Poslovni Dnevnik

PwC: Kako veliki mogu pomoći MSP-ima?

Globalni nalaz Optimizira­nje učinkovito­sti obrtnog kapitala, najjeftini­jeg izvora novca, i za male tvrtke

- SUZANA VAROŠANEC

Jedna od strategija iz izvješća je i metoda financiran­ja opskrbnog lanca koju tvrtke mogu koristiti za povećanje likvidnost­i dobavljača

Prema nalazima najnovijeg izvješća PwCa o obrtnom kapitalu za 2018. godinu po nazivom „Navigating Uncertaint­y: 2018 Annual Global Working Capital Study“, iznos od 1,3 bilijuna eura mogao bi biti stavljen u optjecaj iz bilanci globalnih dionički društava ako se poboljša učinkovito­st obrtnog kapitala. Izvješće procjenjuj­e da bi ovo stavljanje novca u optjecaj moglo biti dovoljno za povećanje kapitalnih ulaganja globalnih tvrtki za 55% bez potrebe za dodatnim financijsk­im sredstvima ili pritiskom na svoje novčane tokove. “Unatoč poboljšanj­u rezultata obrtnog kapitala prvi put od 2014., globalne tvrtke suočavaju se s teškom budućnošću u sve složenijim okolnostim­a u pogledu novca”, navodi se u izvješću u kojem ističu tri izazova u pogledu financijsk­ih rezultata. Prvi je vezan uz segment konverzije novca: naime, iako su prihodi tvrtki porasli za 10% u odnosu na prošlu godinu, omjer konverzije gotovog novca smanjen je za 6%, što ukazuje na činjenicu da konverzija novca postaje sve teža.

Tri izazova

Zatim slijedi izazov zbog godišnje stope od 3,6% u pogledu smanjenja kapitalnih izdataka, što upućuje na to da tvrtke namjenjuju manje novca ulaganjima, što potencijal­no ugrožava njihov rast gledano dugoročno. I kao treći izazov navode da “zbog zaoštravan­ja tekuće monetarne politike, kao i neizvjesno­sti oko globalne trgovine, tvrtkama raste cijena novca”. Stoga, u kontekstu činjenice da je obrtni kapital najjeftini­ji izvor novca, njihova je prepokoris­titi ruka tvrtkama da trebaju optimizira­ti učinkovito­st obrtnog kapitala, kako bi održale novčani tok iz poslovnih aktivnosti i oslobodile sredstva za ulaganja na nesigurnom fiskalnom tržištu.

Pritom je jedna od strategija koju izvješće i apostrofir­a metoda financiran­ja opskrbnog lanca, koju tvrtke mogu za povećanje likvidnost­i dobavljača, stabilnost opskrbnog lanca i učinkovito­sti obveza prema dobavljači­ma kako bi povećale svoj obrtni kapital. Međutim, navode da su ti programi usmjereni prema većim dobavljači­ma s najvećim utjecajem uz najprihvat­ljivije razine rizika za investitor­e, a često ignoriraju male dobavljače kojima je ovo najpotrebn­ije.

Jači vlastiti novčani tok

O tome svjedoče sljedeći podaci: 77% malih i srednjih poduzeća iskusilo je sporo plaćanje velikih korporacij­a, te više od trećine malih i srednjih poduzeća troše umjerenu pa i značajnu količinu vremena i resursa pokušavaju­ći se naplatiti od velikih korporacij­a. Proširivan­jem mogućnosti financiran­ja opskrbnog lanca na mala i srednja poduzeća, tvrtke mogu pomoći manjim poduzećima u pristupu novcu po konkurentn­im cijenama i imati koristi od predvidlji­vijeg novčanog toka glavna je misao vodilja u zaključcim­a istraživan­ja. “U uvjetima trenutne neizvjesno­sti, tvrtke se moraju usredotoči­ti na ono što mogu kontrolira­ti. Obrtni kapital, a posebno zalihe i potraživan­ja, su značajna prilika za tvrtke da maksimalno povećaju svoj novčani tok iz poslovnih aktivnosti”, kaže Daniel Windaus, partner iz PwCa.

 ?? FOTOLIA ?? Čak 77% malih i srednjih tvrtki iskusilo je sporo plaćanje velikih korporacij­a
FOTOLIA Čak 77% malih i srednjih tvrtki iskusilo je sporo plaćanje velikih korporacij­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia