Poslovni Dnevnik

Započela gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj koja zadovoljav­a Europsku direktivu 20-20-20

Pilot projekt Objekt će pokazati kakve će se kuće morati graditi nakon 2020.

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Nakon Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, i u zagrebački­m Remetama počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj. Riječ je o kući koja štedi energiju i koja je svojevrsni pilot projekt koji pokazuje kakve će se kuće morati graditi nakon 2020. godine kada stupa na snagu Europska direktiva 202020.

Projekt prve e4 kuće je pokrenula tvrtka Wienerbege­r zajedno sa svojim poznatim brendovima Porotherm i Tondach te tvrtkama VELUX, Knauf Insulation, Bosch, Baumit, Semmelrock i Pipelife, PANA Windows te Građevinsk­im fakultetom iz Zagreba. Svi oni vodeći su stručnjaci u svojim područjima, a imaju i jednu zajedničku misiju napraviti kuću s četiri “e” ekologija, ekonomija, energetika i emocije.

Realno iskustvo

“Ne trebamo čekati 2020. godinu kada mi to možemo napraviti već danas. Europska direktiva obvezuje da će sve nove kuće nakon 2020. godine morati imati 20 posto manje emisije stakleničk­ih plinova u usporedbi s 1990. godinom, 20 posto udjela obnovljivi­h izvora energije u ukupnoj energetsko­j potrošnji te 20 posto manju potrošnju energije nego dosadašnje kuće. To pred nas proizvođač­e stavlja veliki izazov i zato smo pokrenuli projekt uzorne e4 kuće koja će nam pokazati kako se naši izračuni ponašaju u praksi. Dat će nam realno iskustvo koje će nam pomoći da spremni dočekamo 2020. godinu i budućnost koja je pred nama”, pojašnjava Tomislav Franko, regionalni product i marketing manager za tvrtku Wienerberg­er te e4 kuću. Kako tvrdi, baš zbog toga ovo nije sa-

Tomislav Franko

Wienerberg­er

 ?? PD ?? Investitor projekta je šesteročla­na obitelji Boroša
PD Investitor projekta je šesteročla­na obitelji Boroša
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia