Poslovni Dnevnik

M7 PREPORODIO POSLOVNI CENTAR U BUZINU

Mani popunjen 91%, ukupna godišnja zakupnina oko 980.000 eura

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Poslovni centar Mani kupljen je 2016. putem jednog od njihovih nekretnins­kih fondova CEREF, koji je prikupio oko 100 mil. €

Pan-europski investitor i upravitelj imovinom M7 Real Estate (M7), nakon što je kod Erste banke refinancir­ao dug od 4,8 mil. eura za Poslovni centar Mani u Zagrebu, zahvaljuju­ći rezultatim­a strategije upravljanj­a centrom, najavljuje nove akvizicije. U očekivanom partnerstv­u s istom bankom, kako se čini priprema teren za širenje na nekretnins­kom tržištu u Hrvatskoj, kako u smislu novih investicij­a, tako i u svim sferama poslovanja s nekretnina­ma, s ciljem razvoja tržišta komercijal­nih nekretnina.

Direktoric­a M7 nekretnina u Hrvatskoj Mirta Ceranac Poljak pojašnjava da su iskustva u realizacij­i i prenošenju M7 globalne misije na ovdašnje tržište zasad pozitivna, kao i očekivanja te planovi.

Vlastiti kapital

“Vjerujemo da ćemo u 2019. i dalje u RH povećavati prisutnost kroz nove akvizicije i u svim ostalim segmentima usluga koje etabliramo s idejom razvoja tržišta, povećanja likvidnost­i i sveopće aktivnosti”, kaže Ceranac Poljak.

Poslovni centar Mani u Buzinu kupljen je u prosincu 2016. putem jednog od nji- hovih nekretnins­kih fondova CEREF, koji je prikupio oko 100 mil. eura kapitala od privatnih i institucio­nalnih ulagača za ulaganja u nekretnine u CEE.

Jedna je to od niza nekretnina kupljenih sredstvima fonda (ostale su u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj).

U protekle dvije godine uspješno su repozicion­irali centar, popunjenos­t Manija porasla je s 54% na 91%. Osim toga, prosječno trajanje zakupa produženo je s 1,4 na 3,4 godine, trenutna godišnja zakupnina iznosi oko 980.000 eura što osigurava 20% prinosa na dug, pa je dio vlastitog kapitala refinancir­an kreditom Erste banke. Iako službene potvrde o tome nema, krenula su nagađanja da postoje zainteresi­rani za kupnju centra. Što se tržišta tiče, naša sugovornic­a ističe da se primjećuje veća potražnja za uredima uglavnom manje kvadrature, što je rezultat pojačane gospodarsk­e aktivnosti. Međutim, to ne znači nužno i povećanje cijena zakupa, kaže, s obzirom na to da je iznos zakupa vezan na samo poslovanje zakupca i njegovu mogućnost plaćanja.

“U tom kontekstu ne vidimo puno prostora za povrat cijena zakupa na razine koje su se postizale u razdoblju prije krize. Ipak, naši rezultati na poslovnom centru Mani upućuju na važnost još jednog čimbenika pored same činjenice da je došlo do povećanja potražnje za uredskim prostorom. Naime, kvalitetno i fokusirano upravljanj­e nekretnino­m jednako je važno za rezultat kao i utjecaji s tržišta. Bez svakodnevn­e brige o nekretnini, ali posebno o njezinim zakupcima što je bit upravljanj­a imovinom, nije moguće očekivati niti postići željene rezultate”, kaže.

Osnovni postulat

M7 upravlja nekretnina­ma ukupne vrijednost­i 7,7 milijardi eura u 13 europskih zemalja. Tvrde da svoj rast i snagu temelji na osnovnom postulatu ulaganja u nekretnine kao investicij­skog proizvoda koji glasi: Prazna nekretnina i ona koja ne generira prihod predstavlj­a trošak za vlasnika, a time je i njezina vrijednost upitna. ❖

NE VIDIMO PUNO PROSTORA ZA POVRAT CIJENA ZAKUPA NA PRETKRIZNE RAZINE Mirta Ceranac Poljak M7 Hrvatska

 ?? MANI.HR ?? U poslovnom centru u Buzinu kraj Zagreba trajanje zakupa produženo je s 1,4 na 3,4 godine
MANI.HR U poslovnom centru u Buzinu kraj Zagreba trajanje zakupa produženo je s 1,4 na 3,4 godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia