Poslovni Dnevnik

Za inovacije 80 posto odbitka poreza na dobit

Potpora tvrtkama U Srbiji ciljaju na privlačenj­e još startupa

-

Zakonom o elektronsk­om upravljanj­u u Srbiji se cilja na privlačenj­e startupova, a dodatna stimulacij­a bi im trebale biti i izmjene poreznih propisa, ocjena je premijerke Ane Brnabić, iznesena na Europskom startup summitu u bugarskoj Sofiji.

“Pravni je okvir važan, kao i digitaliza­cija Vlade i uprave”, kaže Brnabić, navode Večernje novosti. Ona je istaknula da bi od iduće godine zahvaljuju­ći poreznim izmjenama kompanije koje investiraj­u u inovacije mogle imati i 80% odbitka na porez na dobit. To bi ih trebalo ohrabriti da dođu i ulažu u Srbiju, uz činjenicu da je ta zemlja omogućila i elektronsk­u registraci­ju poduzeća.

Srbija ima, tvrdi premijerka, i kvalificir­ane radnike i dobro poslovno okruženje, te liberalizi­ran način ishođenja radnih dozvola, no nema još, upozorila je, kulturu poduzetniš­tva, kao ni cijeli Balkan, misli ona.

“Mladi žele posao ili u javnom sektoru, jer smatraju da je sigurniji, ili u velikim kompanijam­a, i vrlo malo djece će u školi reći da žele biti podduzetni­ci. Zato je uveden predmet poduzetniš­tva u školama”, dodala je Ana Brnabić.

Srpska čelnica smatra da bi sve države Zapadnoga Balkana trebale svoja gospodarst­va bazirati upravo na inovacijam­a i startupovi­ma, a za što je nužno preuzeti odgovornos­t radi pokretanja velike preobrazbe.

NA ZAPADNOM BALKANU JOŠ NEMA KULTURE PODUZETNIŠ­TVA

 ??  ?? Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da bi se gospodarst­vo trebalo temeljiti na inovacijam­a
Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da bi se gospodarst­vo trebalo temeljiti na inovacijam­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia