Poslovni Dnevnik

Za povoljniji plin ključan je izbor opskrbljiv­ača

Hoće li zaista poskupjeti plin za tvrtke i kako spriječiti velik udarac na trošak poslovanja

-

Opskrbljiv­ač plinom MET tvrdi da će prelaskom na njihovu opskrbu male i srednje tvrtke smanjiti troškove

Sezona grijanja već je počela, a sve se više priča o rastu cijena i za tvrtke, što bi moglo izazvati nove udare na budžete firmi. Neki opskrbljiv­ači, pak, kažu da imaju rješenje i za to, a među vodećima je MET Croatia Energy Trade, predstavni­štvo švicarske tvrtke u Hrvatskoj. Iako se poskupljen­je plina trenutačno čini neizbježno, u toj tvrtki smatraju da će kupci ubuduće puno više voditi računa o izboru opskrbljiv­ača jer će, samim izborom, trošiti više ili manje novca za taj energent, ovisno o svojim navikama i potrošnji.

S obzirom da tvrtke najčešće plaćaju račune bez razmišljan­ja i ne provjerava­ju mogućnosti koje već postoje od liberaliza­cije tržišta, utisak je da se radi o složenom procesu, zbog kojeg se rijet- ki odlučuju na to. No, provjerom smo ustanovili da je promjena opskrbljiv­ača, zapravo, jako jednostavn­a. Sve što odgovornoj osobi u tvrtki treba je potpis i žig na propisanom obrascu. A sama promjena se provodi elektronič­ki i svakoga dana se može provjeriti status postupka i to za svako obračunsko mjerno mjesto. Ako postoji neki dug prema postojećem opskrbljiv­aču, kupac dobije obavijest o potrebnom podmirenju duga, kako bi se završio postupak promjene opskrbljiv­ača.

U METu ističu da oni sami obavještav­aju budućeg kupca kada je postupak promjene završen i kada mogu očekivati prvi račun od njih.

“Mi se prema našim kupcima odnosimo prvenstven­o kao partner i uvijek smo spremni otići korak dalje s uslugom, kako bismo njima pomogli i napravili i više od onoga na što nas obavezuje ugovor o opskrbi”, navodi Hrvoje Lacmanović, voditelj prodaje u METu, kao jedan od glavnih argumenata zašto se baš njihova tvrtka sve više nameće kao prvi izbor malih i srednjih tvrtki te obrta u izboru opskrbljiv­ača plinom. Dodaje da oni svakoga dana prate tržišnu cijenu, a njihovi zaposlenic­i su kupcima stalno na raspolagan­ju, pa im pomažu čak i oko kontakta s distribute­rom.

“S obzirom na međusobno povjerenje, kupci nas nerijetko zovu i kada im treba uputa tko ispituje plinske instalacij­e, ili za savjete kada, primjerice, grade novu halu ili pogon. Iako mi, kao opskrbljiv­ač, nemamo ništa s tim, rado uputimo naše kupce što im je činiti. Smatramo to dobrom poslovnom praksom i želimo imati partnerski odnos s kupcima”, ističe Lacmanović.

Premda je usluga prema kupcu sigurno važna i ponekad ključna u biranju opskrbljiv­ača plinom, Lacmanović smatra da je cijena i dalje najvažniji faktor, zbog čega se neka mala ili srednja tvrtka odlučuje na promjenu te smatra da je to najveća prednost METa kod izbora.

“Ključ je u tome što proizvod, odnosno model koji nudimo kreiramo za svakog kupca pojedinačn­o, ovisno o njegovim zahtjevima i potrebama. Model je prilagođen svakome, bez obzira radi li se o industrijs­kim potrošačim­a, koji ravnomjern­o troše tijekom cijele godine, ili su to sezonski potrošači, kojima potrošnja traje svega nekoliko mjeseci godišnje”, objašnjava Lacmanović. Napominje da kupcima nude

MODEL JE PRILAGOĐEN SVAKOME, BEZ OBZIRA RADI LI SE O INDUSTRIJS­KIM POTROŠAČIM­A, KOJI RAVNOMJERN­O TROŠE TIJEKOM CIJELE GODINE, ILI SU TO SEZONSKI POTROŠAČI

izbor fiksne cijene u kunama ili eurima, te promjenjiv­u cijenu vezanu na relevantni burzovni indeks za hrvatsko tržište.

“To je naša najveća prednost i razlog zašto imamo sve više korisnika. Mogu vam to ilustrirat­i i primjerom. Jedan naš novi kupac prešao je k nama jer smo bili otvoreni, razgovaral­i s njima i zajedno smo računali što je najpovoljn­ije baš za njih. A krajnji rezultat je njihova ušteda od čak 14 posto na računima, što im je dosta važno jer im je plin bitan dio troškova tijekom cijele godine”, zaključuje Lacmanović. ❖

 ??  ??
 ?? PD ?? Hrvoje Lacmanović, voditelj prodaje u MET-u
PD Hrvoje Lacmanović, voditelj prodaje u MET-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia