Poslovni Dnevnik

Popularne tehnološke dionice u minusu su preko 20 posto

Donedavni ljubimci investitor­a pali u ‘medvjeđe tržište’

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Na udaru rasprodaje Donedavni ljubimci investitor­a pali u ‘medvjeđe tržište’

U najtežem su položaju Facebook i Netflix koji bilježe preko 35 posto gubitka u odnosu na najvišu cijenu

Američki burzovni indeksi u ponedjelja­k su znatnije potonuli, a time je cjelokupna FAANG skupina dionica (Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Google) pala u “medvjeđe tržište”. Drugim riječima, bilježi gubitke veće od 20 posto u odnosu na najvišu cijenu u posljednji­h godinu dana. Još donedavno ljubimci investitor­a na Wall Streetu, FAANG dionice sada su na udaru žestoke rasprodaje.

U najtežem je položaju Facebook sa 39 posto gubitka te Netflix koji je u minusu od 35,6 posto u odnosu na najvišu vrijednost. Amazon je izgubio četvrtinu, a Apple i Google petinu vrijednost­i. Ukupno je tih pet kompanija izgubilo bilijun dolara tržišne kapitaliza­cije. “Može se vidjeti povlačenje ulagača iz tehnološko­g sektora i prebacivan­je sredstava u neke druge, a tržište je pod pritiskom jer se radi o velikim kompanijam­a”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management. Na Facebook se negativno odrazio publicitet oko zloupotreb­e te društvene mreže u utjecanju na predizborn­u kampanju 2016. godine. Amazonova dionica počela je ponirati nakon objave 25. listopada da u četvrtom tromjesečj­u očekuje prihode između 66,5 i 72,5 milijardi dolara.

To je slabije od očekivanja koja su se kretala između 73,8 milijardi dolara. Appleovoj dionici “presudilo” je smanjenje narudžbi za iPhone XR, XS i XS Max. To je u utorak povuklo i dionicu Appleova dobavljača, tvrtke Hon Hai Precision za 3,2 posto u minus. ❖

 ?? REUTERS ?? FAANG skupina u mjesec i pol dana izgubila je bilijun dolara tržišne kapitaliza­cije
REUTERS FAANG skupina u mjesec i pol dana izgubila je bilijun dolara tržišne kapitaliza­cije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia