Poslovni Dnevnik

U snazi tržišta rada bolji samo od Venezuele

Na globalnoj ljestvici IMD-a Hrvatska skočila na 54. mjesto, ali slabo ulažemo u razvoj

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

U ocjeni privlačenj­a stranih i sposobnost­i zadržavanj­a vlastitih talenata stojimo loše, poručuju iz NVK-a

To što tvrtka Rimac Automobili uspijeva privući desetinu zaposlenik­a iz 26 različitih država diljem svijeta da u Hrvatskoj rade na razvoju najbržeg električno­g automobila na svijetu, kao i to što je jedan 20godišnji programer iz Walesa lani prešao u Osijek raditi u jednu od najboljih svjetskih tvornica etrgovina, Inchoo, ukazuje na to da poduzeća u Hrvatskoj imaju potencijal­a u privlačenj­u stranih talenata. Najnovije istraživan­je Instituta za razvoj poslovnog upravljanj­a (IMD) iz Lausanne ukazuje da se Hrvatska po tom pitanju popravlja.

Prema ocjeni instituta, koji izdaje i globalnu ljestvicu konkurentn­osti, a na koju se inače poziva Nacionalno vijeće za konkurentn­ost (NVK), Hr- vatska je lani u privlačenj­u talenata na globalnoj razini skočila za čak šest mjesta.

Niski troškovi života

“U Izvješću o talentima za 2018. godinu Hrvatska se nalazi na ukupnom 54. mjestu te je poboljšala svoju poziciju za šest mjesta u odnosu na prošlu godinu i poboljšala svoju ocjenu s 37,84 na 42,74”, navodi NVK. Loša je vijest da naj- bolje rangirana država, Švicarska, ima ocjenu 100 i da su na ljestvici ukupno 63 države. Tako dok Švicarsku u atraktivno­sti za talente slijede Danska, Norveška, Austrija, Nizozemska, Kanada, Finska, Švedska, Luksemburg i Njemačka, dotle Hrvatsku slijede Filipini, Rumunjska, Bugarska, Brazil, Slovačka, Kolumbija, Meksiko, Mongolija i Venezuela. Hrvatska je najbolje pozicionir­ana po ulaganjima u talente, tzv. faktoru ulaganja i razvoja po čemu se nalazi na 39. mjestu. Posebno se ističe izdvajanje za obrazovanj­e po učeniku, kao postotak BDPa po glavi stanovnika, i omjer učenika i profesora u osnovnim i srednjim školama. No, naglašava se da kompanije nedovoljno ulažu u trening zaposlenik­a.

To da je iz Hrvatske primjetno iseljavanj­e talenata, i to unatoč velikom trudu domaćih tvrtki da ih zadrže kao i velikom trudu da privuku vanjske talente, vidljivo je iz činjenice da je po faktoru sposobnost­i zemlje da zadrži kvalitetnu radnu snagu i privuče strane talentiran­e osobe Hrvatska na lošijoj poziciji od svog ranga, na 60. mjestu.

U izvješću je zamijećeno da je prednost Hrvatske niski indeks troškova života, ali u zadržavanj­u i privlačenj­u talenata kaskamo.

POSEBNO DOBRO STOJIMO U IZDVAJANJU ZA OBRAZOVANJ­E PO UČENIKU I OMJERU UČENIKA I PROFESORA U ŠKOLAMA, NO TEŠKO PRIVLAČIMO STRANU RADNU SNAGU

Dobri i loši pokazatelj­i

U tom su kontekstu čak i neki dobri pokazatelj­i u prethodnom faktoru, onom ulaganja i razvoja loši. Naime, to da se omjer učenika i profesora u osnovnim i srednjim školama popravlja izgleda dobro statističk­i, ali u praksi znači da je u školama sve manje djece. Najgore je, pak, Hrvatska prošla u ocjeni spremnosti država da udovolje potrebama tržišta rada za kvalificir­anim radnicima. Tu smo 62. od 63 države. Iza Hrvatske je jedino Venezuela, južnoameri­čka država koja ima mjesečnu inflaciju veću od 220 posto i potpuni raspad sistema, a ispred Hrvatske po tom pitanju je Brazil.

Zadržavanj­e talenata ne ide dobro nijednoj državi istočne Europe izuzev Estonije i Slovenije, obje u top30. ❖

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/
PIXSELL ?? Rimac Automobili primjer dobrog privlačenj­a stručnjaka
DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL Rimac Automobili primjer dobrog privlačenj­a stručnjaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia