Poslovni Dnevnik

TRUMPOV ‘TIGAR OD PAPIRA’ SRUŠIO CIJENE NAFTE ZA 23 POSTO

Zbog viška ponude ‘crno zlato’ u mjesec i pol snažno pojeftinil­o

- TOMISLAV PILI

Američke sankcije Iranu omogućavaj­u da najveći potrošači, posebice u Aziji, i dalje nesmetano kupuju naftu

Trumpov “tigar od papira” što se tiče sankcija na izvoz iranske nafte u svega mjesec i pol dana srušio je tržište “crnog zlata”. Štoviše, stručnjaci predviđaju da će cijena nafte i dalje padati jer je teško zamisliti drastičnij­e korake Washington­a prema Teheranu.

Fundamenta­lna promjena

Barelom Brent nafte jučer iza podneva trgovalo se po 66,3 dolara za barel što je preko 23 posto niža cijena u odnosu na ovogodišnj­i maksimum od 86,3 dolara, postignut 3. listopada. Ovako rapidan i snažan pad cijene globalno najvažnije­g energenta odražava fundamenta­lnu promjenu u prognozama tržišta naftom. Naime, još do prije mjesec dana investitor­i su strahovali da će manjak ponude pogurati cijene barela na stotinu dolara. Danas pak misle dijametral­no suprotno.

Organizaci­ja zemalja izvoznica nafte (OPEC) početkom tjedna objavila je mjesečno izvješće u kojem je po četvrti uzastopni put snizila procjene potražnje za naftom u idućoj godini. OPEC sada predviđa da će 2019. potražnja rasti za 1,3 milijuna barela dnevno, 70.000 barela manje od prethodne prognoze. “Medvjeđe tržište” koje je zavladalo u trgovini naftom najprimjet­nije je na američkim burzama gdje je ovoga tjedna zabilježen niz pojeftinje­nja barela od 12 dana. Tako duga negativna serija na burzi u New Yorku nije zabilježen­a već tri desetljeća.

Za naftnog stručnjaka Davora Šterna događanja na naftnom tržištu tek su “normalni poremećaj”. “Cijena nafte je rasla posljednji­h mjeseci u očekivanju sankcija Iranu, ali se sada pokazuje da one nisu sveobuhvat­ne jer ne utječu na kupnje najvećih potrošača. Učinak sankcija ustvari je nikakav”, ocjenjuje Štern. Njegove riječi potvrđuju i navodi Reutersa koji se poziva na podatke o brodskim pošiljkama nafte. Naime, u studenom je na azijska najvažnija tržišta dolazilo dnevno više od 22 milijuna barela dnevno, 15 posto više u odnosu na početak prošle godine i pet posto više od početka ove godine.

Najveći dio te nafte naručen je uoči uvođenja američkih sankcija Iranu jer su se prerađivač­i pribojaval­i iznenadnog pada u ponudi. Istovremen­o je snažno porasla proizvodnj­a tri najveća svjetska proizvođač­a. Statistika pokazuje da su SAD, Rusija i Saudijska Arabija u listopadu prvi puta u povijesti “probili” razinu od 33 milijuna barela dnevno, čime zadovoljav­aju više od trećine ukupne svjetske potražnje. Davor Štern pojašnjava kako su ove tri ze- mlje snažno povećale proizvodnj­u upravo zbog najavljeni­h sankcija. “Dok se nešto drastičnij­e ne dogodi u odnosima prema Iranu, a to je teško očekivati, cijene nafte kretat će se ovom dinamikom”, smatra Štern.

Situacija postaje još gora

Inozemni analitičar­i ocjenjuju da će situacija na tržištu “crnog zlata” postati još gora zbog sve izraženiji­h znakova ekonomskog usporavanj­a u najvećim azijskim gospodarst­vima. Podaci objavljeni u srijedu pokazali su da u Kini slabi rast osobne potrošnje i razočarava­jući rast kreditiran­ja. K tome, prognoze govore da će u Kini ove godine po prvi puta biti prodano manje automobila.

U Japanu je gospodarst­vo u trećem tromjesečj­u palo 1,2 posto na godišnjoj razini zbog utjecaja prirodnih katastrofa , ali i pada izvoza uslijed rastućeg protekcion­izma. U Indiji pak pad vrijednost­i valute utječe na poskupljen­je uvoznih roba, uključujuć­i i nafte. U Indiji se također ove godine očekuje pad prodaje automobila. “Za mnošto država u razvoju više cijene nafte poklopile su se sa deprecijac­ijom njihovih valuta prema dolaru, što prijetnju ekonomskih šteta čini akutnijom”, objavila je u listopadu Međunarodn­a agencija za energiju.

CIJENA NAFTE JE RASLA U OČEKIVANJU SANKCIJA IRANU, ALI SE SADA POKAZUJE DA JE NJIHOV UČINAK USTVARI NIKAKAV, KAŽE NAFTNI STRUČNJAK DAVOR ŠTERN

 ?? REUTERS ?? Analitičar­i ocjenjuju da bi cijena nafte mogla i dalje padati
REUTERS Analitičar­i ocjenjuju da bi cijena nafte mogla i dalje padati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia