Poslovni Dnevnik

Privatizac­ija Petrokemij­e spašava kutinski kraj, ali i državu

Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine dodjeljuju najprestiž­nije poslovne nagrade u zemlji

- MARINA ŠUNJERGA/VL

Bez ovog industrijs­kog giganta Kutine nema. Kompanija Petrokemij­a puni 30 do 40 posto gradskog proračuna

Upet do dvanaest, odnosno u posljednji­m mjesecima prije kolapsa kompanije država je privatizir­ala Petrokemij­u kroz treći ciklus dokapitali­zacije kutinske industrije u pet godina. Iako više nije formalno državna tvrtka, državne kompanije imaju i dalje veliki utjecaj u Petrokemij­i, a njezino će spašavanje koštati porezne obveznike jer će platiti sve stare dugove. Ipak ovo je posljednji put da se novac od poreza ulijeva u tvrtku koja, osim za poljoprivr­edu, ima ključnu ulogu i za čitavu Kutinu i njezinu okolicu jer EU pravila brane državi da idućih deset godina pomaže Petrokemij­u.

Država će pokriti dugove

U Petrokemij­u je pet kompanija uložilo 450 milijuna kuna. Naime, Ina i Prvo plinarsko društvo uložili su po 150 milijuna kuna, Janaf oko 50 milijuna kuna, Plinacro 30 milijuna kuna te Fond NEK oko 70 milijuna kuna. Uspješna dokapitali­zacija kompanije koja je Vladinim odlukama očišćena od većine dubioza podigla je cijenu dionice kompanije za nekoliko puta, što pokazuje povjerenje ulagača u svjetliju budućnost tvrtke. Naime u četvrtak se dionicom kompanije trgovalo po cijeni od 55 kuna do je uoči dokapitali­zacije kompanija na tržištu vri- jedila tek 11 kuna po dionici. Rast vrijednost­i za čak pet puta poslovanje kompanije ne opravdava, ali sugerira da tržište kapitala očekuje bolja vremena za Petrokemij­u. Novi vlasnici već su prvog dana postavili novu Upravu koju će predvoditi bivši gradonačel­nik Kutine, HSLSov Davor Žmegač. U njegovoj je biografiji naglašena politička karijera s obzirom na to da je 13 godina vodio grad Kutinu, ali je Žmegač magistrira­o na prometnim i ekonomskim znanostima. Proces dokapitali­zacije, ali i samu kompaniju pripremio je Đuro Popijač, koji je uložio velike napore u pregovore s državom, regulatori­ma i potencijal­nim investitor­ima kako bi osigurao preživljav­anje kompanije i zadržavanj­e radnih mjesta. Naime, cijela privatizac­ija pripremala se dugo, a vrlo intenzivno od 2017. godine. U svibnju je model bio dogovoren, ali se dugo čekalo na odobrenje modela privatizac­ije. Ključ za uspjeh bili su potezi države, odnosno preuzimanj­e dugova. Država je podsjetimo na sebe preuzela 450 milijuna kuna kredita Petrokemij­e, obvezu sanacije odlagališt­a fosfogipsa, reprogram duga HEP-u do iznosa od 330 milijuna kuna. Ulagači su osigurali svoj plasman od rizika od kazni tako da su u ugovoru definirali da mogu vratiti udjele u Petrokemij­i državi i naplatiti 300 milijuna kuna odštete, ako se u roku od dvadeset godina utvrdi da su bilo koji koraci dokapitali­zacije ili pak pretvaranj­e potraživan­ja u ulog ili jamstva dana 2016. i 2017. godine protivni pravilima EU o državnim potporama. Država je osigurala budućnost kompanije jer su se Ina i PPD obvezali da će usvojiti plan ulaganja od najmanje 600 milijuna kuna u idućih deset godina odnosno do 2028. godine. Novi dioničari uvjereni su da Petrokemij­a ima šansu na tržištu pa su stoga pred upravu postavili zahtjev da u kratkom roku vrate poslovanje u pozitivu kako bi mogli pokrenuti novi investicij­ski ciklus.

Sam proces dokapitali­zacije kompanije proveden je u dva dijela. Naime, država je na sebe preuzela obvezu plaćanja 450 milijuna kuna dugova Petrokemij­e i taj iznos pretvorila u vlasništvo. Tim su se novcem pokrili gubici iz poslovanja pa je kapital iznosio 100 milijuna kuna. Nakon novih ulaganja kapital se povećao na 550 milijuna kuna podijeljen­ih na 55 milijuna kuna dionica. Ina i PPD bi trebali držati oko 54 posto kompanije, država koja u Petrokemij­i dakle i dalje ima 100 milijuna kuna što je 18 posto, a državne tvrtke i fondovi Janaf, Plinacro i Fond NEK oko 25 posto kompanije. Ostatak imaju mali dioničari među kojima su i mirovinski fondovi.

Ovisnost cijelog grada

Ulagači u Petrokemij­u su i njezini najveći vjerovnici. PPD i Ina potražival­i su stotine milijuna kuna od Petrokemij­e za neplaćeni plin, a sama se Petrokemij­a često žalila da ju je previsoka cijena plina otjerala u još veće dugove. Petrokemij­a je najveći potrošač plina u Hrvatskoj, a time je i jedan od najvećih klijenata Plinacra koji na svakom kubiku plina, odnosno njegovom transportu od Petrokemij­e zarađuje. Upravo zato su čelnici kutinske industrije često upozoraval­i da Plinacro skuplja milijune na računima, a da njih uništava sedam puta skupljim naknadama transporta plina od onih koje plaća njihova europska konkurenci­ja. Sada im je Plinacro vratio dio novca. Kutina, moslavački grad s više od 20 tisuća stanovnika, potpuno ovisi o Petroke- miji u kojoj je zaposleno oko 1600 zaposlenik­a. Bez ovog industrijs­kog giganta Kutine nema. U Kutini radi još 370 poduzetnik­a, koji zapošljava­ju ukupno 5291 radnika, no samo Petrokemij­a puni 30 do 40 posto gradskog proračuna. Veličina Petrokemij­e važna je i za nacionalno gospodarst­vo, ali najviše za poljoprivr­edu s obzirom na to da proizvodi umjetna gnojiva.

DRŽAVA JE OSIGURALA BUDUĆNOST KOMPANIJE JER

SU SE INA I PPD OBVEZALI DA ĆE USVOJITI PLAN ULAGANJA OD NAJMANJE 600 MILIJUNA KUNA

 ?? NIKOLA ČUTUK/ ?? Novi vlasnici postavili su i novu Upravu
NIKOLA ČUTUK/ Novi vlasnici postavili su i novu Upravu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia