštar i Andrea Doko Jelušić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia