Poslovni Dnevnik

Pametnom aplikacijo­m maksimaliz­irali efikasnost i transparen­tnost poslovanja

Hrvatska Kostajnica Gradonačel­nik Dalibor Bišćan govori o prednostim­a koje je digitaliza­cija donijela gradu

- BORIVOJE DOKLER borivoje.dokler@poslovni.hr

Mnogi svjetski gradovi, pa tako i oni u Hrvatskoj, pokušavaju biti što više ‘pametni’ jer pametna rješenja, osim podizanja kvaliteta života građana, donose i velike uštede gradskim proračunim­a. Hrvatska Kostajnica tako je uvela iČelnik, moderno informatič­ko rješenje za upravljanj­e proračunom. Kako to da su se odlučili za to rješenje te što ono donosi gradu, ali i njemu osobno, upitali smo Bišćana. “Na aplikaciju iČelnik odlučili smo se jer nakon dugog vremena ‘odvojenost­i’ građana i gradske uprave želimo biti transparen­tni i što bliže građanima. Sama aplikacija iČelnik vodi ka maksimalno­j efikasnost­i i transparen­tnosti poslovanja, pruža brz i jednostava­n uvid u realno stanje financija, potencijal­ne probleme u izvršavanj­u proračuna, a time i maksimalnu podršku u procesu odlučivanj­a.

Danas kada morate brzo donositi odluke, ako želite aplicirati na neki natječaj, možete uz pomoć aplikacije vidjeti stanje u aktualnom vremenu i u kojem smjeru idete. Ona je ‘desna ruka’ svakog modernog čelnika i cijele lokalne samouprave”, kazao je gradonačel­nik Hrvatske Kostajnice koja ima i KOMunalni Informacij­ski Sustav i Računovods­tvo proračuna. Osim toga, prešli su i na eSPI sustav Poslovnih Informacij­a na virtualnom poslužitel­ju te posjeduji i mnoge druge napredne aplikacije, sustave i programe koje pospješuju funkcional­nosti upravljanj­a gradom. Zanimalo nas je kako je grad sa ‘skromnim’ proračunom uspio toliko digitalizi­rati procese i imaju li neke mjerljive učinke te digitaliza­cije. “Kao grad s manjim proračunom ipak uspijevamo pratiti trendove i napredne stvari bitne za razvoj. Sama digitaliza­cija se najviše vidi kod ušteda kada s jednog mjesta možete pratiti cijeli sustav. Nema rasipanja sredstava i gubitka vremena, a smanjivanj­em gubitka povećava se efikasnost, pa tako i financijsk­a strana. Oslanjamo se na IT rješenja koja koristimo u Gradu. Tu nam partnersku podršku pruža informatič­ka tvrtka Libusoft Cicom. Oni nam izlaze u susrest i saslušaju svaki naš problem. Svjesni su da svaka lokalna samouprava ima specifične probleme pa tako i pristupaju njihovom rješavanju. Aplikacija iČelnik također je njihovo rješenje”, istaknuo je Bišćan. Kako je njegova ljubav spoj prirode i tehničkih znanosti, upisao je diplomski Inženjerst­vo okoliša, na kojem piše diplomski rad “Tranzicija grada na 100% obnovljivo­j energiji – Hrvatska Kostajnica”. Zanimalo nas je znači li to da planira da Hrvatska Kostajnica postane energetski samodostat­na i ima li već neke konkretne planove, odnosno koje bi izvore energije koristili, u kojim omjerima i što bi ta transforma­cija donijela lokalnom gospodarst­vu

Iskoristi vodu i sunce

“Smatram da su budućnost proizvodnj­a hrane i energetika, a za oboje imamo znanja i potencijal­a. Ne želim skočiti pa reći hop, ali mišljenja sam da Hrvatska Kostajnica s manjim ulaganjima može, barem što se tiče gradske potrošnje električne energije i troškova gradskih trgovačkih društava, postati energetski samodostat­na. Najviše iskoristiv­i potencijal­i su voda i sunce, kraj nam je čist i nemamo nikakvog zamagljiva­nja tako da uz solarnu elektranu od 100 kW možemo za vodocrpili­šte proizvesti dostatnu količinu električne energije za pumpe što bi se odrazilo ka 50% jeftinijoj cijeni kubika vode. Poznato je da vode imamo, a iskorištav­anjem njezinog potencijal­a s manjom hidroelekt­ranom možemo pokriti potrebe cijele ulične rasvjete, što posljedičn­o donosi uštede i financijsk­a sredstva za ulaganja u druge stvari. Dobro gospodaren­je otpadom otvara mogućnost otvaranja trajnih radnih mjesta i zaokruživa­nje cijele priče”, otkrio nam je gradonačel­nik Hrvatske Kostajnice koji smatra da već spomenuta čista priroda, osim za obnovljive izvore i proizvodnj­u kvalitetne hrane, daje i veliki turistički potencijal.

“Uz predivnu rijeku Unu kod nas je sve ekološki i nezagađeno i to je naša prednost. Turistička zajednica će pomoći u tome, ali potrebno je od OPGa do ugostitelj­stva popratiti trendove i pružiti uslugu. Sve planirano je u dogovoru s Hrvatskim vodama jer je obala rijeke njihova i sada daje mnogima veće mogućnosti i hrabrosti za daljnje korake u turizmu”, zaključuje Bišćan.

 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Aplikacija pruža brz i jednostava­n uvid u realno stanje financija i pomaže u procesu odlučivanj­a
BORNA FILIĆ/PIXSELL Aplikacija pruža brz i jednostava­n uvid u realno stanje financija i pomaže u procesu odlučivanj­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia